Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sociálna sieť Facebook evidovala v minulom roku viac ako 80 miliónov nenávistných prejavov.

Rovnaký problém majú aj ďalšie sociálne siete a online platformy. Organizácia Digitálna inteligencia (DigiQ), ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou a zmierňovaním nenávistných prejavov na internete, preto organizuje virtuálne podujatie Code against hate 2 (Kóduj proti nenávisti 2). Prvú časť hackathonu na rovnakú tému zorganizovalo DigiQ v septembri minulého roka. Počas trojdňového online hackathonu (19.-21. marca 2021) budú účastníci z celého sveta hľadať inovatívne riešenia, ktoré by mali nenávistné prejavy na internete eliminovať. Používať ho budú môcť sociálne siete a online platformy po celom svete.

Hackathon Code against hate je súčasťou európskeho projektu Open Code for Hate-Free Communication, ktorého cieľom je analyzovať obsah na sociálnych sieťach, prijímať opatrenia a nachádzať efektívne riešenia, ako bojovať proti nenávistným prejavom, ktoré sa šíria v online priestore.

„Počas našich pravidelných monitoringov nenávistných prejavov na sociálnych sieťach prichádzame na to, že ich miera sa zvyšuje. S rovnakým problémom sa stretávajú aj v iných krajinách. Monitoring a nahlasovanie nenávistných prejavov však nie sú postačujúcimi mechanizmami, ako s nenávisťou na internete bojovať. Druhá časť hackathonu, ktorá bude vychádzať aj z riešení navrhnutých na septembrovom hackathone, nám má ukázať, akým smerom sa pri návrhu riešenia uberať,“ vysvetľuje Andrea Cox, riaditeľka DigiQ.

Do boja s nenávistnými prejavmi na internete sa partneri projektu Open Code rozhodli zapojiť aj širšiu komunitu IT študentov, profesionálov, inovátorov a iných ľudí, ktorí chcú prispieť k riešeniu. Do hackathonu sa môže zapojiť každý, kto sa chce svojimi skúsenosťami podieľať na vývoji softvérového riešenia na boj proti nenávistným prejavom. Pre aktuálnu situáciu súvisiacu s pandémiou sa podujatie uskutoční online, vďaka čomu bude prístup pre účastníkov z celého sveta mimoriadne jednoduchý. Podmienkou prihlásenia na hackathon je vek minimálne 18 rokov.

Do hackathonu sa môžu prihlasovať jednotlivci, ale aj celé tímy. V prípade, že niektorý z účastníkov nebude mať svoj tím, môže sa spojiť s inými účastníkmi.

Účastníkov budú počas celého podujatia sprevádzať a podporovať spíkri a tiež mentori mentorky z rôznych oblastí. Zo Slovenska to bude napríklad Tomáš Gal, Matúš Pikuliak, Juraj Podroužek či Ivan Srba z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií (KInIT); Ľuboš Kukliš a Stanislav Matějka z Rady pre vysielanie a retransmisiu. Súčasťou budú aj mnohí ďalší odborníci a odborníčky z technologických či právnych odvetví zo Slovenska i zo zahraničia.

Úlohou zúčastnených bude nachádzať odpovede na otázky, ako môžu verejní komunikátori rýchlo identifikovať, triediť a moderovať nenávistné prejavy, ktoré sa objavujú v príspevkoch na sociálnych sieťach a tiež, ako minimalizovať množstvo nenávistných prejavov tak, aby nebola narušená sloboda prejavu. Pracovné tímy môžu navrhnúť nové riešenie, alebo pokračovať vo vývoji riešenia z prvého hackathonu. Zamerať sa môžu na výzvu, ktorá súvisí s textovými nenávistnými prejavmi, avšak môžu nachádzať riešenie aj na boj proti prejavom v podobe nenávistných fotografií či obrázkov.

„Veríme, že účastníkom hackathonu sa podarí nájsť také riešenia, ktoré budú efektívne eliminovať nenávistné prejavy na internete. Návrhom a vývojom softvérového riešenia sa však boj s nenávistnými prejavmi nekončí. Do procesu eliminácie nenávisti na internete by mali zasahovať sociálne siete a štátne orgány, ktoré nesmú znižovať mieru svojej zodpovednosti. Nenávistné prejavy sa totiž  niektorých prípadoch môžu pretaviť na zločiny z nenávisti,“ dodáva na záver Radu Raileanu z rumunskej organizácie ActiveWatch, ktorá je zodpovedná za vedenie projektu.

Viac informácií a registrácia sú dostupné na www.codeagainsthate.eu .

Partnermi projektu Open Code for Hate-Free Communication sú organizácie Digitálna inteligencia (digiQ) zo Slovenska, Eesti Inimõiguste Keskus z Estónska, ActiveWatch z Rumunska, NIGDY WIĘCEJ z Poľska a Movimiento contra la Intolerancia zo Španielska.

Značky: