Pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne je pripravená šikovná mobilná aplikácia. Určite si ju nainštalujte, zaregistrujte sa a aplikáciu si aktivujte – prinesie vám to celý rad výhod.

Existuje pre všetky tri platformy a je aj v maďarčine

Aplikácia existuje pre mobilné telefóny s Apple iOS, Google Play ale aj Huawei AppGallery. Okrem slovenčiny existuje aj v angličtine a tiež aj v maďarčine, čo výrazne pomôže na niektorých častiach Slovenska. Používa sa veľmi jednoducho, máte tu také šikovné veci ako je Preukaz poistenca, potvrdenie o očkovaní COVID-19 a do aplikácie si môžete pridať aj deti. Ušetriť môžete na tom, že k predpísanému lieku vám aplikácia navrhne lacnejší ekvivalent (pokiaľ existuje) s rovnakou účinnou látkou. Ak darujete krv, dostanete od VšZP aj balíček vitamínov za každý odber a špeciálna pomoc na vás čaká pri Peňaženke zdravia.

Registrácia a aktivácia

Poďme ale pekne po poriadku. Ak ste poistencom VšZP a chcete využívať aplikáciu VšZP, musíte sa zaregistrovať a aplikáciu si aktivovať. Registrácia znamená vyplnenie vašich osobných údajov. Na aktiváciu môžete najjednoduchšie využiť tvárovú biometriu pričom použijete občiansky preukaz a overuje sa podoba vašej tváre. Skenujú sa pritom obe strany občianskeho preukazu. Prípadne si ju aktivujete osobne v pobočne VšZP alebo v lekárni.

Takto získate prihlasovacie údaje do mobilnej aplikácie VšZP. Ak vymeníte mobilné zariadenie, potom vám na prihlásenie postačí už iba SMS. Takto môžete mobilnú aplikáciu plnohodnotne používať a pri prístupe k nej zadáte buď vami vytvorený PIN kód alebo využijete biometrické prvky (odtlačok prsta, Face ID a pod.).

Najdôležitejšie údaje pre záchranu života

Bez toho, aby bolo potrebné zadať ochranný údaj, dá sa dostať k SOS karte prvej pomoci. Tu sú údaje ako je meno, aktuálne GPS súradnice, krvná skupina, núdzový kontakt vrátane telefónne čísla a tiež chronické choroby, alergie a užívané lieky. Je úplne na vás, aké údaje zadáte, SOS karta prvej pomoci však poslúži na to, aby sa o vás záchrancovia dozvedeli dôležité údaje pri záchrane života. Stačí, aby ste mali mobil pri sebe a k týmto údajom sa dostanú. Môžu vám tak účinnejšie pomôcť.

Elektronické preukazy

Na iné údaje je už potrebný ochranný údaj (PIN, odtlačok prsta alebo Face ID). Hneď prvá položka je Preukaz poistenca, ktorý teda nemusíte so sebou nosiť vo fyzickom vyhotovení. Je plne akceptovaný u lekára či v lekárni. Nasleduje COVID preukaz EU, kde máte údaje o všetkých absolvovaných očkovaniach, testovaniach a prekonaniach ochorenia, vrátane príslušného QR kódu. Nasleduje položka Pre Vás – čo sú ponuky od VšZP, rôzne darčeky, benefity a pod.

Pravidelné prehliadky aj pre členov rodiny

Podstatnou položku sú Moji lekári a prevencia. Tu vidíte údaje o svojom ošetrujúcom lekárovi, absolvovaných prehliadkach a to aj s tým, že tieto prehliadky sa vám budú pripomínať, keď nastane čas ich vykonania. Ide o prehliadky u stomatológa, všeobecného lekára, gynekológa/urológa a pediatra.

V prípade lekára môžete priamo z prostredia aplikácie zadať aj reklamáciu, ak napr. niektorý údaj podľa vás nesedí so skutočnosťou.

Ak si prajete mať prehľad o zdravotných výkonoch, liekoch pre deti či osobu, ktorú máte v opatere, alebo potrebujete mať ich preukaz poistenca stále pri sebe, stačí ich v tejto sekcii pridať do svojho konta. Toto je veľmi šikovná možnosť.

Kompletný prehľad zdravotníckych úkonov

Moje zdravie je kompletný popis tohto, aké úkony boli vykonané a vidíte aj predpísané lieky s tým, že máte údaje o tom, čo a kedy ste si vybrali. Aj tu máte možnosť hodnotiť prácu lekára či reklamovať úkon. Moje zdravie tak dáva veľmi prehľadný a rýchly náhľad o vykonaných zdravotných úkonoch. Pritom máte možnosť tieto údaje ďalej filtrovať napr. podľa odbornosti lekára, typu lieku, platnosti receptu a pod.

Peňaženka zdravia

Peňaženka zdravia je samostatný benefitný produkt. V prípade VšZP máte totiž možnosť získania skupinového benefitu, pričom maximálne môžete získať hodnotu 800 eur pre skupinu. Založená skupina má od 3 do 8 členov, z ktorých každý je poistencom VšZP a sú to vaši blízki, alebo známi. Pri 3 členoch získate hodnotu 300 eur, pri 8 až 800 eur a môžete ju uplatniť napr. pri doplatku pri ošetrení zubov, očí, prevenciu či príspevky na lieky a dietetické potraviny.

Peňaženku zdravia môže využiť aj jednotlivec, ide o produkt Peňaženka zdravia MINI, pri ktorom nemusíte zakladať skupinu. Získate 100 eur na jednotlivca a 100 eur na dieťa, všetko pritom realizujete práve mobilnou aplikáciou. Peniaze sa dajú využiť pri ošetrení zubov, doplatkoch za lieky a je tu aj príspevok na zapožičanie monitoru dychu dieťatka. Z Peňaženky zdravia MINI môžete prejsť do Peňaženky zdravia MAXI založením skupiny.

Ďalšie výhody

Špeciálnu pozornosť venuje VšZP darcom krvi. Do aplikácie si môžete pridať preukaz darcu, prípadne ocenenie a VšZP pre darcov poskytuje aj balíčky vitamínov. Nasleduje položka Výhody a zľavy. Tu si môžete vybrať spomedzi 2500 výhod pre celú rodinu.

Ide to aj bez papierového receptu

Z praktického života je dôležitá položka Do lekárne. Tu sa zobrazia prepísané lieky cez eRecept a tento sa dá jednoducho vybrať v lekárni. Práve tu vám aplikácia navrhne aj lacnejšiu alternatívu k predpísanému lieku (pokiaľ existuje). Do lekárne určite nemusíte chodiť s papierovým receptom.

Služba eRecept umožňuje preposlať predpísaný eRecept napríklad vašim blízkym, ak si ho nemôžete vyzdvihnúť osobne. Okrem liekov a výkonov vidíte aj liekové interakcie.

Navigácia v okolí

Zaujímavá položka je V mojom okolí. Na základe vašej aktuálnej polohy sa tak zobrazia lekárne, výdajne liekov, optiky, zubné ambulancie, nemocnice, polikliniky a pod. Zobraziť si môžete aj mapu a táto položka nie je chránená ochranným údajom.

Mobilná aplikácia ešte obsahuje sumarizáciu vašich žiadostí a reklamácií s tým, že vidíte aj stav ich riešenia.

Zaplatenie poistného

Mobilná aplikácia vám jasne ukáže, ako ste na tom s platením poistného. Zistíte, kto a ako vám platí za poistné. Ak si platíte poistné sami (živnostníci a samoplatci), na zaplatenie poistného nemusíte chodiť na poštu alebo do pobočky. Zaplatiť poistné môžete prostredníctvom platobnej karty priamo v aplikácii, prepojením na internet banking alebo veľmi pohodlne cez platobnú kartu či cez Google Pay a Apple Pay.

Veľmi pohodlné prihlásenie do ePobočky

Mobilnú aplikáciu využijete aj pri prihlásení do ePobočky, ak máte nastavenú dvojfaktorovú autentifikáciu. Nemusíte totiž používať klasickú GRID kartu, stačí na prihlásenie zadať meno a heslo a použiť mobilnú aplikáciu.

Vyhodnotenie

Sami vidíte, že VšZP ponúka množstvo výhod pre svojich poistencov a mobilná aplikácia je šikovným komunikačným kanálom medzi vami a poistencom ale aj lekárom a lekárňou. Ak ste poistenec VšZP, neexistuje žiadny dôvod, prečo by ste nemali mať nainštalovanú túto aplikáciu. Naopak, jej plnohodnotným používaním na tom získate. Či už v Peňaženke zdravia, pri darovaní krvi, ale aj vtedy, keď si vyberiete lacnejší liek s rovnakou účinnou látkou, ako vám predpísal lekár. Aplikáciu môžu využívať aj mladí ľudia od veku od 15 rokov.

Aplikácia vám tiež ukáže, koľko vlastne stála vaša návšteva u lekára alebo v hospitalizácia v nemocnici a prídete na to, že tieto úkony určite nie sú zadarmo. Zdravotné poistenie má pre vás význam.

Zdroje: vlastné, VšZP

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.