Na stretnutí s Lukášom Kiacom sme hovorili o novinkách, ktoré sa za poslednú dobu zrealizovali v mobilnom bankovníctve mBank. Veľkou výhodou mBank je to, že podporuje jednak Google Pay a takisto aj Apple Pay a to hneď od vstupu týchto služieb na slovenský trh.

Ako sme sa dozvedeli, bolo to pre mBank na Slovensku prirodzené. Je to mobilná banka a tieto moderné formy platby sú jej vlastné. Rovnako existujú skúsenosti z materskej banky v Poľsku.

Apple Pay v mBank

Ako sme sa dozvedeli, už prvý deň sa do služby Apple Pay v mBank zapojilo 5000 klientov a títo zrealizovali transakcie za viac 100 000 eur. Zdá sa, že ľudia na Slovensku tomuto spôsobu dôverujú. Pripomíname, že pre Apple Pay treba každú platbu potvrdiť na iPhone cez odtlačok prsta (Touch ID) alebo rozpoznanie tváre (Face ID). Výhodou je aj to, že po strate telefónu alebo hodiniek netreba chodiť na deaktiváciu tohto spôsobu platenia do banky. Všetko sa dá vybaviť na diaľku. Banku pritom vôbec netreba kontaktovať. Pre 100-percentnú istotu po strate telefónu môžete použiť mobilnú aplikáciu mBank a tu si vašu platobnú kartu zo spôsobu platby Apple Pay odobrať.

Rovnako bezpečná je aj platba cez hodinky Apple Watch. Táto forma platenie je dokonca v praxi ešte rýchlejšia

Avšak Apple Pay nie je je jednou novinkou v tejto banke.

Mobilná aplikácia mBank

Ďalej sme s Lukášom Kiacom hovorili o novinkách v mobilnej aplikácii mBank. Tá je pohodlná a rýchla, všetko sa tu dá vybaviť na maximálne 4 až 5 kliknutí. Na prihlásenie do mobilnej aplikácie banka podporuje biometriu. Pre dôveryhodné osoby nie je už treba platbu potvrdzovať PIN kódom.

mBank podporuje aj platbu na mobilné číslo. Ich vlastný systém podporuje na prijímanie platieb cez mobilné číslo každú banku na Slovensku. Pritom namiesto čísla účtu zadáte do príkazu na úhradu číslo mobilného telefónu. Na toto číslo následne príde SMS s pokynmi, ako prijať peniaze. Teda príjemca uvedie číslo účtu, kam sa platba prevedie.

Expresné platby len za 20 centov

Ďalšou výhodou mobilnej aplikácie mBank je možnosť aj krátkodobého zablokovania platobných kariet na diaľku. Tiež si na diaľku môžete nastaviť denné limity, dajú sa podľa potreby zablokovať a odblokovať zahraničné platby. Novinkou sú expresné platby, čo znamená, že sa aj do inej banky prenesú peniaze prakticky okamžite – ak je platobný príkaz do 14 hodiny, tak sa do inej banky prenesú peniaze ešte ten istý deň. V mBank je takýto spôsob platby spoplatnený sumou len 0,20 eur. mBank pripravuje aj Garmin Pay a Fitbit Pay.

Ďalšie novinky

Na vyššie pohodlie mBank zaviedla aj možnosť použitia platobnej karty, ktorá je ešte len vo výrobe. Teda nemáme ju ešte fyzicky v ruke, ale už môžete z nej platiť. Realizuje sa to pomocou mobilnej aplikácie pre Android. kde sa dá karta pridať do Google Pay.

Služba Click To Call znamená možnosť zavolať na Call centrum mBank priamo pomocou mobilnej aplikácie. Keďže ste tak urobili cez aplikáciu, ste už overení a nie je potrebné dodatočné overenie. Klienti volajúci cez mobilnú aplikáciu majú pritom prednosť pri vybavení. Cez mobilnú aplikáciu sa dá tiež zriadiť cestové poistenie ku karte.

Ešte spomeňme, že vedenie účtu v mBank je zadarmo a zriadenie účtu je možné aj online. Pritom vyplníte žiadosť a banka na vaše overenie buď pošle na zadanú adresu kuriéra alebo sa tak môžete urobiť aj osobne a niektorej z pobočiek mBank.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.