Súčasťou čipovej sady bude jadro Cortex-X3.

Pravdepodobne väčšina technologického sveta sa sústredí na vydanie novej generácie vlajkového čipsetu Snapdragon 8 Gen 2. Ten má byť spoločnosťou Qualcomm oficiálne predstavený už v polovici novembra. Okrem tejto očakávanej novinky sa má na trh dostať aj nová generácia čipovej sady od spoločnosti MediaTek.

Práve táto spoločnosť minulý rok v novembri vydala prvý 4nm čipset, ktorý je založený na výrobnom procese spoločnosti TSMC. V prípade tohto čipu sa ako najvýkonnejšie jadro použilo ARM Cortex-X2. Musíme však konštatovať, že MediaTek za ostatné dva roky odviedol kus dobrej práce. Jasným dôkazom je už čipová sad Dimensity 1200, ktorá sa nachádza napríklad v telefónoch OnePlus Nord 2 alebo Xiaomi 11T.  

OnePlus Nord 2 5GZdroj: TOUCHIT
OnePlus Nord 2 5G s čipovou sadou MediaTek Dimensity 1200

Správy z portálu GSMArena teraz naznačujú, že nová čipová sada Dimensity 9200 bude predstavená približne v rovnakom čase, ako aj nový Snapdragon 8 Gen 2. Portál sa odvoláva na dôveryhodný zdroj, ktorý tvrdí, že MediaTek sa chystá budúci mesiac vydať čipovú sadu Dimensity 9200. Vo výbave nebude chýbať supervýkonné jadro ARM Cortex-X3, ktoré by malo byť až o až 25 % výkonnejšie ako jeho predchodca.

Súčasťou čipovej sady bude aj nový grafický procesor Immortalis G715. Čipová sada bude stále vyrábaná 4nm výrobným procesom spoločnosti TSMC. Je pritom vysoko pravdepodobné, že v prípade ďalších jadier procesora nepríde k žiadnym zmenám. Údajne sa použijú rovnaké jadrá Cortex-A710 a Cortex-A510 ako doteraz. Môžeme však očakávať zmenu taktovacej frekvencie.

Zdroj na záver dodáva, že čipová sada Dimensity 9200 sa objaví oveľa skôr ako jeho predchodca v rôznych telefónoch spoločností, ktoré patria pod BBK Electronics. Ide tak o výrobcov vivo, OPPO alebo OnePlus. Malo by sa tak stať už koncom tohto roka.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.