Investícia bude rozložená do niekoľkých rokov.

Spoločnosť Microsoft v pondelok oznámila, že investuje do spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za chatbotom ChatGPT so strojovým učením, niekoľko miliárd dolárov. Softvérový gigant podrobnosti neuviedol, spomenul len, že pôjde o viacročnú investíciu.

Podľa portálu Semafor.com však nedávne správy naznačujú, že nová investícia, ktorá prichádza po dvoch predchádzajúcich v rokoch 2019 a 2021, by mohla dosiahnuť úroveň okolo 10 miliárd dolárov.

Dotácia bude podľa Microsoftu určená na podporu práce OpenAI v oblasti superpočítačov a príslušného výskumu. Tvrdí tiež, že umožní obom spoločnostiam „nezávisle komercializovať výsledné pokročilé technológie umelej inteligencie„.

Redmontská firma chce umelú inteligenciu v budúcnosti širšie využívať napríklad v rámci svojej cloudovej platformy Azure a plánuje tiež jej nasadenie vo svojich produktoch pre bežných spotrebiteľov aj firmy.

Softvér ChatGPT spoločnosti OpenAI zaujal technologický svet, keďže vo svojej triede je o pomyselnú triedu vyššie ako tradičné chatboty z minulosti. Tento softvérový nástroj využíva strojové učenie na to, aby za pomoci obrovského množstva webových údajov i textov a zdokonaľovaný prostredníctvom spätnej väzby od používateľov dokázal v textovej forme reagovať na ľudské otázky a dopyty prirodzeným a kreatívnym spôsobom. V mnohých prípadoch je už doslova nemožné spoľahlivo zistiť, či daný text písal človek, alebo umelá inteligencia, čo sa stáva problémom napríklad v školstve.

David Hickton, zakladajúci riaditeľ Inštitútu pre kybernetické právo, politiku a bezpečnosť na Pittsburskej univerzite, nedávno uviedol, že tento nástroj má potenciál zmeniť spoločnosť možno ešte dramatickejším spôsobom ako Amazon a iPhone. Zároveň dodal, že mnohí zamlčujú riziká, ktoré sú spojené s takýmto výrazným pokrokom v oblasti umelej inteligencie.

Razantný nástup strojového učenia či umelej inteligencie prekvapil do istej miery aj Google. Spoločnosť sa obáva, že by mohla prísť o svoje dominantné postavenie v oblasti vyhľadávania a preto chce do tohto segmentu takisto masívne investovať.

Zdroj: Blogs.microsoft.com, Semafor.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.