Novinka pokračuje presne tam, kde skončil vlajkový model Dimensity 9200.

Spoločnosť MediaTek ešte koncom apríla potvrdila dátum uvedenia svojho ďalšieho vlajkového čipsetu, ktorý priamo nadväzuje na model Dimensity 9200. Taiwanský výrobca podľa plánu dnes predstavil čipovú sadu Dimensity 9200+, ktorá výkon vlajkových telefónov posunie o úroveň vyššie. Dimensity 9200 sa na trhu objavil približne pred pol rokom. Počas tohto obdobia sa stihol dostať do viacerých telefónov, medzi ktorými nechýbali napríklad modely OPPO Find X6, Vivo X90 a Vivo X90 Pro

Novopredstavený vlajkový čipset Dimensity 9200+, ako napovedá názov, je iba prirodzeným pokračovaním Dimensity 9200. Podstatné však je, že prináša niekoľko významných zmien vo výkone bez zvýšenia spotreby energie. K vyššiemu výkonu vlajkových telefónov tak budú priaznivo prispievať nielen vyššie taktovacie frekvencie.

MediaTek Dimensity 9200+Zdroj: PhoneArena
MediaTek Dimensity 9200+

Procesor sady Dimensity 9200+ kombinuje jedno jadro ARM Cortex-X3 pracujúce na frekvencii až 3,35 GHz, tri jadrá ARM Cortex-A715 pracujúce na frekvencii až 3,0 GHz a štyri jadrá ARM Cortex-A510 s 2,0 GHz. Pozoruhodné teda je, že frekvencie sú porovnateľné s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 2, ktorá je pri výkonnejšej verzii pre Galaxy telefóny taktovaná na 1×3,36 GHz + 4×2,8 GHz + 3×2,02 GHz.

Ďalšou dôležitou zmenou oproti predchádzajúcej generácii je 17 % zvýšenie výkonu grafického procesora (GPU) ARM Immortalis-G715. Medzi ďalšie prednosti sady Dimensity 9200+ patrí podpora Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.3, ako aj modem 4CC-CA 5G Release-16, ktorý dokáže plynulo prepínať medzi pripojeniami sub-6GHz a mmWave.

Pri aktuálnych vlajkových čipových sadách sa očakáva iba ten najvyšší výkon, avšak Dimensity 9200+ obsahuje aj veľmi výkonný obrazový procesor (ISP) a technológie pre lepšiu energetickú účinnosť. Prvé smartfóny poháňané čipsetom MediaTek Dimensity 9200+ by sa mali na trhu objaviť už tento mesiac.

Ďalšie zmeny:

  • HyperEngine 6.0 – ďalšie zlepšenie herného zážitku vďaka technológii adaptívneho výkonu
  • Druhá generácia 4nm procesu TSMC – ideálna pre ultratenké konštrukcie v rôznych tvarových faktoroch.
  • Šiesta generácia AI Processing Unit (APU 690) – efektívne poháňa úlohy s redukciou šumu a superrozlíšením AI a vytvára skutočne filmové video vďaka úpravám zaostrenia a rozostrenia Bokeh v reálnom čase.
  • MediaTek Imagiq 890 – výkonný vlajkový ISP, ktorý poskytuje jasné a ostré snímky a videá aj pri slabom osvetlení.
  • MediaTek MiraVision 890 – technológia displeja s technológiou adaptívnej obnovovacej frekvencie a redukciou rozmazania pohybu pre plynulý používateľský zážitok.
  • MediaTek 5G UltraSave 3.0 – technológie na zvýšenie energetickej účinnosti na optimalizáciu výdrže batérie pri všetkých podmienkach pripojenia 5G.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.