Je to kompaktné, ľahké a všestranné zariadenie na prácu.

Tablety Surface Pro predstavujú špecifický segment zariadení na trhu. Vďaka dobrému výkonu procesorov Intel Core a operačnému systému Windows fungujú ako výborná alternatíva k tradičným tenkým notebookom. Na rozdiel od nich prinášajú vyššiu všestrannosť – klávesnicu jednoducho oddelíte od tabletu a vďaka nastaviteľnému stojanu môžete Surface používať rôznymi spôsobmi. Tak, ako práve potrebujete.

Surface Pro 8 som testoval na jar 2022, moju recenziu si môžete prečítať TU. So zariadením som následne ešte nejaký čas žil a skúsenosti som zhrnul vo videorecenzii. Spoločne s tabletom som používal aj príslušenstvo od Microsoftu a ostatných výrobcov, aby som si zlepšil celkový používateľský zážitok a naplno využil Surface tablet v redakcii aj na cestách.

Ako sa mi žije s Windows tabletom?

V skratke, dobre. Ako bolo spomenuté aj v recenzii na Surface Pro 8, výkon najnovšej generácie Windows tabletu bohato postačuje na bežné používanie a kancelársku prácu. V tomto smere ma zariadenie neobmedzovalo. Ocenil som kvalitný displej, dobrú reprodukciu zvuku a výdrž batérie na úrovni jedného pracovného dňa, resp. takmer 8 hodín pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu.

Surface Pro 8 som testoval vo verzii s podporou LTE konektivity – ci už cez nanoSIM alebo eSIM kartu. Toto bola vlastnosť, ktorú som využíval pri práci mimo kancelárie. A keď som prišiel do redakcie, tablet som pripojil k monitoru pomocou USB-C hubu, resp. priamo cez USB-C kábel, ak som práve testoval monitor s USB-C konektivitou.

Takýmto spôsobom sa mi Surface Pro 8 premenil na stolný počítač. Využíval som jeho displej, externý displej a externé príslušenstvo, ako je Bluetooth klávesnica a myš. Ďalšie poznatky si môžete pozrieť vo videorecenzii.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 8

Príslušenstvo, ktoré som používal v kombinácii so Surface Pro 8:

Surface Pro 8 som používal s oficiálnym príslušenstvom od Microsoftu. Samozrejme, tablet funguje dobre aj s USB-C príslušenstvom, resp. Bluetooth zariadeniami iných značiek, avšak pokiaľ by ste chceli riešenie priamo od výrobcu, je tu tá možnosť.

Surface Dock 2

Surface Dock 2 je dokovacia stanica do kancelárie alebo do domácnosti pre náročných používateľov. S tabletom sa spojí pomocou Surface portu a prináša špičkovú portovú výbavu – 4× USB-C port (dva predné, dva zadné s podporou video výstupu), dva USB-A 3.2 porty, 3,5 mm jack a 1 Gb ethernet.

Surface Dock 2 zabezpečuje napájanie s výkonom až 199 W a Surface zariadenie môžete vďaka nemu pripojiť k dvom externým monitorom v rozlíšení 4K pri 60 Hz. Niektoré staršie modely umožňujú pripojenie v 4K iba pri 30 Hz.

Surface Dock 2Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Surface Dock 2

Microsoft USB-C Travel Hub

Menej náročným používateľom môže vyhovovať kompaktnejšie riešenie Microsoft USB-C Travel Hub. To je vhodné na cesty, avšak pokiaľ vám bude stačiť jeho portová výbava, naplno ho využijete aj v kancelárii. Tento USB-C adaptér obsahuje HDMI 2.0 port s podporou pripojenia až do 4K pri 60 Hz, VGA port a takisto 1 Gb ethernet.

Nechýba ani USB-C a USB-A port. Oba s prenosovými rýchlosťami 10 Gbps.

Microsoft USB-C Travel HubZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft USB-C Travel Hub

Microsoft Surface Arc Mouse

Osobne som fanúšik myši Microsoft Modern Mobile Mouse, ktorú som si aj kúpil, avšak niekomu môže vyhovovať skladací dizajn myši Surface Arc Mouse. Tú je možné vypnúť tak, že ju vystriete (viď. priložená fotka) a v takomto stave sa aj pohodlnejšie prenáša.

Keď myšku chcete zapnúť a používať, mierne ju zaoblíte zahnutím. V praxi to funguje dobre, akurát si treba zvyknúť na jednoliatu plochu s dvoma tlačidlami a virtuálne scrollovacie koliesko.

Microsoft Surface Arc MouseZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Arc Mouse

Surface Headphones 2+

Bluetooth slúchadlá Surface Headphones 2 som testoval koncom roka 2020 a v recenzii som zhodnotil, že ma príjemne prekvapili. Nový model Surface Headphones 2+ je do veľkej miery identický s druhou generáciou slúchadiel.

Novinkou je priložený bezdrôtový USB prijímač, ktorý môžete pripojiť do počítača a získať tak stabilnejšie a lepšie bezdrôtové pripojenie v porovnaní s Bluetooth konektivitou. To oceníte napríklad počas videohovorov cez Microsoft Teams.

Surface Headphones 2+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Surface Headphones 2+

Microsoft Modern USB-C Speaker

A na konferenčné hovory je určený aj reproduktor Microsoft Modern USB-C Speaker, ktorý k počítaču pripojíte pomocou USB-C kábla.

Microsoft Modern USB-C SpeakerZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Modern USB-C Speaker

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit