Systém Windows XP, zdá sa, ešte nie je úplne na odpis.

Microsoft sa rozhodol vydať ďalšiu bezpečnostnú záplatu pre Windows XP. Urobil tak v nadväznosti na útoky malwarom WannaCry. Aj tak bolo týmto ransomvérom napadnutých vyše 75 000 počítačov v 99 krajinách sveta.

Hoci bola podpora pre Windows XP ukončená v apríli 2014 Microsoft aj naďalej podporuje tento systém. Nie tak celkom z vlastnej vôle ale pod tlakom útokov WannaCry. Hoci číslo 75 000 počítačov je zanedbateľné, problémom bolo cielenie útoku na strategické ciele. Napríklad nemocnice a nešlo teda len o tzv. domácich používateľov.

Microsoft teraz pridá ďalšie opravy systému, keďže jeho krízový manažment vyjadril obavy z útokov vládnych organizácií.

Takto by mali aj používatelia tohto starého Windows ochranu proti známym chybám a väčšiu odolnosti proti prieniku do počítača, než už by sa o to pokúsil ktokoľvek. Takisto aj používatelia Windows Vista dostanú opravné aktualizácie. Firma totiž varuje, že útokov ako bol ten s WannaCry bude pribúdať. Nie je to novinka a na tomto sa už dva roky zhodujú aj bezpečnostní experti.

Firma zároveň upozorňuje, že tieto záplaty sú výnimočné. Nemení nič na tom, že XPčka nebudú podporované, rovnako tak Visty. Tým skončila podpora rozšíreného životného cyklu 11. apríla tohto roku. To všetko cez fakt, že najviac napadnutých používateľov bolo tých, ktorí používali Windows 7.

Prečítajte si aj:

Ransomware, ktorý zneužíva dieru v systéme Windows, zasiahol celý svet. Ide o doteraz najväčší útok svojho druhu (doplnené)

Zdroj: The Verge

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.