Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už viac ako osem rokov prevádzkuje ministerstvo vnútra úložiská a systémy vládneho cloudu, ktorý postupne nahradil činnosť mnohých štátnych serverovní.

Poskytuje služby viac ako 50-tim štátnym organizáciám a vyše 200 projektom. Ako každé riešenie fungujúce na zdieľaní šetrí zákazníkom čas i peniaze, a to súčasne splnením  špecifických požiadaviek na architektúru a bezpečnosť eGovernmentu.

Služby vládneho cloudu ministerstvo vnútra vybudovalo a rozširuje najmä z prostriedkov EÚ v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Používateľom vládny cloud poskytuje hardvér, pamäť, dátové úložiská, v dôsledku čoho štátne inštitúcie ušetria na nákladoch na siete, zálohovanie a predovšetkým na  bezpečnosť. Vládny cloud teda významne prispieva k efektívnemu fungovania verejnej správy.

Dáta v úložiskách informačných systémov prevádzkovaných vo vládnom cloude sú chránené najmodernejšími  technológiami. V porovnaní s ostatnými cloudovými riešeniami majú slovenskí občania istotu, že ich dáta sú a zostanú  na území SR. Cloud zaručuje ich dostupnosť aj v prípade kritických situácií či hybridných útokov.

Aj o tom, ako budeme systémy vládneho cloudu rozvíjať do budúcnosti, sa debatovalo počas I. ročníka konferencie s názvom Nové služby Vládneho cloudu a jeho vízia do budúcnosti, ktorú sekcia informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR usporiadala v pondelok 14. októbra 2024 v priestoroch bratislavského hotela Loft.  Na podujatí sa zúčastnilo takmer 250 účastníkov z rôznych oblastí verejnej správy, časť z nich absolvovala konferenciu online. Prednášajúci informovali o nových možnostiach a výhodách vládneho cloudu, boli predstavené  najnovšie vylepšenia v oblasti bezpečnosti a rozšírenia funkcionalít a služieb orchestračnej platformy cloudu, ktoré podporia vyššiu úroveň automatizácie.  

Podľa generálneho riaditeľa sekcie informatiky MV SR Martina Hrachalu, ktorý konferenciu otvoril,  zámerom usporiadateľov bolo rozšíriť povedomie o dostupných službách cloudu.  Preto počas diskusií zástupcovia rezortu vnútra okrem odpovedí na otázky publika poskytli súčasným aj potenciálnym zákazníkom cloudu okrem iného  odporúčania z oblasti  migrácie do prostredia cloudu. Dôsledná príprava na migráciu je nevyhnutným predpokladom úspešného zvládnutia tohto procesu.

Vysoká účasť a pozitívne ohlasy potvrdili, že vládny cloud sa stáva kľúčovou platformou pre modernizáciu

Značky: