Hry XXXII. olympiády sa uskutočnia v lete roku 2020. Hosťujúcim mestom bude japonské hlavné mesto Tokio, ktoré sa rozhodlo vyrobiť medaile zo starých a vyradených smartfónov.

Organizačná komisia olympijských hier v Tokiu spustila v minulom roku recyklačný program, v ktorom sa snaží nahromadiť čo najväčšie množstvo starých telefónov. Tie sú totiž vyrobené z niekoľkých drahých kovov, ako je zlato, striebro, či bronz. A to sú práve kovy potrebné na spomínané medaily.

Výbor do tejto chvíle nahromadil približne 47 488 ton starého smartfónového odpadu, ktorý tvorí približne 5 miliónov zariadení. Chytré telefóny pre výbor darovali japonskí občania, ktoré odovzdávali v obchodnej sieti NTT Docomo a do zberných staníc, ktoré sa nachádzali na pošte, či v iných verejných budovách.

Zatiaľ je vyzbieraných 93,3% z 30,3 kg potrebného zlata, 85,4%  z 4100 kg striebra a 2700 kg bronzu sa už podarilo vyzbierať už v júni 2018.

Výbor pre olympijské hry stále prijíma zariadenia na výrobu medailí a program ukončí 31. marca 2019. Po tomto dátume budú predstavené grafické návrhy medailí.

Zdroj: The Guardian

Prečítajte si aj:

5 najlepších cloudových služieb pre zálohovanie na mobilných zariadeniach

Značky: