Prinášame ďalší duel. Tentoraz pohľad na to, či je mini PC užitočné zariadenie do vašej obývačky.

Názor Michala Reitera

Pracujem na notebooku už dlhé roky. Notebook, odkedy ho mám, na priamu zábavu vlastne príliš nepoužívam. Zahrám si tie dve-tri hry ročne. Riešenie ako herná konzola v obývačke pre mňa stráca význam, takisto aj iná forma multimediálneho centra. Teda aj polovičaté riešenie vo forme počítačov s HDMI konektorom. Z toho, čo som videl, je to zatiaľ skôr trest ako zábava. Používanie je ťažkopádne, nie je plynulé a je veľmi obmedzené. Kedysi sa takto začínalo s Androidom. Možno je vhodné tak do detskej izby pre nenáročné použitie. Máte minimálne po starostiach a obavách z kúpy drahšieho počítača alebo rovno desktopu. Ale absolútny základ vo forme notebooku už kúpite v cene od 249 eur.

Druhou vecou je sedenie pred TV. Na to, aby ste si tento „počítač“ rozbehali, potrebujete súpravu bezdrôtovej klávesnice a myši. Na to bude treba priestor na stole vyhradený pre tieto dve zariadenia. Áno, dajú sa odkladať a znova nosiť k TV. Ide mi o praktickú stránku. Celkovo ide o veľmi nenáročné zariadenia s úspornými procesormi. Tomu ale odpovedá celkový výkon pri bežnom surfovaní na webe, prehliadaní fotografií či prezeraní videa. Áno, tieto počítače to zvládnu, no potom narážame na ďalší problém. A tým je vzdialenosť. Môže to byť trochu nezvyk pracovať na takomto počítači. Je to takisto dosť nepraktické, ak teda nemáte za cieľ ukazovať každému, čo práve na počítači robíte. Na multimediálne účely sa takýto HDMI Stick hodí. Reálne si však dokážete fotografie a video pozrieť pohodlnejšie aj z notebooku alebo riadneho stolného počítača. Toto je dobré riešenie do hotelovej haly, kde môže dlhodobo bežať nejaká prezentácia a občas je potrebné nejakým spôsobom zmeniť text na obrazovke atď.

Potom sú tu rôzne „obývačkové škatule“. Ak si myslíte, že toto je taká šikovná vecička na doma, tak názor ešte zvážte. Vychádzam z toho, že jeden notebook už v domácnosti máte. Načo by ste si kopírovali fotky do malého obývačkového PC pripojeného k TV, keď už máte v ruke notebook? Aby boli väčšie, prezeranie pohodlnejšie, zážitok lepší? Posledná veta bola parafrázou na produktový leták. Zabudnite – bude to viac oštary ako úžitku. Toto je riešenie pre starších ľudí, ktorí chcú mať istú voľnosť, notebookom nerozumejú a nechcú ich mať na kolenách. Vo svojom kresle tak môžu mať na kolenách klávesnicu a prehliadať na veľkej obrazovke web. To je ideálne riešenie. Ak im toto prepojíte so Skypom, budú nadšení. Pre bežných používateľov notebookov (pretože zväčša sú to notebooky) žiadne špekulovanie.

Verdikt MR

Minipočítače sú fajn veci. Prvá vec, o ktorej by som rozmýšľal – pre starých rodičov. Nastaviť, zapojiť a na to málo, čo potrebujú, im to bude stačiť. Bežným používateľom (áno tým, čo to starým rodičom prídu zapojiť) odporúčam zostať pri notebookoch. Máte tam všetko, ste na ne zvyknutí, tak na čo to duplikovať nevýkonným riešením v obývačke?

Názor Romana Kadleca

Miniatúrne „HDMI počítače“ sú mi sympatické. Ale iba tie so systémom Windows. HDMI zariadenia s Androidom, ktoré sa objavili na trhu pred pár rokmi, neponúkali adekvátny používateľský zážitok. Systém Android je totiž prispôsobený na menšie obrazovky mobilných zariadení, a to bol problém, ktorý výrobcovia minipočítačov s Androidom nevyriešili.

Avšak skupinu počítačov, ktorú pred rokom odštartoval Intel so svojím Compute Stickom, tú mám radšej. Jasné, nie je to dokonalé riešenie a aj toto zariadenie má nedostatky. Slabý výkon a jeden USB port je výbava, ktorá nevyhovuje každému. Poznám však viacero ľudí, ktorých potreby by takýto počítač naplnil. Stačí si zohnať dobrú Bluetooth klávesnicu a myš a jeden problém máte vyriešený. A výkon? Prehrávanie videa to zvláda, pozeranie internetu a Facebooku takisto. Word a jednoduchý editor fotiek to taktiež utiahne. Ak sa bavíme o používateľovi so základnými potrebami, za 120 eur získate počítač, ktorý tieto funkcie spĺňa a spotrebuje minimum energie.

HDMI počítače budú v najbližších rokoch čoraz atraktívnejšie. Ťažko povedať, či uspejú, pretože aj v tomto prípade treba brať do úvahy viacero kompromisov. Základná verzia takéhoto počítača stojí cca 100 až 150 eur. Má malé rozmery, dá sa ľahko prenášať, avšak výkon je obmedzený a aj dostupné úložisko je na hranici použiteľného minima. Intel tento rok uvedie pokročilejšie verzie s procesormi Intel Core m3 a m5, 4 GB RAM a 64 GB úložiskom. To je výbava, ktorá uspokojí oveľa väčšiu skupinu používateľov ako základný model. Lenže cena je niekoľkonásobne vyššia. Až 399 dolárov pre verziu s m3 a 499 dolárov pre verziu s m5. Európske ceny nepoznáme, ale je jasné, že takýto počítač už svojim rodičom alebo starým rodičom len tak nekúpite. Za tieto peniaze alebo lacnejšie im môžete kúpiť rovno All-in-One PC. Avšak základnú verziu s Intel Atom možno budete zvažovať, tam je cena atraktívna. Stačí pribaliť starší HDMI monitor, kúpiť bezdrôtové príslušenstvo a webkameru a použiteľný počítač je na svete.

Ako som už spomenul, je jasné, že tieto zariadenia sú určené pre špecifickú skupinu používateľov. Avšak oceňujem, že na trhu sa objavujú rôzne formáty a čoraz viac používateľov si môže vybrať kategóriu zariadenia, ktorá im vyhovuje. Už to nie je iba o stolných počítačoch s veľkou skriňou a notebookoch.

Verdikt RK

HDMI počítače sú špeciálnou kategóriou počítačov. Aktuálne nezasahujú masový trh, ale v priebehu najbližších rokov by sa mohol ich prínos zvyšovať. Najskôr je potrebné odstrániť spomenuté slabiny, ktoré počítaču vzhľadom k cene odpustíte. Pre základné potreby ide o dobré zariadenie, v kombinácii s nepotrebným starším monitorom sa vstupné náklady „nového PC“ zmenšujú.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: