Ide o konkurenciu pre Snapdragon 8 Gen 3.

Aktualizované 12. septembra 2023:

Spoločnosť MediaTek v ostatných rokoch spravila veľký pokrok a právom patrí medzi najsilnejších hráčov v technologickom priemysle. Z času na čas sa však stane, že na verejnosť sa dostanú nepravdivé informácie, ktoré môžu poškodzovať dobré meno spoločnosti. Takouto nepresnou informáciou je aj problém s prehrievaním, ktorý sa mal týkať pripravovanej vlajkovej čipovej sady Dimensity 9300. Spoločnosť MediaTek tieto problémy poprela.

Aj preto je tvrdenie o údajných problémoch s prehrievaním, uvedené na portáloch Android Headlines a NotebookCheck, je nepravdivé a nepresné.

Pôvodná správa z 11. septembra 2023:

MediaTek iba pred pár dňami oznámil, že úspešne ukončil vývoj 3 nm vlajkovej čipovej sady (pravdepodobne Dimensity 9400), avšak zdá sa, že aktuálne pripravovaná generácia iba krátko pred svojím predstavením zápasí s nemalými problémami. Tak, ako tomu bude aj v prípade čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3, tak aj MediaTek uvedie nový vlajkový čipset Dimensity 9300 na trh v októbri 2023. Táto čipová sada však údajne čelí problému s prehrievaním, ktorý súvisí s jedinečným dizajnom ôsmich jadier, z ktorých sú až štyri jadrá Cortex-X4 v zložení 3+1. Tie sú síce doplnené ďalšími štyrmi jadrami Cortex-A720, avšak v tejto zostave sa nenachádzajú žiadne efektívne jadrá. 

Portál NoteBookCheck informuje, že čipová sada Dimensity 9300 je vyrábaná pokročilou technológiou N4P spoločnosti TSMC. Zdroj však uvádza, že čipová sada vykazuje problémy, ktoré znemožňujú, aby fungovala podľa očakávaní. Hoci ide o problém spoločnosti MediaTek a TSMC, tak ten má oveľa väčší dopad. Keďže na túto čipovú sadu sa spoliehajú viacerí výrobcovia smartfónov, tak tí budú musieť v dôsledku údajného prehrievania znížiť svoje výkonnostné nároky, alebo upraviť chladenie a podniknúť ďalšie kroky vedúce k zmene dizajnu svojich smartfónov. 

Mediatek Dimensity MWC 2022Zdroj: TOUCHIT
MediaTek na výstave MWC 2022 v Barcelone

Pokiaľ sa problém nepodarí odstrániť teraz na začiatku, tak finálna verzia Dimensity 9300 sa môže na trh dostať so zníženými taktovacími frekvenciami. Skoršie fámy naznačili, že Dimensity 9300 bude využívať jeden klaster s jadrami Cortex-X4 taktovanými minimálne na 3,0 GHz, avšak štvrté jadro preberie funkciu superjadra s ešte vyššou taktovacou frekvenciou. MediaTek sadu Dimensity 9300 vybaví GPU Arm Immortalis G720 a LPDDR5T RAM (9,6 Gb/s ) od SK Hynix. 

Vzhľadom na pravdepodobné zmeny v parametroch Dimensity 9300 je možné, že vylepšenia nebudú medzigeneračne až také výrazné, ako sa pôvodne očakávalo. Jednou z hlavných výhod mala byť oproti Dimensity 9200 až o 50 % vyššia efektivita, čiže je otázne, ako to nakoniec celé dopadne. 

Zdroj: NotebookCheck

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.