Spoločnosť vysvetľuje, prečo Windows 10 zbiera dáta.

Operačný systém Windows 10 sprevádza neobvykle veľa kontroverzie v otázke súkromia. Je to dané tým, že testovacia Insider verzia systému mohla zaznamenávať, čo používatelia píšu. Windows 10 vo finálnej verzii, ktorá je určená koncovým spotrebiteľom, však tento „keylogger“ neobsahuje. Takisto nezbiera fotografie používateľov ani ďalšie dáta, na ktoré poukazoval jeden český článok. Pomerne štandardné správanie systému (samozrejme, z pohľadu roku 2015 a v porovnaní s ostatnými  operačnými systémami na trhu) potvrdil aj český portál root.cz. Analýzu systému sme spravili aj my v redakcii a nenašli sme nič, čo by nás znepokojovalo. Viac k tejto téme píše Fero Urban v októbrovom vydaní magazínu touchIT, ktoré práve pripravujeme.

Faktom však je, že Windows 10 zbiera určitý typ údajov. Microsoft preto zareagoval na kritiku a odpovedá na ohováranie zo „špehovania„. Prostredníctvom oficiálneho blogu vysvetľuje dizajn niektorých funkcií a hoci nám nič nové neprezradil, prinášame najdôležitejšie tvrdenia:

  1. Windows 10 zbiera určité používateľské údaje pre potreby vylepšenia produktu
  2. Používateľ si môže nastaviť, ktoré informácie sa zbierajú (o tom sme informovali dávnejšie)

Súčasťou odosielaných dát je anonymný identifikátor vášho zariadenia (to zistil aj portál ArsTechnica), informácia o jeho type a ďalšie údaje. Microsoft tvrdí, že pomocou týchto dát dokáže efektívne vyriešiť neočakávané problémy, ako je napr. nesprávne fungujúci grafický ovládač. Spoločnosť dokázala vďaka zberu dát odstrániť závažný problém do 48 hodín, vrátane komunikácie a spolupráce s výrobcom grafických kariet.

Windows 10 taktiež využíva získané dáta pre potreby prispôsobenia používateľského zážitku. Systém chce napr. zistiť, ktorému futbalovému klubu fandíte, aby vám automaticky zobrazoval relevantné výsledky. Tak, ako to robí aj Google.

Microsoft nezabudol zdôrazniť, že na rozdiel od niektorých konkurenčných produktov neskenuje vašu emailovú komunikáciu s cieľom zobrazovať relevantnejšiu reklamu. Vaše emaily, súbory a komunikáciu neskenuje žiaden produkt od Microsoftu.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit