Dávať na Steam crakcnuté hry, to je naozaj majstrovský kúsok.

Hra Midnight Club II sa objavila na Steame, no niesla v sebe pozostatok cracku zo skupiny Razor 1911. Ide o dobre známu crackovaciu skupinu, ktorá má na svedomí množstvo nelegálne upravených hier. Objavený crack slúžil na obídenie ochrany DRM. Toto je najčastejšia príčina nelegálnej úpravy hry. Hackerom sa musí podariť upraviť kód tak, aby bol aj naďalej spustiteľný a zároveň sa neaktivovala ochrana originality.

Tým, že sú dnes hry napojené na internet, je tu výzva v podobe obídenia kontroly zo strany servera. A to buď kontrolu vypnúť alebo jej cez doplnkový mechanizmus podvrhnúť falošne úspešnú kontrolu, o ktorej si hra bude myslieť, že ju absolvovala. Je zrejmé, že mnohí poznáte, na akom princípe to funguje.

Pre tých, čo tieto postupy nepoznajú, je to úprava spustiteľného súboru EXE alebo DLL knižníc. Ak totiž takýto súbor otvoríte v poznámkovom bloku, zobrazí sa vám jeho binárne prevedenie. Na úpravu je treba HEX editor. No pri neodborných úpravách ho znefunkčníte a nepodarí sa vám hru viac spustiť.

K úlovku na Steame sa vyjadrila aj samotná skupina na svojom Twitterovom účte, kde sa vysmieva hernému obchodu a píše im, že „pravidlo číslo jedna je nepredávať warez“. Používať cracknuté hry je na pohľad lákavé, no takmer vždy je riziko infikovania systému škodlivým kódom. Ten sa nemusí prejaviť hneď a môže sledovať vaše aktivity a zbierať informácie o vás a vašich súboroch. Odporúčame sa sťahovaniu hier z nelegálnych zdrojov vyhnúť.

crack v hex editoreZdroj: @Silent

Zdroj: @Silent

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.