Preboha nie. Čo to robíte. Prečo vyhľadávate dátumy a dni v týždni. Ničíte nám operačný systém! Vitajte v čarovnom svete retročriepok, kde samozrejmosti nie sú samozrejmosti a všetko je tak akosi inak.

Čo urobíte keď sedíte pri počítači s Windows a potrebujete sa pozrieť na to, aký deň vychádza na 24. decembra, alebo na kedy vychádza koniec mesiaca? Kliknete na hodiny v pravom dolnom rohu a v otvorenom mini kalendáriku sa daný dátum prekliknete. Veď ako inak.

Možno sa vám to zdá ako niečo samozrejmé ale faktom a zároveň krásnou retročriepkou je, že Microsoft pôvodne vôbec nenapadlo, že to ľudia budú takto robiť. A v prvých operačných systémoch Windows, kde sa toto rozhranie objavilo, to spôsobovalo poriadne problémy.

KEĎ OVLÁDACÍ PANEL DÁTUMU ČASU NEBOL KALENDÁR

Príchod pokročilých grafických operačných systémov bol poriadnou revolúciou. Technologický hit v podobe Windows 95 museli mať skrátka všetci, pričom tento systém celkom definoval, ako majú operačné systémy z hľadiska používateľského komfortu vlastne vyzerať.

Veď sa na to pozrite. Objavil sa spodný panel úloh, na ktorý bolo možné minimalizovať jednotlivé programy a rýchlo sa medzi nimi prepínať. Na panely takisto dostala permanentné miesto novinka v podobe menu Štart a na jeho opačnom konci, v pravom rohu panelu sa zas usídlili hodiny.

Používatelia si pri tom veľmi rýchlo všimli, že keď na hodiny dvojklikli myšou, zobrazil sa malý kalendárik.

A ako by sa dalo čakať, začali ho používať tak ako vy dnes.

To čo však ľudia netušili bolo, že v momente ako sa preklikávali na ďalší mesiac či vybrali konkrétny deň, táto zmena sa na Windows diala V REÁLNOM ČASE.

Tlačidlo OK znamenalo, že chcete vybranú zmenu zachovať a tlačidlo Storno to že ho zachovať nechcete a chcete sa vrátiť k tomu pôvodnému. Prepínanie ako také sa však dialo rovno pri výbere a systém na základe toho operoval.

Toto rozhranie totiž nebolo žiadnym kalendárom. Bol to ovládací panel dátumu a času.

Inak povedané, Microsoft po kliknutí na hodiny zobrazil nastavenie dátumu a času a očakávalo sa, že momentálne nastavenie je zlé. To zamenená, že ste mali vybrať to správne a potvrdiť to tlačidlom OK.

Chcete vidieť ako to vyzeralo v realite? Nahrali sme pre vás toto krátke video.

Klikáme na hodiny a vidíme nastavený dátum 30. november. Chceme sa ale pozrieť, aký deň v týždni pripadne na Vianoce, takže sa preklikávame na december a označujeme deň 24. Všimnite si, že vôbec neklikáme na potvrdenie dátumu.

Systém Windows ale nepredpokladá, že sa „hráme“ a čas a dátum na pozadí už interne mení. Keď v tomto čase teda vytvoríme na ploche textový dokument a následne okno nastavenia času a dátumu zavrieme tlačidlom Storno, čas a dátum zostane zachovaný na pôvodný 30. november, aký bol kedy sme okno otvárali.

Nič sa nestalo, že áno. Až na to, že súbor ktorý sme medzičasom vytvorili má dátum vytvorenia 24. decembra.

TÍ POUŽÍVATELIA NÁM ROBIA ČO?

Ľudia pravdaže nemali ani poňatia, že tento „kalendárik“ takto fungoval, čo spôsobovalo množstvo nečakaných problémov.

Všetky súbory alebo systémové záznamy, ktoré sa na pozadí automaticky vykonali v čase vášho preklikávania, mali nastavený iný dátum, než bola skutočnosť. Následne sa tak javili novšie alebo staršie, ako v skutočnosti boli.

Problémom to takisto bolo v súvislosti s rôznymi budíkmi alebo organizérmi. Predstavte si, že ste sa v januári preklikávali kalendárikom a pozerali ste si dátumy Veľkej noci niekedy v apríli. V okamihu ako ste sa na apríl preklikli sa ale zobrazilo vytvorené upozornenie na 15. marca, že sa blíži dátum odovzdanie daňového priznania.

Nakupovanie prelomového operačného systému /Foto: nishinippon/

Upozornenie zrušíte. Očividne ide o nezmysel, veď je len január. Problémom je, že systém si pri vašom preklikávaní myslel, že už je apríl, čo vyzeralo ako keby ste zapínali počítač po trojmesačnom vypnutí, takže ubehnuté marcové upozornenie vám nechal vyskočiť pred oči.

Zrušenie udalosti ste teda naozaj vykonali.

Keď následne nastal 15. marec v realite, žiadne upozornenie sa už nezobrazilo. Veď ste ho predsa už zrušili.

Pravdaže, keď sa táto informácia napokon dostala aj k programátorom a vývojárom Windows, nemohlo nasledovať nič iné než chytanie sa rukami za hlavu.

/Foto: Reuters/

Skrátka, ovládací panel zmeny dátumu a času nebol navrhnutý tak, aby sa v ňom používatelia preklikávali pre informačné účely. Bol navrhnutý na zmenu systémového dátumu a času. Bodka.

Nešlo pri tom o nič krátkodobé v súvislosti s Windows 95. Tento čudesný systém zostal zachovaný aj vo Windows 98 a takisto vo Windows ME. Až s príchodom Windows 2000 Microsoftu konečne došlo, ako vlastne tento „kalendárik“ ľudia používajú a jeho kód programátori prepísali, aby sa prestal správať nebezpečne.

Inak povedané, nastavenie už následne nemenilo čas a dátum na pozadí, pri vyberaní a prepínaní, ale až v momente, keď ľudia klikli na tlačidlo OK alebo Použiť.

Dnes vám to znie logicky, že áno. Nuž ale aj tá logika musela niekde vzniknúť. Z pohľadu pôvodnej idei bolo používanie nastavenia dátumu a času na tento účel skrátka šialené. Asi ako keby ste si chceli spočítať koľko je 1326 × 74 a použili by ste na to registračnú pokladňu v obchode, neuvedomujúc si, že daný výpočet robí účtovnícky chaos, pretože zariadenie slúži na celkom iné účely.

Na dnešných Windows už je na mieste hodín skutočný kalendár. Pre manuálne nastavenie dátumu a času musíte na hodiny kliknúť pravým tlačidlom myši a cielene ho zvoliť, pričom ešte musíte zrušiť aj automatickú synchronizáciu a prejsť na manuálne zadanie. Pre istotu, aby to už preboha nikto nesplietol.

Ďalšie drobné čriepky z IT histórie hľadajte na našom webe vždy v štvrtok večer a takisto pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.