Z novej emulácie 64-bitových programov bude profitovať aj prvá generácia tohto tabletu.

Microsoft oficiálne oznámil vylepšenú verziu svojho ARM tabletu Surface Pro X. Nová konfigurácia prináša výkonnejší procesor Microsoft SQ2 s grafickým čipom Adreno 690. V predaji bude aj naďalej aj konfigurácia s procesorom SQ1 a čipom Adreno 685.

Surface Pro X sme v pôvodnej verzii testovali v redakcii TOUCHIT a tento tablet nás zaujal nízkou hrúbkou iba 7,3 mm a moderným dizajnom s tenkými rámikmi okolo displeja. Potešil nás aj mobilnou LTE konektivitou, ktorú sme využívali pri práci mimo redakcie. Všetky spomenuté vlastnosti ponúkne aj Surface Pro X s vynoveným procesorom.

Tablet ďalej ponúka 13-palcový PixelSense displej s rozlíšením 2880 × 1920 pixelov, 8/16 GB RAM a 128/256/512 GB úložisko. Zariadenie má bez klávesnice hmotnosť iba 774 gramov, pričom na klávesnici sme ocenili priestor na uloženie dotykového pera. Surface Pro X ponúka dvojicu USB-C portov, Surface Connector port a slot na nano SIM kartu. Wi-Fi je vo verzii 5, Microsoft teda túto technológiu nevylepšil na najnovšiu 6. verziu.

Surface Pro X

Surface Pro X. Zdroj: Microsoft

Lepšia výdrž aj podpora x64 programov

Microsoft softvérovou optimalizáciou predĺžil výdrž batérie až na 15 hodín a chváli sa aj lepšou optimalizáciou svojich aplikácií pre platformu ARM. Aplikácie ako Microsoft Edge či Teams tak fungujú lepšie a spoľahlivejšie. Microsoft zároveň adresoval aj problém, ktorý mal Surface Pro X pri svojom uvedení na trh – ak nebol softvér prispôsobený pre ARM platformu, Surface Pro X dokázal emulovať iba 32-bitové programy. To sa však zmení.

Emulácia 64-bitových programov (x64) bude od novembra 2020 dostupná pre testerov. Pre širokú verejnosť bude podpora x64 programov na tabletoch Surface Pro X dostupná v priebehu budúceho roka. V praxi to bude znamenať, že na Surface Pro X – bez ohľadu na jeho procesor, budete môcť spustiť všetky programy. Uvidíme, ako dobre a plynulo budú fungovať.

Microsoft Surface Pro X sa aktuálne predáva na Slovensku za cenu od 1 169 eur. Zariadenia Surface sa odteraz oficiálne predávajú aj na Slovensku, čo znamená, že lokálni predajcovia sa budú môcť zapájať aj do rôznych promo akcií, ktoré Microsoft v budúcnosti usporiada s cieľom podporiť predaj Surface zariadení.

Surface Pro X

Surface Pro X. Zdroj: Microsoft

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Microsoft Surface Pro X: Začiatok novej éry (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit