Inovácie sú súčasťou novej sady nástrojov na ochranu používateľov pred kybernetickou kriminalitou.

Ochrana vás, vašich citlivých dát i dokumentov je v dnešných dňoch viac ako aktuálna téma. Toho si je vedomý aj softvérový kráľ, ktorým nie je nik iný ako Microsoft. Aj preto dnes prostredníctvom svojho oficiálneho blogu zverejnil novinky týkajúce sa vyššej miery zabezpečenia cloudového kancelárskeho balíka známeho pod názvom Office 365. Ich cieľom je zdokonalenie ochrany pred klasickými vírusmi, phishingom a tiež čoraz rozšírenejšou hrozbou ransomwaru. Okrem ochrany prináša Microsoft používateľom „Officu v oblakoch“ aj niekoľko užitočných funkcií s ohľadom na zvýšenie produktivity a efektivity práce pri zdieľaní súborov prostredníctvom elektronickej pošty.

Niektoré novinky, akou je napríklad 30–dňová funkcia zálohovania úložiska OneDrive „File restore„, boli firemnej klientele známe už skôr, no teraz sa dostávajú aj k bežným domácim spotrebiteľom využívajúcim verzie Office 365 Home a Personal. Po novom, okrem schopnosti detekovať ransomware útok na konkrétneho používateľa, bude používateľ zároveň navigovaný na jednoduchý proces obnovy, ktorý bude brať do úvahy dátum a čas vzniknutého incidentu a dokáže tak výrazne uľahčiť obnovu dotknutých súborov uložených vo OneDrive ešte pred týmto dátumom.

Používateľ si bude môcť jednoducho zaheslovať súbor či priečinok vo OneDrive

Nové nástroje majú za úlohu tiež sofistikovane zabezpečiť zdieľanie súborov medzi jednotlivými používateľmi. Odteraz si bude možné nastaviť heslo, ktoré bude vyžadované pre prístup k dokumentu či priečinku v rámci OneDrive, pokiaľ bude odkaz naň neúmyselne presmerovaný. Neskôr v tomto roku sa chystá aj ochrana odkazov na dokumenty vytvorené vo Worde, Exceli a PowerPointe, ktoré budú kontrolované v reálnom čase za účelom zistenia, či cieľová webová lokalita neindikuje hrozbu stiahnutia malvéru, respektíve phishingového podvodu.

Lepšieho zabezpečenia sa dočkala aj elektronická pošta. Odchádzajúca pošta z Outlook.com po novom ponúka šifrovanie typu end–to–end. Pokiaľ príjemca pošty nebude otvárať e–mail ako prihlásený používateľ v klientoch Outlook či Windows Mail, tak bude automaticky presmerovaný na dôveryhodnú zabezpečenú web stránku, kde obdrží jednorazový prístupový kód. Odosielateľ pošty bude mať po novom aj možnosť svoj e–mail ochrániť do takej miery, aby ho príjemca po prečítaní nemohol skopírovať ani ďalej preposlať.

Zdroj: Engadget

 

Mohlo by vás zaujímať:

Microsoft Office pridá nové funkcie pre iOS a Android v marci