Microsoft oznámil novú zmenu, ktorá má predstavovať posun od osobných počítačov k AI počítačom.

Microsoft oznámil zmenu, aká tu takmer 30 rokov nebola. Klávesnica pre Windows počítače dostane nový kláves Copilot, ktorý bude umiestnený vľavo od smerových šípok. V závislosti od veľkosti klávesnice môže nová funkcia nahradiť pravý kláves Ctrl. V prípade notebookov Surface sa bude kláves Copilot nachádzať medzi smerovými šípkami a pravým klávesom Alt.

Microsoft na oficiálnom blogu uvádza, že zavedenie klávesu Copilot predstavuje prvú významnú zmenu v klávesniciach pre počítače so systémom Windows za takmer tri desaťročia – pred takmer 30 rokmi pribudol do ich výbavy kláves Windows. Nová funkcia Copilot má predstavovať rovnaký transformačný moment a má posunúť osobné počítače na novú úroveň počítačov s umelou inteligenciou.

Je zrejmé, že hlavnou úlohou klávesu Copilot je rýchle spustenie rovnomennej funkcie, ktorá je systémovou súčasťou najnovšej verzie systému Windows 11. Copilot môžete dnes rýchlo aktivovať klávesovou skratkou Windows kláves + C. V budúcnosti bude stačiť stlačenie nového klávesu Copilot, pokiaľ budete mať novú klávesnicu.

Klávesnica s CopilotZdroj: Microsoft
Klávesnica s Copilot: Všimnite si nový kláves medzi smerovými šípkami a klávesom Alt

Pokiaľ ste sa s funkciou Copilot ešte nestretli, ide o umelú inteligenciu, ako je aj ChatGPT. Copilot vám dá odpovede na všemožné otázky a môžete ho využiť aj na vytvorenie obrázkov. Funkciu môžete bezplatne využívať cez webový prehliadač na webe copilot.microsoft.com alebo priamo v systéme Windows 11. Dostupná je tiež pre smartfóny a tablety so systémom Android a iOS.

Treba však upozorniť na to, že funkcia Copilot momentálne nie je dostupná v systéme Windows 11 vo všetkých regiónoch a napríklad v slovenskej verzii ho zatiaľ nenájdete. Pokiaľ budete mať počítač s novou klávesnicou, avšak Copilot nebude v systéme Windows dostupný, stlačením klávesu Copilot sa aktivuje funkcia vyhľadávania v systéme Windows.

Microsoft tiež oznámil, že na veľtrhu CES, ktorý začína 9. januára 2024, sa objaví mnoho nových počítačov so systémom Windows 11, ktoré už budú obsahovať nový kláves Copilot.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit