Hoci ten je vysoký, záťažový test odhalil jednu nepríjemnú skutočnosť.

Spoločnosť Vivo iba pred pár dňami predstavila sériu X100, ktorá ako prvá na svete využíva novú vlajkovú čipovú sadu spoločnosti MediaTek. V súvislosti s Dimensity 9300 sa však už skôr objavili určité obavy, ktoré naznačovali, že odvážne rozloženie jadier CPU, ktoré MediaTek zvolil, nie je najšťastnejšie riešenie.

Dizajn Vivo X100Zdroj: GSMArena
Dizajn Vivo X100

CPU tejto čipovej sady totižto využíva až 4 výkonné jadrá Cortex-X4, z ktorých jedno preberá funkciu superjadra. Okrem toho, že ďalšie štyri jadrá sú Cortex-A720, tak v CPU sa nenachádzajú žiadne efektívne jadrá. Už skôr sa predpokladalo, že túto kombináciu jadier bude veľmi ťažké chladiť, čo sa v najnovších záťažových testoch nakoniec aj potvrdilo, keď už po dvoch minútach záťažového testu výkon procesora klesol o viac ako 50 %.

Test odhalil, že výkon procesora za iba dve minúty klesol na 46 %, pričom štyri z jadier klesli na frekvenciu 1,2 GHz, tri na 1,5 GHz a jedno na 0,6 GHz. Tu je vidieť, že potenciál čipovej sady v tomto prípade zaostal za očakávaniami superjadra Cortex-X4 s maximálnou taktovacou frekvenciou 3,25 GHz, tromi jadrami Cortex-X4 s taktovacou frekvenciou 2,85 GHz a štyrmi jadrami Cortex-A720 s taktovacou frekvenciou 2 GHz.

Vivo X100 s Dimensity 9300Zdroj: Wccftech
Vivo X100 s Dimensity 9300

V každom prípade je potrebné podotknúť, že ide o simulovanú záťaž, avšak pri porovnaní s čipovou sadou Snapdragonom 8 Gen 2 výkon klesne na približne 80 % výkonu, a to po viac ako 10 minútach. Vivo X100 Pro, rovnako ako väčšina ostatných vlajkových telefónov, na chladenie využíva parnú komoru určenú na odvádzanie tepla od čipovej sady. 

Pevne však veríme, že prvotné problémy čipovej sady Dimensity 9300 sa podarí v čo najkratšej dobe vyriešiť.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.