Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť MITSUBISHI MOTORS CORPORATION (ďalej len „MMC“) oznámila, že Mitsubishi Model A, ktorý stál pri zrode výroby automobilov, bol porotou neziskovej organizácie JAHFA* (Japonská automobilová sieň slávy) zvolený ako „historický automobil“, ktorý zanechal významný odtlačok v celej histórii japonského automobilového priemyslu.

Po začatí prác na prototype Mitsubishi Model A v lete roku 1917 bol v novembri 1918 dokončený vývoj tohto vozidla a následne bolo v roku 1921 vyrobených celkom 22 automobilov. Jednalo sa o prvý japonský sériovo vyrábaný osobný automobil, skonštruovaný a predávaný na účely masovej výroby. Zároveň je považovaný za významné vozidlo v rámci celej histórie japonského automobilového priemyslu.

Hoci v danej dobe už v obmedzenej miere existovali špeciálne nástroje alebo strojné vybavenie pre výrobu automobilov, prvý Mitsubishi Model A bol postavený výhradne ručne, pomocou kladív a dlát. Drevená karoséria bola opatrená lakom a v interiéri sa objavili luxusné vlnené tkaniny z Británie. Konštruktéri Mitsubishi nemali k svojej práci k dispozícii žiadne konštrukčné výkresy a disponovali len limitovanými znalosťami benzínových motorov, karosérií a interiérov; nemali taktiež žiadne skúsenosti s výrobnými procesmi. Napriek tomu dokázali prekonať všetky ťažkosti a ukázali, že tuzemská masová výroba automobilov nie je nemožná.

Mitsubishi Model A

Mitsubishi Model A bol navrhnutý v lodenici Kobe lodiarskej spoločnosti Mitsubishi Shipbuilding Company, dnes Mitsubishi Heavy Industries (MHI). MITSUBISHI MOTORS CORPORATION sa v roku 1970 oddelila od MHI.

Replika vozidla Mitsubishi Model A

V Galérii automobilov Mitsubishi v japonskom meste Okazaki (prefektúra Aiči) je dnes vystavená replika Mitsubishi Model A, skonštruovaná vďaka použitiu dobovej dokumentácie.

Značky: