Užitočná funkcia je súčasťou internetového prehliadača, nemusíte nič inštalovať.

V redakcii používame vynovený prehliadač Microsoft Edge. Ten je založený na jadre Chromium, funguje teda na rovnakej technológii ako Google Chrome. Na rozdiel od Chromu je však lepšie optimalizovaný, takže je menej náročný na výpočtový výkon, operačnú pamäť a batériu počítačov, resp. notebookov s Windows 10.

Microsoft Edge ponúka praktickú funkciu na kontrolu a správu vašich hesiel. Táto funkcia síce nie je ničím unikátnym, pretože ju nájdete aj vo výbave Chromu, prípadne iných prehliadačov v kombinácii s rozšíreniami. Nič to však nemení na tom, že je dobre vedieť o jej existencii.

Kontrolu a správu hesiel nájdete v prehliadači Microsoft Edge v Nastaveniach – Profily – Heslá. V rámci tejto obrazovky si môžete aktivovať ukladanie hesiel, prípadne túto funkciu vypnúť. Rovnako si môžete skontrolovať uložené heslá a manažovať ich. Synchronizácia hesiel je možná cez Microsoft účet.

Microsoft Edge

Microsoft Edge – správa hesiel. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Nepodceňujte vašu internetovú bezpečnosť

V rámci tejto obrazovky dávame do pozornosti aj dve nastavenia. Funkciu Navrhnúť silné heslá využijete pri tvorbe nových používateľských kont. Edge vám automaticky navrhne silné heslo pre nový účet a automaticky ho uloží medzi vaše uložené heslá v prehliadači.

Druhým nastavením je funkcia Zobrazovať upozornenia, keď sa heslá stanú súčasťou online úniku údajov. Táto funkcia, pokiaľ ju zapnete, automaticky beží na pozadí a upozorní vás, ak sa vaše heslo objaví vo verejne dostupnej ukradnutej databáze. Takéto databázy pravidelne kolujú internetom, naposledy sa objavila databáza s údajmi 530 miliónov používateľov Facebooku.

Okrem automatickej kontroly vašich hesiel môžete aktivovať aj manuálnu kontrolu. Pokiaľ vás Edge upozorní na to, že vami používané heslo sa nachádza v databáze ukradnutých údajov, odporúčame ho zmeniť. Takisto odporúčame aktivovať verifikáciu v dvoch krokoch pre dôležité účty a kontá a to aj v prípade, že sa vaše heslo nenachádza v ukradnutých databázach – detaily nájdete v tomto článku.

Microsoft Edge

Microsoft Edge – kontrola uniknutých hesiel. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Tieto heslá už podvodníci poznajú: Je medzi nimi aj to vaše?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit