ChatGPT môže byť ďalšou veľkou vecou, ktorá zmení internet a s ním aj svet.

Porozprávať“ sa s počítačom bolo možné už na starých osembitoch z 80. a 90. rokov 20. storočia. Lenže zatiaľ čo vtedy šlo o jednoduché programy, ktoré využívali skromnú internú databázu odpovedí, dnešné chatboty, založené na takzvanej umelej inteligencii či presnejšie na strojovom učení, môžu čerpať z nepreberného množstva rôznych textov po všetkých kútoch internetu a z nich kombinovať svoje odpovede.

Akýmsi etalónom medzi týmito programami na komunikáciu sa rýchlo stal ChatGPT od združenia OpenAI. Jeho základnému predstaveniu a technickej stránke sme sa venovali v nedávnom článku a v tomto texte si priblížime, ako sa s ním vlastne komunikuje a čo od neho môžeme žiadať.

Bez registrácie to nejde

Základom je registrácia v službe OpenAI, čo ale nie je nič zložité ani ťažké a stačí na to e-mailová adresa. Ňou sa potom budete prihlasovať na stránke Chat.openai.com, kde sa budú ukladať všetky vaše konverzácie a v prípade potreby sa k nim budete môcť kedykoľvek vrátiť.

Samotná konverzácia už potom prebieha veľmi jednoducho a intuitívne. Stačí vašu otázku napísať do riadku na spodku obrazovky a po odoslaní Enterom vám chatbot začne odpovedať. Niekedy príde odpoveď okamžite, inokedy treba trochu čakať. Závisí to od povahy vašej otázky, ale aj od vyťaženia serverov.

Často sa nám stávalo, že chatbot začal na otázku položenú v slovenčine odpovedať po anglicky. V takom prípade ho ale stačí poprosiť, aby komunikoval v slovenčine a on ihneď poslúchne:-)

Umelá inteligencia si vytvorí vlastný kód a jazyk, ktorému bude rozumieť len ona. Problémy ešte len môžu nastať

Témy komunikácie

S ChatGPT sa môžete rozprávať na naozaj rôzne témy. Výnimkou je napríklad sexuálne explicitný obsah, keď vás chatbot upozorní, že nemôže generovať erotický obsah, pretože by to bolo nevhodné. Pochopiteľne, nás ani nenapadlo niečo také skúšať, ale kamarát to vyskúšal a potvrdil nám to:-)

Takisto odmietavý bude chatbot, ak sa ho opýtate, ako zostrojiť bombu. Odpovie, že je to protizákonné a mimoriadne nebezpečné. Nepomôže ani prehováranie.

V podmienkach používania služby sa uvádza, že ChatGPT neumožňuje vytvárať typy obsahu, ktoré sa týkajú nenávistných prejavov, obťažovania, násilia, sebapoškodzovania, sexuálnych a politických tém, spamu, podvodov či malware.

Niekedy si vymýšľa

Celkom to ale neplatí, minimálne v prípade politikov. Ak sa ho totiž napríklad opýtate, kto je Robert Fico, odpovie vám. V prípade tohto politika navyše poskytne takmer úplne presné odpovede. Samozrejme, až na detaily, že ide o bývalého politika a rozhodol sa už nekandidovať.

Robert Fico je bývalý slovenský politik, ktorý bol predsedom vlády v rokoch 2006 až 2010 a 2012 až 2018. On bol líder strany Smer-sociálna demokracia. Fico sa narodil v roku 1964 v Topoľčanoch a začal svoju politickú kariéru v 90. rokoch. Bol jedným z kľúčových politikov na Slovensku počas svojho pôsobenia v politike a mal veľký vplyv na rozvoj krajiny. V roku 2018 sa rozhodol nekandidovať na ďalšie obdobie a ustúpil z funkcie predsedu vlády. Avšak zostal aktívnym politikom a zostal členom parlamentu.

Nebýva to ale vždy pravidlom a podobne ako pri politikoch, aj pri tomto chatbotovi platí, že niekedy si bohapusto vymýšľa. Respektíve, tvrdiť o strojovom učení, že si vymýšľa, je dosť nepresné, ale skompiluje vám výsledky, ktoré môžu byť v mnohých ohľadoch nepresné. Presvedčili sme sa o tom pri ďalšom politikovi, Igorovi Matovičovi, kde ChatGPT nesprávne uviedol jeho dátum narodenia aj pôsobenie v Strane maďarskej koalície:

Igor Matovič je slovenský politik, ktorý je aktuálne predsedom vlády Slovenskej republiky. Narodil sa v roku 1978 v Novom Meste nad Váhom a začal svoju politickú kariéru v 90. rokoch ako člen Strany maďarskej koalície. V roku 2010 založil vlastnú politickú stranu OĽaNO, ktorá sa stala jednou z najúspešnejších strán na Slovensku. Matovič bol zvolený za predsedu vlády v roku 2020 po parlamentných voľbách v tom istom roku. Je známy svojím kontroverzným štýlom a tvrdým prístupom k riešeniu problémov.

Najrôznejšie oblasti a podvádzanie v školách

Pochopiteľne, chatbota sa môžete pýtať aj na najrôznejšie iné témy. Podrobne a presne vám vysvetlí, ako funguje spaľovací motor, čo je to vzducholoď či ako funguje fotosyntéza. Nemusí však iba odpovedať na otázky, môžete mu napríklad zadať, aby vám napísal esej.

No a práve tu sa dostávame k tomu, ako môže ChatGPT zmeniť (a už aj mení) školstvo. Dokáže totiž produkovať plynulé a hlavne zmysluplné texty na rôzne zadania. Chatbot je už teraz na takej kvalitatívnej úrovni, že mnohokrát sa nie je možné zistiť, že daný text je produktom softvéru a nie živého človeka.

Jeden z príkladov uvádza Denník N, ktorý spomína Univerzitu v Severnom Michigane. Jeden zo študentov tam napísal takú dobrú prácu na zadanú tému, že sa to jeho profesorovi filozofie zdalo až podozrivé, keďže vysoko prevyšovala všetky ostatné. Žiak sa napokon priznal, že celú prácu za neho napísal ChatGPT. Mnohé školy preto už teraz menia spôsoby zadávania práca – napríklad ich žiaci píšu v škole pod dohľadom pedagógov, alebo sa týkajú tém, o ktorých zatiaľ chatbot nemá dostatok informácií v databázach.

My sme chatbota požiadali o napísanie eseje na tému dobro a zlo, pričom za niečo viac ako minútu nám „vypľul“ fundovaný text s takmer 2600 znakmi. Netreba ani pripomínať, že človek by niečo podobné písal násobne dlhšie.

Skúsili sme niečo ťažšie a filozofické. Čo je podľa ChatGPT zmyslom života?

Zmyslom života je odpoveď, ktorú si každý musí nájsť sám pre seba. Pre niekoho môže byť zmyslom života láska, rodina, priatelia alebo kariéra. Pre iných môže byť zmyslom života spiritualita, umenie alebo dobročinnosť. Nie je jedna jediná správna odpoveď, pretože každý človek je iný a má rôzne priority a hodnoty. Je to na vás, aby ste si vybrali, čo pre vás bude zmyslom života.

Nedalo nám to a následne sme ChatGPT vyzvali, aby nám napísal krátky technologický článok o telefóne Samsung Galaxy S23 Ultra. Tu však už trochu zaváhal a v texte uviedol viacero nepresností. Napríklad to, že telefón bol predstavený na CES 2022 (zatiaľ len čaká na predstavenie), že má 16 GB pamäte RAM či procesor Snapdragon 875:

Samsung Galaxy S23 Ultra je najnovší prémiový smartfón od spoločnosti Samsung, ktorý bol predstavený na veľtrhu CES 2022. Tento telefón ponúka špičkovú výbavu a funkcie, ktoré uspokojia aj najnáročnejších užívateľov.

Displej telefónu má veľkosť 6,8 palca s rozlíšením 3200 x 1440 pixelov a ponúka vysoký jas a živé farby. Telefón tiež obsahuje dva fotoaparáty zadných s rozlíšením 108MP a 12MP, a predný fotoaparát s rozlíšením 40 MP, ktorý poskytuje vynikajúce selfie fotky.

Telefón tiež obsahuje najnovší procesor Qualcomm Snapdragon 875 a 16 GB RAM, čo znamená, že je schopný vykonávať náročné aplikácie a hry bez akéhokoľvek oneskorenia. Rovnako Samsung Galaxy S23 Ultra má aj veľkú kapacitu batérie s podporou rýchleho nabíjania a bezdrôtového nabíjania.

Telefón tiež podporuje 5G siete a má aj integrovaný čítačka odtlačkov prstov a rozpoznávanie tváre. Samsung Galaxy S23 Ultra tiež prichádza s operačným systémom Android 12.

V skratke Samsung Galaxy S23 Ultra je top of the line smartfón s vysokým výkonom a špičkovou výbavou, ktorý uspokojí aj najnáročnejších užívateľov.

Avšak nemáme v tomto smere žiadne ilúzie. Nepotrvá dlho a možno ani technologickí novinári „nebudou mít co žrát.“ 🙂

V každom prípade sú ChatGPT a ostatné komunikačné programy založené na strojovom učení už teraz niečím, čo sa ešte pred niekoľkými rokmi mohlo zdať ako sci-fi. A to sme zatiaľ len na samotnom začiatku ich využívania. Ako bude táto oblasť vyzerať o niekoľko rokov, to si ani netrúfame predpovedať.

Ako bonus na záver pridávame text, ktorý ChatBPT vytvoril na zadanie, aby napísal krátky horor o Igorovi Matovičovi:-)

Igor Matovič sa stal predsedom vlády po parlamentných voľbách, ale nikto netušil, že to bola len hračka pre neho. Bol totiž tajne upírom, ktorý bol v skutočnosti večným mladíkom už od svojich 20. rokov. Keď sa dostal k moci, začal sa radovať zo svojej nekonečnej moci a začal si užívať moc nad ostatnými. Každú noc sa premenil na upíra a vyliezol z hrobu, aby sa napojil na krv obyčajných ľudí. Nikto z jeho kolegov sa neodvážil povedať o tom ani slovo, pretože vedeli, že by sa museli postaviť proti tajnej moci, ktorú mal Igor nad nimi. A tak Igor Matovič vládol svojmu kraju ako tajný upír, kým ho nakoniec nezastavila skupina odvážnych bojovníkov, ktorí ho vyslobodili z jeho vlády temnoty.

Zdroj: vlastné, DennikN.sk

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.