Drvivá väčšina okolitých štátov vyžaduje od cestovateľov rôzne dokumenty, aby mohli v danej krajine zotrvať, dovolenkovať a pod., čo dáva určitý zmysel, no nie všetky krajiny sa uberajú týmto smerom.  

 Konkrétnejšie ide o Čiernu Horu a Rumunsko. Tieto krajiny považujú Slovensko za bezpečnú krajinu, a preto nevyžadujú pri vstupe žiadne dokumenty o testoch a očkovaní, stačí vám pas alebo občiansky preukaz – teda pôvodný režim. Obe krajiny sú ľahko dostupné autom alebo motorkou, čo láka mnohých ľudí s dobrodružnou povahou, chuťou objavovať, zažiť krásy divokej prírody, ale aj oddychovať pri mori. Tranzit je cez všetky krajiny, ktorými treba prejsť, bezproblémový, takže sa nepredpokladajú žiadne problémy ani zbytočné zdržania.

Rumunsko

Rumunsko

Rumunsko

Rumunsko je veľkým lákadlom pre mnohých cestovateľov, milovníkov „free vanlifu“, motorkárov, ako aj vyznávačov off-roadingu. nakoľko ponúka veľa zaujímavých trás, ktoré vedú nádhernou divokou prírodou a pod.(TIP: pozor na medvede, v Rumunsku ich je extrémne veľa). Okrem toho je tam množstvo krásnych historických pamiatok a nepochybne zaujímavý a tajomný Drakulov hrad. Ak milujete kľukaté cesty a nádherné výhľady na majestátne pohoria, tak by vám určite nemala uniknúť ani veľmi známa štátna cesta s označením 7C – Transfăgărășan. Je to jedna z najvyššie položených ciest v Rumunsku. Začína v meste Bascov, vedie cez mesto Curtea de Argeş a končí v meste Cârţişoara. Na trase sa nachádza aj najdlhší tunel v Rumunsku. Rumunsko je krásne krajina, ktorú máme v hľadáčiku aj my.  

Aktuálne podmienky vstupu a nariadenia v Rumunsku

Slovenská republika bola od 28. mája zaradená medzi bezpečné krajiny do tzv. zelenej zóny. Pre osoby prichádzajúce do Rumunska zo Slovenskej republiky to znamená, že sa na nich nevzťahujú žiadne obmedzenia pri vstupe – nevyžaduje sa negatívny PCR test ani 14-dňová domáca karanténa.

Opatrenia v krajine

V Rumunsku je v platnosti stav pohotovosti, ktorý bol opakovane predĺžený od 12. júla 2021 na 30 dní. Od 15. mája sa v závislosti od aktuálneho vývoja epidemickej situácie začalo s uvoľňovaním opatrení. Okrem iného bola zrušená povinnosť nosenia rúšok na vonkajších priestranstvách – okrem miest s výskytom väčšieho množstva osôb (zastávky verejnej hromadnej dopravy, hromadné podujatia  apod.). Bol zrušený aj zákaz nočného vychádzania a otváracie hodiny obchodov a služieb sú bez obmedzení.

Rumunsko

Rumunsko

„Dôležitý TIP: Ak ste nadšencami off-radingu alebo divokej prírody, tak sa určite stretávate s tým, že v mnohých (nielen) horských oblastiach je mobilný signál absolútne tabu – nikomu nenapíšete, nikomu sa nedovoláte, a to ani v prípade núdze. Z tohoto dôvodu určite odporúčame siahnuť po satelitných zariadeniach, ako napr. Garmin InReach Mini – ide o dvojcestný (vie nielen prijímať, ale aj vysielať) satelitný komunikátor, využívajúci satelitnú sieť Iridium – 100% pokrytie planéty zem. Viac o tomto zariadení nájdete v reportáži – TU

Čierna Hora (Montenegro)

Čiernu Horu netreba asi nikomu predstavovať. Je to relatívne známa dovolenková destinácia, ktorá vie uspokojiť túžby mnohých turistov. Či už chcete oddychovať pri mori alebo sa venovať turistike v krásnych a majestátnych horách, prípadne jazdiť off-road, tak táto krajina vám všetko umožní (treba dbať na to, aby sa pri jazdení vo voľnej prírode neporušoval zákon – hlavne pre off-road nadšencov), pričom oceníte aj to, že služby sú o niečo lacnejšie ako napr. v Chorvátsku. A máte dosť opozeranej a preľudnenej klasiky, tak táto krajina by mohla naplniť vaše túžby.

Čierna Hora

Čierna Hora

Aktuálne podmienky vstupu a nariadenia v Čiernej Hore

Slovenská republika je z pohľadu Čiernej Hory bezpečnou krajinou. Pokiaľ sa cestujúci pred vstupom do Čiernej Hory zdržiaval v bezpečnej krajine najmenej 15 dní, vstup je možný bez obmedzení. Nie je potrebné preukazovať sa žiadnym testom ani potvrdením o očkovaní. Po vstupe do krajiny nie je potrebné absolvovať karanténu ani samoizoláciu.

Medzi bezpečné krajiny sú zaradené: všetky členské krajiny EÚ, Srbsko, Kosovo, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Severné Macedónsko, Rusko, Bielorusko, Ukrajina, Izrael, Švajčiarsko, Moldavsko, Nórsko, Kazachstan, USA a Kanada.

Podmienky pre cestujúcich z ostatných (iných ako bezpečných krajín)

Pre cestujúcich prichádzajúcich z ostatných krajín je potrebné pri vstupe do Čiernej Hory preukázať sa:

  • negatívnym výsledkom PCR testu na COVID-19 nie starším ako 72 hodín;
  • alebo pozitívnym výsledkom serologického testu na protilátky na COVID-19 typu IgG nie starším ako 30 dní;
  • alebo negatívnym výsledkom antigénového testu na COVID-19, ktorý členské štáty EÚ medzi sebou vzájomne uznávajú a je zaradený na Spoločnom zozname rýchlych antigénových testov dostupných na stránke Európskej komisie, ktorý bol vydaný oprávneným laboratóriom, a nie je starší ako 48 hodín;
  • alebo potvrdením o absolvovaní kompletného očkovania proti COVID-19 predpísaným počtom dávok, pričom od kompletného očkovania pri vstupe do Čiernej Hory uplynulo už najmenej 14 dní;
  • alebo pozitívnym výsledkom PCR testu na COVID-19, ktorý je pred vstupom do Čiernej Hory starší ako 14 dní a nie je starší ako 90 dní, čím cestujúci preukáže, že COVID-19 prekonal.
Čierna Hora

Čierna Hora

Veľvyslanectvo SR v Podgorici odporúča cestujúcim zabezpečiť si papierovú formu potvrdení, resp. vyššie uvedených testov s originálnou pečiatkou zdravotníckeho zariadenia. Elektronická verzia nemusí byť zo strany čiernohorských orgánov akceptovaná. Povinnosť preukázať sa testom sa nevzťahuje na deti do 5 rokov.

Opatrenia v krajine

V Čiernej Hore je povinné nosenie rúška v interiéri, túto povinnosť majú aj deti od 5 rokov. V exteriéri je rúško povinné v prípade, že nie je možné dodržať rozostupy minimálne 2 metre.

Otváracia doba stravovacích zariadení a kaviarní je bez obmedzení. Od 30. júla 2021 je vstup do vnútorných priestorov stravovacích zariadení, kaviarní, diskoték a barov možný len po preukázaní sa:

  • potvrdením o absolvovaní aspoň prvej dávky očkovania proti COVID-19,
  • alebo negatívnym výsledkom PCR testu na COVID-19 nie starším ako 72 hodín;
  • alebo pozitívnym výsledkom PCR testu na COVID-19, ktorý je starší ako 14 dní a nie je starší ako 180 dní, čím sa preukáže, že osoba prekonala COVID-19;
  • alebo negatívnym výsledkom antigénového testu na COVID-19 nie starším ako 48 hodín.

Povinnosť preukázania sa týmito potvrdeniami sa nevzťahuje na osoby do 18 rokov s výnimkou vstupu na diskotéky alebo do nočných klubov, kde je pre vstup do vnútorných priestorov jedno z vyššie uvedených potvrdení potrebné aj pre osoby mladšie ako 18 rokov. Povinnosť preukázať sa jedným z príslušných potvrdení sa vzťahuje aj na účasť na športových podujatiach na otvorených aj v zatvorených priestoroch.

Čierna Hora

Čierna Hora

Na záver dodajme, že aj napriek tomu, že sú tieto krajiny „otvorené“, tak treba mať stále na pamäti, že je dôležité sa správať tak, aby ste chránili seba i ostatných a zachovávali si zdravý rozum  (hygiena rúk, rúška, odstup a pod. – to sú faktory, ktoré stále fungujú).

Podmienky návratu na Slovensko nájdete – TU / alebo – TU.  

Prečítajte si aj:

Cestujeme do Chorvátska: Čo potrebujete na bezproblémové vycestovanie?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE