Podľa európskeho nariadenia smú od 1. júla 2014 operátori používateľom účtovať maximálne 0,20 eur za 1 MB prenesených dát v zahraničí, pričom účtovacou jednotkou je 1 kB. Cena platí na území všetkých 28 štátov EU, ďalej pre Island, Lichtenštajnsko a Nórsko. Napriek postupnému znižovaniu cien za hlasový a dátový roaming býva mnoho ľudí pri cestách do zahraničia prekvapených účtami za telefón. Takpovediac legendami sa stávajú príbehy rodičov, ktorým deti pri mori „presurfovali“ horibilné čiastky.

Pre predstavu – 1 MB dát predstavuje stiahnutie alebo odoslanie zhruba 20 e-mailov bez príloh, nahranie 1 až  zmenšených fotografií z mobilného telefónu na profil v sociálnej sieti, alebo načítanie domovskej stránky obľúbeného spravodajského portálu. Ako zostať aj na  dovolenke online a nemusieť sa obávať o útratu? Možností sa ponúka niekoľko a v každom prípade sa vyplatí dobre počítať vopred a podľa destinácie zvoliť optimálny variant dátového pripojenia.

Wi-Fi – áno, ale…

Wi-Fi pripojenie sa ponúka ako prvá voľba. Kto však niekedy cestoval do zahraničia, vie, že hotelové siete bývajú preťažené a s pokrytím všetkých izieb kvalitným signálom si hotelieri tiež často hlavu nelámu. To isté platí o kempoch a iných miestach s väčšou koncentráciou ľudí. Spoliehať sa na Wi-Fi na iných miestach, napríklad v kaviarňach, je jednak nepraktické, jednak nákladné – často si za pripojenie účtujú, pričom nie je neobvyklá sadzba 2 eur za hodinu pripojenia, nehovoriac o tom, že hosťa bez útraty nikde radi nevidia. Spoliehať na Wi-Fi teda bude najskôr ten, kto má napríklad z predchádzajúcej skúsenosti overené, že na mieste všetko funguje, ako má.

Mobilné dáta – istota vo vrecku

U mobilných dát sa cestovateľ bude najčastejšie rozhodovať medzi dátovým roamingom svojho operátora a miestnou predplatenou dátovou kartou. Prinášame orientačné porovnanie cien roamingu slovenských operátorov a predplatených dátových kariet v niektorých obľúbených letných destináciách v Európe.

Ponuka slovenských operátorov…

Dátový roaming v podobe dátových roamingových balíčkov, ktoré je možné prikúpiť k bežnému tarifu, ponúkajú všetci veľkí slovenskí operátori. Ceny sú prepočítané na 1 GB dát pre lepšie porovnanie so zahraničnými predplatenými kartami. Tento objem by mal pohodlne postačovať pre vybavovanie e-mailov, zdieľanie zážitkov na sociálnych sieťach, sledovanie spravodajstva, navigáciu, vyhľadávanie informácií na internete a počúvanie hudby či sledovanie streamovaného videa a tiež zdieľanie pripojenia medzi viacerými používateľmi.

OperátorCena za 1 GB
O230 EUR
t-mobile29,99 EUR
Orange40 EUR

Poznámka: Ide o štandardné cenníkové sadzby, operátori môžu ponúkať lepšie podmienky v rámci marketingových akcií. V každom prípade odporúčame si nastavenie roamingu a ceny pred cestou u svojho operátora overiť.

S lokálnou SIM kartou je to iné

KrajinaOperátorCena za 1 GB*
Chorvátskot-mobile13,38 EUR
Vipnet13,71 EUR
FrancúzskoLe FrenchMobile19,26 EUR
TalianskoTIM5,07 (20,29) EUR*
ŠpanielskoVodafone25,33 EUR

*Podľa kurzu zmenárne exchange.cz ku dňu 10. júna 2015

** Cena 20,29 EUR za 4 GB dát na 30 dní

Ako na zdieľané pripojenie

Ako ukazuje porovnanie, miestna dátová karta je podstatne výhodnejšia. Pre jednotlivcov je samozrejme najjednoduchšie vycestovať s telefónom na dve SIM karty, s ktorým môže byť na príjme na svojom telefónnom čísle a zároveň využívať miestne dátové pripojenie. U rodín a iných skupín viacerých osôb zostáva pomerne výhodnejšie, ak si každý člen zaobstará vlastnú miestnu dátovú kartu než roaming, existuje však podstatne praktickejší spôsob, ktorý umožní využiť dátový limit jednej karty naplno bez ďalších nákladov.

Niekoľko výrobcov ponúka cestovné Wi-Fi hot spoty s mobilným modemom. Ide sa obvykle o akumulátorom napájané vreckové zariadenie, ktoré sa po vložení SIM karty pripojí k mobilnému internetu a zároveň vytvorí lokálnu Wi-Fi sieť pre viacerých používateľov. Podľa modelu ich môže byť pripojených 5, 10, 15 alebo aj viac zároveň. Napríklad multifunkčné zariadenie TP-LINK M7350 podporuje mobilné dáta LTE s rýchlosťou až 150 Mbit/s a dokáže pripojiť až 15 používateľov súčasne. Okrem funkcie mobilného modemu a prístupového bodu Wi-Fi ponúka aj zdieľané úložisko dát do kapacity 32 GB. Pritom nezaberie viac miesta než stredne veľký mobilný telefón a vydrží nepretržite v prevádzke na jedno nabitie až 10 hodín. Pre menej náročné nasadenie existujú na trhu samozrejme aj skromnejšie varianty, ako je TP-LINK M5350 s podporou 3G a Wi-Fi pre 10 používateľov a veľa ďalších modelov.

TPLink_M5350_nowat

Zdroj: TP-LINK

 

Značky: