Spoločnosť tvrdí, že nástupca Dimensity 9200 bude využívať úplne novú architektúru jadier CPU.

Dimensity 9200+ patrí medzi najvýkonnejšie čipové sady na trhu, pričom dokáže bez problémov konkurovať aj vlajkovým sadám spoločnosti Qualcomm. Pokým zatiaľ najvýkonnejšia verzia Plus bola predstavená iba pred pár týždňami, tak portál AndroidAuthority zverejnil informácie o novej generácii vlajkových čipových sád tohto taiwanského výrobcu. 

Najvýznamnejšou informáciu je priamo správa od MediaTeku, ktorá sa objavila na sociálnej sieti Weibo. Spoločnosť oznámila, že jej vlajková čipová súprava Dimensity novej generácie bude vybavená novopredstaveným jadrom CPU s označením Cortex-X4  a jadrami Cortex-A720. Grafickým procesorom v tomto prípade bude Arm Immortalis Mali-G720. 

Vzhľadom na vlajkovú povahu pripravovanej čipovej sady, tieto informácie nie sú v žiadnom prípade neočakávané, a skôr ide o tzv. “povinnú jazdu”. S prihliadnutím na tieto informácie o CPU a GPU je pripravovaný čipset s pravdepodobným označením Dimensity 9300 možné považovať za hlavného konkurenta čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3. MediaTek dodáva, že nový čipset ponúkne „prelomovú“ architektúru a procesor umožní lepší multitasking a vyšší výkon vo viacvláknových aplikáciách a hrách.

MediaTek Dimensity 9200+Zdroj: PhoneArena
MediaTek Dimensity 9200+

Taiwanská spoločnosť síce prezradila názov super-jadra a ďalšieho výkonného jadra (jadier), avšak nie je známe, aké jadrá budú použité ako efektívne. Nie je pritom vylúčené, že v zostave sa objaví aj Cortex-A520, ktoré bolo oznámené spolu s Cortex-X4 a A720. 

Aj v tomto prípade je neoznámenie týchto efektívnych jadier spoločnosťou MediaTek možné považovať buď za taktiku zahmlievania, alebo efektívne jadrá sa v procesore čipovej sady Dimensity 9300 jednoducho neobjavia. Pokiaľ by sa tak stalo, bolo by to po prvýkrát, čo by bolo predstavené takéto rozloženie jadier procesora v prípade vlajkového čipsetu renomovanej spoločnosti.

Zmeny v rozložení jadier sa však udiali aj pri čipovej sade Snapdragon 8 Gen 2. Aktuálna vlajková verzia totiž využíva iba tri efektívne jadrá, ktoré umožnili výrobcovi pridať jedno výkonné jadro, čím sa dosiahlo rozloženie 1 + 4 + 3. Snapdragon 8 Gen 3 však túto stratégiu údajne posunie ešte ďalej. Efektívne jadrá by tak mali byť v prípade tejto novej generácie iba dve. Rozloženie tým pádom bude 1 + 5 + 2 jadrá.

Je tak možné, že MediaTek sa pri pripravovanom Dimensity 9300 celkom zbaví efektívnych jadier a uvedie čipovú sadu s procesorom v rozložení 1 + 7 jadier. Nebudeme však predbiehať, všetko dôležité sa dozvieme už onedlho.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.