Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na Slovensko už po druhý krát zavítala interaktívna technologická roadshow Škoda EDU.Lab. Prví návštevníci ju mohli navštíviť v Košiciach, po ktorých sa presunula do Popradu,  13. a 14. júna privíta návštevníkov v Banskej Bystrici a tour ukončí 15. a 16. júna v Trnave.

Študenti a študentky môžu interaktívne spoznávať najmodernejšie technológie a inovácie, rovnako tak sa oboznámia so zázemím jednej z najväčších automobiliek v Európe. Nechýbajú ukážky z oblasti robotiky, umelej inteligencie, termovízie či kybernetickej bezpečnosti a nahliadnuť môžu aj do oblasti elektromobility. Cieľom EDU.Lab je pútavou a inovatívnou formou podporovať mladých ľudí v záujme o štúdium technických smerov a predstaviť im ich ako možnú profesionálnu dráhu.

Mobilné laboratórium Škoda EDU.Lab vzniklo ako unikátny projekt spoločnosti Škoda Auto pre podporu technického vzdelávania medzi žiakmi základných a stredných škôl. Prináša netradičný zážitok a spoznávanie moderných technológií, ktoré sú pre žiakov základných a stredných škôl úplne zadarmo. Roadshow EDU.Lab sa po Košiciach predstavila v Poprade, 13. a 14. júna zavíta k Pamätníku SNP v Banskej Bystrici a 15. a 16. júna uzavrie cestu po Slovensku v Trnave na RM JET Dopravnom ihrisku.

Návštevníci si môžu vyskúšať 3D tlačiareň, termovíziu, virtuálnu realitu v aplikácii na príklade lakovania vozidla, ale nazrú aj do elektromobility a skúsia vyrobiť elektrickú energiu na nabitie plne elektrického vozidla Škoda Enyaq. Téma kyberbezpečnosti prinesie test, v ktorom študenti zistia, čo všetko je možné zistiť o nich alebo ich zariadení aj bez súhlasu na verejnej wifi sieti.

„Škoda EDU.Lab prináša študentom a študentkám možnosť spoznať moderné technológie ako robotika, umelá inteligencia, 3D tlač, virtuálna či zmiešaná realita, pričom školy mnohé z nich k dispozícii bežne nemajú. Veríme, že ak v nich vzbudíme zvedavosť, môže byť technický smer ten, ktorý si vyberú pre svoje ďalšie pôsobenie. Budeme nesmierne radi, ak pri štarte ich kariéry budeme stáť práve prostredníctvom tohto projektu,“ hovorí Tibor Reisz, vedúcu Business Development zo Škoda Auto Slovensko.

Roboty, virtuálna realita či kybernetická bezpečnosť

Počas návštevy EDU.Lab sa študenti a študentky vystriedajú vo vnútornej a vonkajšej expozícii. V nich sa zoznámia s virtuálnou realitou prostredníctvom aplikácie imitujúcej lakovanie vozidiel, 3D tlačou, ktorá je už dnes výrazným pomocníkom v priemysle, termovíziou, robotikou, umelou inteligenciou či s oblasťou kybernetickej bezpečnosti. Budú mať možnosť si vyskúšať kolaboratívneho robota a uvariť si tak kávu či zistiť viac o zmiešanej realite na príklade rozkladu pneumatiky.

Značky: