Poplatky za roaming budú astronomické.

Zatiaľ čo sa svet pripravuje na budúcnosť v 5G sieti, tak Mesiac získa svoje prvé 4G pripojenie v roku 2019. Jedná sa o malý krok pre 4G, ale obrovský skok pre Vodafone a Nokiu.

Mesačná 4G sieť bude použitá na podporu monitorovania kozmického priestoru pri satelitných štúdiách. Táto misia je financovaná súkromným sektorom. Do projektu sa zapojili spoločnosti Vodafone DE, Nokia a Audi.

Misia má byť započatá v roku 2019 z Cape Canaveral na Floride v polupráci s projektom SpaceX.

Rozhodnutie o vytvorení siete 4G dostalo prednosť pred použitím rýchlejšej 5G siete. Udialo sa tak hlavne kvôli tomu, že nová technológia je stále vo fáze testovania a je ťažké zabezpečiť stabilitu.

Nokia Bell Labs vytvorí „veľmi kompaktnú sieť“ pre základňovú stanicu Vodafone, ktorá nebude vážiť viac než „vrece cukru„. Póly budú komunikovať s dvoma lunárnymi vozidlami s pohonom všetkých kolies Quattro, ktoré dodá spoločnosť AudiVozidlá budú použité na odosielanie dát a živého video prenosu z mesačného povrchu v HD rozlíšení priamo vedcom na Zem. Štúdium sa zameria aj na preskúmanie “lunochodu” z Apollo 17, ktorý pristál v roku 1972 s poslednými astronautami na Mesiaci.

Toto je rozhodujúci prvý krok pre prieskum o trvalo udržateľnom slnečnom systéme,“ povedal Robert Bohme, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti PTScientist. „Aby ľudstvo mohlo opustiť Zem, musíme najprv rozvíjať infraštruktúru mimo našej domácej planéty.

zdroj: techradar

Prečítajte si aj:

Čo vypovedajú vaše fotky na Instagrame o vašom duševnom zdraví?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.