Softvérový gigant mal v nedávnej minulosti zálusk na viacero herných štúdií.

Prebiehajúci súdny spor medzi Microsoftom a americkou Federálnou obchodnou komisiou o kúpu herného vydavateľstva Activision Blizzard ukázal v poslednej dobe viacero zaujímavostí zo zákulisia herného biznisu. Aktuálne z interných dokumentov, ktoré spoločnosť musela predložiť súdu, vyplýva, že v minulosti mala záujem o kúpu herného štúdia Square Enix.

To je známe predovšetkým pre svoju hernú sériu Final Fantasy, ktorej najnovší diel, Final Fantasy XVI, bol vydaný len pred niekoľkými dňami, 22. júna 2023. Ide o jednu z najväčších a najstarších herných ság, ktorá okrem základných 16 titulov zahŕňa mnohé vedľajšie a jej história siaha až do 80. rokov 20. storočia.

Podľa portálu TheVerge.com mal Microsoft niekoľko dôvodov, pre ktoré zamýšľal kúpu spoločnosti Square Enix. Okrem sveta Final Fantasy to mal byť väčší priestor na ázijskom a špeciálne japonskom trhu s videohrami. V tejto časti sveta sa Microsoftu nepodarilo preraziť so svojimi konzolami Xbox, napriek tomu, že získali niekoľko exkluzívnych hier od japonských vývojárov.

Ďalším dôvodom bola možnosť pomoci pri vstupe na trh s mobilnými hrami. Ten očividne považuje Microsoft za mimoriadne dôležitý a snažil sa naň lepšie preniknúť aj zamýšľanou kúpou firmy Zynga. K transakcii napokon ale nedošlo a Zynga sa dostala do područia iného herného giganta, Take-Two, ktorý za ňu zaplatil 12,7 miliardy dolárov. Zo súdnych dokumentov vyplýva, že softvérový gigant mal dokonca v pláne vytvoriť mobilný Xbox Game Pass, teda akési predplatné pre hranie na smartfónoch.

V súčasnosti chce Microsoft získať už menované vydavateľstvo Activision Blizzard za 69 miliárd dolárov, čím by sa stal ešte významnejším hráčom na poli klasických počítačových a konzolových hier. Tento zámer ale zatiaľ neschválili regulačné orgány viacerých krajín a svetových zoskupení, zamietli ho napríklad úrady vo Veľkej Británii.

O záujme Microsoftu viac sa angažovať v mobilnom hernom biznise svedčí aj jeho zámer na vytvorenie vlastného herného obchodu.

Zdroj: TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.