Dobrý nápad, ktorého zavedenie do praxe nie je v tejto chvíli isté.

Tip, ako zlepšiť výdrž batérie prenosných zariadení, by sa týkal prehliadačov pracujúcich na jadre Chromium. Aktuálne by sa riadila spotreba pri prehrávanie streamovaného obsahu. Toho je v súčasnosti čoraz viac a znamenalo by to dlhšiu výdrž, ktorú by si všimlo mnoho používateľov. Internetový prehliadač je totiž pravdepodobne najpoužívanejšia aplikácia v systéme.

Riešenie by spočívalo v zamedzení prístupu ukladania videa na pevný disk. Začiatok prehrávania sa totiž viaže na „kešovanie“ a vďaka tomu máte prednačítaný kus videa. Vďaka tomu sa v ňom môžete ľahšie pohybovať v rozsahu, ktorý je načítaný až za aktuálne prehrávanú pozíciu. Tieto dáta by zostali v pamäti, čím by disk mohol vykazovať nižšiu spotrebu. Nevýhodou by ale bolo, ak by ste chceli video posunúť ďalej. To je ale prípad, ktorý poznáte aj z dneška. Keď chcete preskočiť ďalej, ani dnes nemáte veľkú časť videa nakešovanú.

Microsoft uvádza, že spustila takto po novom nakešované videá s Full HD rozlíšením po dobu 5 minút a 5× po sebe. Aktivita disku sa po implementácie novej funkcie znížila o 309 kB/s.

Zdroj: Neowin

Prečítajte si aj:

Koniec súkromia? Microsoft Edge posiela vašu internetovú históriu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.