Surface Book 3 je unikátne zariadenie, aké nemá na trhu priamu konkurenciu.

Surface Book predstavuje spojenie dvoch svetov – toho tabletového a notebookového. A zároveň ide o spojenie sveta práce s herným svetom – v prípade výkonnejšej verzie s dedikovanou grafickou kartou. Treba uznať, že takéto riešenie má svoje čaro.

Surface Book 3 je ultimátne a všestranné mobilné zariadenie. Využíva unikátny koncept, ktorý vám iné zariadenie neponúkne, takže v tomto smere si Microsoft zaslúži pochvalu. Lenže, prvý Surface Book prišiel na trh koncom roka 2015 a jeho tretia generácia neprináša prakticky žiadne zmeny v dizajne. Po piatich rokoch by sme už očakávali drobné alebo výraznejšie zmeny v snahe zmodernizovať dizajn. Niežeby bol dizajn zlý, avšak už postupne zastaráva.

Surface Book 3 vyzerá prakticky totožne ako jeho prvá generácia. Tabletová časť je pripojená k pevnej fyzickej klávesnici a v tomto smere pôsobí zariadenie ako plnohodnotný notebook. Klávesnicová časť je pevná, hrubá a odolná – dôvodom je, že obsahuje druhú batériu a v prípade nami testovanej konfigurácie aj grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1650 v Max-Q dizajne.

Microsoft Surface Book 3

Microsoft Surface Book 3. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Poteší všestrannosťou, výkonom, klávesnicou a touchpadom

Surface Book 3 sme testovali v 13,5-palcovej verzii a túto veľkosť považujeme za ideálnu, ak chcete notebook prenášať či používať v tabletovom režime počas cestovania. Microsoft zároveň aj v tejto veľkosti ponúka konfigurácie s výkonom, aký vám pri podobnej veľkosti zariadenia neponúkne ani Apple. Všestrannosti a výkonu zodpovedá aj cena, avšak Surface Book 3 je skutočne unikátne zariadenie.

Je viacero vlastností, ktoré sme si na tomto konvertibilnom notebooku obľúbili. Displej je jasný, kvalitný, s dobrými pozorovacími uhlami a verným podaním farieb. Klávesnica ponúka špičkový komfort pri písaní a touchpad je nielen veľmi príjemný na používanie, ale je aj veľký. Vo výbave Surface Booku 3 sa takisto nachádza slot na SD karty, čo je v tomto segmente skôr vzácnosť. A pomer mobility/výkonu sme už spomínali.

Netrvalo dlho a Surface Book 3 sa stal našim obľúbeným notebookom, ktorý sme so sebou nosili – a to aj napriek tomu, že má hmotnosť 1,6 kg a hrúbka dosahuje v najhrubšom bode 23 mm. Extra výkon a všestrannosť zariadenia nás však presvedčili.

Microsoft Surface Book 3

Microsoft Surface Book 3. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Portová výbava nesklame

Surface Book 3 ponúka rozlíšenie 3000 × 2000 pixelov. Rámiky okolo displeja sú hrubšie, ako je dnes štandardom, avšak keď berieme do úvahy fakt, že displej je samostatne fungujúci tablet – v segmente Windows zariadení má v tabletovom svete tenké rámiky iba Surface Pro X s ARM procesorom.

Tabletová časť obsahuje 3,5 mm jack a Surface port na napájanie. Zvyšná portová výbava sa nachádza v klávesnicovej časti. Konkrétne ide o USB-C port, dvojicu USB 3.1 portov, spomenutý slot na SD karty a druhý Surface port na napájanie.

Odpojenie tabletu od klávesnice zabezpečuje samostatný kláves, ktorý je potrebné podržať niekoľko sekúnd. Surface Book 3 počas tejto doby skontroluje, či sa využíva niektorý z komponentov v klávesnicovej časti a odpojí ich.

Microsoft Surface Book 3

Microsoft Surface Book 3. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Dlhá výdrž aj tichá prevádzka

Surface Book 3 nás potešil počas testovania dlhou výdržou batérie, ktorá dosahuje 10 hodín práce v našich podmienkach. Ocenili sme dedikovanú grafickú kartu, na notebooku sme počas cestovania hrali hry ako Gears Tactics. V nižšom rozlíšení si Book 3 poradí prakticky s akokoľvek modernou hrou.

Procesor sa v záťaži snaží ustáliť na teplote 75 °C, pričom v extrémnych prípadoch krátkodobo vyskakuje na 95 °C. Grafická karta od NVIDIA sa drží na úrovni 50 až 55 °C, čo je priamo ovplyvnené dizajnom zariadenia – dedikovaná grafika sa nachádza v klávesnici a okolo seba nemá žiadne komponenty, ktoré by ju zohrievali. Prevádzka notebooku je v plnej záťaži dostatočne tichá.

Microsoft Surface Book 3

Microsoft Surface Book 3. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Zopár chybičiek krásy

Pri používaní Surface Booku 3 sme si však všimli aj zopár objektívnych alebo subjektívnych nedostatkov. Dizajn zariadenia, hoci postupne zastaráva, je stále inovatívny a všestranný, avšak niekomu môže prekážať zaoblenie pántu, kvôli ktorému sa v zatvorenom stave nachádza medzi obrazovkou a klávesnicou medzera. Notebook sme často prenášali so sebou a z hľadiska odolnosti zariadenia nespôsobovala táto medzera žiadne problémy.

Kvôli konceptu zariadenia – obrazovka je tablet a táto časť je teda ťažšia v porovnaní s tradičnými notebookmi, je zariadenie trochu inak ergonomicky vyvážené, ako sme si zvykli v prípade tradičných notebookov. Všimnete si to pri používaní notebooku na kolenách, je to však vec subjektívnych preferencií. Počas používania nám takisto občasne preblikla obrazovka načierno, pôsobilo to rušivo. A raz nám štrajkovala webkamera v programe Microsoft Teams.

Microsoft Surface Book 3

Microsoft Surface Book 3. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Surface Book 3 je výkonný a všestranný notebook, ktorý funguje aj ako plnohodnotný tablet. Cena tohto zariadenia je vyššia v porovnaní s bežnými notebookmi, avšak vynahrádza to svojou pridanou hodnotou a unikátnosťou.

Dizajn Surface Booku síce postupne zastaráva, avšak je dobre funkčný. Zariadenie ponúka špičkovú kvalitu vo všetkých nevyhnutných základoch, škola len zopár chybičiek krásy. 

Microsoft Surface Book 3

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • bezkonkurenčný pomer mobilita/všestrannosť/výkon
  • špičková klávesnica a veľký touchpad
  • veľmi dobrá výdrž batérie
  • všestranná portová výbava
  • kvalitný displej
  • poradí si aj s hrami
  • nahradí notebook aj tablet

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • dizajn, hoci je inovatívny, už mierne zastaráva
  • občasné preblikovanie obrazovky načierno
  • medzera medzi displejom a klávesnicou v zatvorenom stave
  • reprodukcii zvuku chýbajú lepšie basy

Cena: 2 339 eur

Zapožičal: Microsoft

Technické špecifikácie:

ModelMicrosoft Surface Book 3
Displej13,5″, IPS, 3000 × 2000 px, 60 Hz
CPU / GPUIntel Core i7-1065G7 / NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q 4 GB
Operačná pamäť / Úložisko16 GB DDR4 / 256 GB SSD
KonektivitaUSB-C, 2× USB 3.1, SD slot, 3,5 mm jack, 2× Surface port
Rozmery a hmotnosť312 × 232 × 15÷23 mm / 1,6 kg
Cena2 339 eur
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test4 407
PCMark 10 – Aplikácie7 732
PCMark 10 – Rýchly SSD test895 / 110,02 MB/s
3DMark – Night Raid / stabilita15438 / 95,8%
Výdrž batérie – práca / video10:02 / 8:47
Test – Displej
Minimálny / maximálny jas4 do 349 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov95,5% sRGB, 66,3% Adobe RGB, 68,2% DCI P3

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Laptop Go: Aký je najlacnejší a najkompaktnejší notebook od Microsoftu? (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit