Qualcomm zrejme u nového vlajkového čipsetu pristúpi k pár zmenám.

Len 64-bitová architektúra a zmena v zložení procesorových jadier, to by mali byť hlavné zmeny u budúceho špičkového čipsetu firmy Qualcomm, ktorý ponesie označenie Snapdragon 8 Gen 3. Svedčia o tom úniky, ktoré sa objavili na internete a informoval o nich napríklad portál TheTechOutlook.com.

Qualcomm sa pri svojich vlajkových procesoroch dlhodobo držal systému jadier, v rámci ktorého bolo jedno veľké výkonné jadro, tri stredné jadrá a štyri malé jadrá zamerané na efektivitu. To sa mierne zmenilo až so Snapdragonom 8 Gen 2, ktorý má jedno veľké jadro, štyri stredné jadrá a tri malé jadrá.

Zdroj aktuálneho úniku zo zákulisia technologického sveta, Kuba Wojciechowski, však na Twitteri tvrdí, že spoločnosť Qualcomm v nadchádzajúcom modeli Snapdragon 8 Gen 3 opäť pristúpi k zmene. Ako Wojciechowski uvádza, nový čipset s modelovým číslom SM8650 a kódovým označením Lanai alebo Pineapple bude mať konfiguráciu procesorových jadier 1+3+2+2.

Jedno hlavné jadro má byť nového typu Cortex-Xn kódovým označením Hunter ELP (takzvané Gold Plus, teda zlaté s plusovým prídomkom). Aj pätica stredných jadier bude nová a má ísť o Cortex-A7xx. Budú sa vraj však deliť na tri tzv. titátové a dve zlaté jadrá, pričom prvá trojica by mohla mať vyššie takty alebo väčšiu vyrovnávaciu pamäť. Zvyšné dve budú úsporné jadrá, zrejme radu Cortex-A5xx (tiež nový typ). Posilnenie stredných jadier by sa malo prejaviť vo vyššom viacjadrovom výkone.

Medzi ďalšie deklarované vlastnosti Snapdragonu 8 Gen 2 patrí grafický procesor Adreno 750 s maximálnym taktom 770 MHz (Snapdragon 8 Gen 2 má Adreno 740) a podpora iba 64-bitových aplikácií.

To by bola celkom prelomová zmena, keďže všetky súčasné čipsety využívané v Android zariadeniach stále podporujú 32-bitové operácie. Jedine telefóny Google Pixel 7 nepodporujú 32-bitové aplikácie, ale ich procesor Tensor G2 stále využíva procesorové jadrá s podporou 32 bitov.

Zdroje: TheTechOutlook.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.