Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na nové MINI Cabrio, ktoré je symbolom leta, otvorenosti, voľnosti a slobody, preniesol svoj nesporný a originálny umelecký talent slovenský maliar Erik Šille. Spoločný projekt  sa verejnosti predstaví od 22. do 27. júna v galérii súčasného umenia Danubiana na podujatí THE PRIVATE COLLECTION by BMW.

Registrácia na vstup na linku tu.

Spojenie automobilov a umenia má v spoločnosti BMW Group tradíciu trvajúcu desaťročia. Príkladom sú vozidlá BMW Art Car, ktoré poslúžili ako plátno, na ktoré preniesli svoje umelecké videnie nielen automobilového sveta najvýznamnejší autori – maliari od druhej polovice 20. storočia do súčasnosti. Medzi nimi Andy Warhol, Frank Stella, David Hockney či zo súčasných autorov Olafur Eliasson, Jeff Koons alebo John Baldessari.

Na týchto autorov sa odvolával aj Erik Šille. „Ako maliar nezvyknem pracovať na takomto druhu projektov, ale toto bola pre mňa výzva. Bolo to niečo iné a keďže na automobiloch BMW Group tvorili aj významní súčasní umelci, povedal som si, že by to mohlo byť zaujímavé rozšírenie môjho portfólia. Navyše MINI Cabrio je vkusné vozidlo s kultivovaným dizajnom. Nie je agresívne a plné ostrých hrán ako mnohé vozidlá, ktoré bežne vidno na uliciach. Môžem povedať, že pri tvorbe ma inšpiroval aj automobil samotný a jeho mäkké oblé tvary. Rozhodol som sa, že z MINI vytvorím strih a z neho budem postupovať a vytvorím niečo podobné, ako bývali kedysi papierové modely áut v časopise ABC. Tie sa dali vystrihnúť, poskladať a nakoniec zlepiť. Môj postup je síce opačný, že najprv bolo auto a ja som z neho spravil strih, ten preniesol na plátno a následne vznikla maľba.“

Erik Šille je veľmi originálny a neprehliadnuteľný umelec. Keď si pozriete jeho tvorbu, rýchlo v nej odhalíte typické prvky. Napríklad mnohé ikonografické symboly súčasnosti a postáv ako psíky či krokodíly s viacerými končatinami alebo tlamami. Na prvý pohľad by to mohol niekto identifikovať ako rozdvojené videnie, no sám Erik Šille tvrdí, že je to jeho pohľad na aktuálny svet a roztekanosť doby, keď každý robí viacero aktivít a nakoniec sa stráca niekde medzi nimi.

Model MINI Cabrio, vozidlo, na ktorom Erik Šille stvárnil svoj nenapodobiteľný umelecký pohľad, je tohtoročnou novinkou. Výrazne upravená predná časť, LED svetlomety a dôrazne prepracovaný interiér mu dávajú úplne novú dušu, ktorá čaká na to, ako sa k nej postaví nový majiteľ a vdýchne jej svoju osobnosť. Možnosti individualizácie sú mimoriadne široké a neobmedzujú sa ani zďaleka iba na nové laky či doplnky.

Avšak takú jedinečnú individuálnu úpravu, ako vozidlu vytvoril Erik Šille, nikde inde nenájdete. Jej výnimočnosť spočíva aj v tom, že maliar sa na vozidlo pozeral ako na veľké plátno. Výsledný veľkoformátový obraz možno zavesiť na stenu, na vozidle sa nachádzajú iba niektoré fragmenty z neho. „Pri tvorbe som sa rozhodol pre prírodné motívy. Nabádal ma k tomu aj dizajn vozidla – s jeho oblými líniami na mňa pôsobilo ako milá žabka. Navyše je to kabriolet, takže som ho vnímal ako vozidlo, ktoré sa mi spája s voľným časom a s oddychom. Vo svojej tvorbe sa zameriavam na naturálne a ikonické zobrazenia postáv inšpirované mnohokrát Áziou a to som sa snažil preniesť aj na vozidlo. Každá z jeho strán je iná. Jednej dominuje téma lesa a džungle. A keďže vozidlo má byť vystavené v galérii Danubiana, ktorá sa nachádza na brehu Dunaja, rozhodol som sa, že na druhú tematicky umiestnim vodný svet, pričom medzi rybami nechýba ani kapor. Vytvoriť toto dielo, plátno a práca na tomto vozidle bolo pre mňa z mnohých pohľadov veľkou výzvou, no som veľmi rád, že som sa na ňu dal.“

Oliver Rademacher, riaditeľ BMW Slovenská republika: „V dobe rýchlych zmien sú zodpovednosť a spoľahlivosť najvyššími z hodnôt. Tak ako kultúra. Už pol storočia je BMW ako dlhodobý partner pevnou súčasťou mnohých kultúrnych aktivít po celom svete. V spoločnosti BMW Group veríme, že naša spolupráca s kultúrou bola, je a bude integrálnou súčasťou našej spoločenskej udržateľnosti. S najväčšou radosťou pozeráme na uplynulých 50 aktívnych rokov výnimočných partnerstiev založených na vzájomnom porozumení.”

BMW Group sa kultúrne angažuje po celom svete a ako občan spoločnosti berie svoju spoločenskú zodpovednosť vážne. Počas piatich desaťročí sa vytvorilo viac ako sto dlhodobých kultúrnych iniciatív v oblasti moderného a súčasného umenia, klasickej hudby, džezu, architektúry a dizajnu. BMW vyvinulo spolu s ďalšími partnermi vlastnú škálu partnerstiev s renomovanými umelcami, hudobníkmi, dizajnérmi, kurátormi a iniciatívami – ako je BMW Guggenheim Lab, BMW Tate Live, BMW Open Work by Frieze, cena BMW Welt Jazz Award, BMW Art Journey, sprievodca od nezávislých zberateľov BMW Art Guide, či bezplatná koncertná séria Opera pre všetkých (Opera for all) v Berlíne, Mníchove, Moskve a Londýne.

Značky: