Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aj napriek rastúcej obľube platenia nositeľnými zariadeniami slovenskí spotrebitelia naďalej oceňujú fyzické platobné karty, ktoré často vnímajú ako istotu a zálohu.

Zatiaľ čo pred piatimi rokmi si zákazníci nedokázali predstaviť, že by v obchode alebo v reštaurácii platili svojim mobilným telefónom, dnes je situácia úplne iná. Každý tretí Slovák už svoj smartfón na zaplatenie útraty použil a kto už si na platenie mobilom zvykol, používa ho častejšie ako pri každej tretej transakcii. Veľkým trendom sú aj platby smart hodinkami. Napriek tomu ale možnosťou číslo jeden pre Slovákov zostávajú fyzické platobné karty.

Smartfón vlastní 9 z 10 Slovákov. A pre väčšinu z nich znamená to najdôležitejšie, čo pre svoje každodenné činnosti potrebujú. Pokiaľ ráno po odchode z domu zistia, že zabudli svoj mobil alebo peňaženku, je väčšia pravdepodobnosť, že sa vrátia práve pre mobil. Z najnovšieho prieskumu spoločnosti Mastercard vyplýva, že ľudia pri sebe majú častejšie mobil (84 percent), skôr ako platobnú kartu (75 percent) alebo peňaženku s hotovosťou (71 percent).[1]

Nie je preto divné, že možnosť platenia pomocou mobilu na Slovensku rýchlo naberá na obľube. 29 percent ľudí na Slovensku si už uložilo svoju platobnú kartu do mobilného telefónu. Chvália si to, že mobil majú vždy pri sebe, platba s ním je rýchla, pohodlná a nemusia vyťahovať peňaženku. To oceňujú najmä ľudia, ktorí nosia peňaženku v kabelke alebo v batohu a cesta k platobnej karte alebo hotovosti je tak pre nich ešte dlhšia. Hotovosť dnes vo vnímaní Slovákov predstavuje hlavne „železnú rezervu.“ Takmer polovica z nás (48 percent) už hotovosť z peňaženky vôbec nevyťahuje aj napriek tomu, že ju má. Schovávame si ju pre prípad, že natrafíme na obchodníka, ktorý ešte bezhotovostné platby neakceptuje.

„Fyzické platobné karty z našich peňaženiek určite len tak nezmiznú. Drvivá väčšina ľudí ich vníma ako istotu, ktorú na platenie skrátka potrebujú. Napriek tomu zaznamenávame pomerne rýchlo rastúcu časť zákazníkov, ktorí preferujú digitálne varianty. Z našich dát totiž vyplýva, že akonáhle používatelia začnú používať na platenie mobilný telefón alebo iné nositeľné zariadenie, rýchlo si na túto možnosť zvyknú a využívajú ju, kedykoľvek je to možné. Možnosť používať na platenie hneď niekoľko rôznych zariadení potom pre nich vytvára záložné riešenie pre prípad, že sa im napríklad mobil vybije. Očakávame, že obľuba platieb pomocou nositeľných zariadení, či už ide o mobily, hodinky alebo náramky, bude aj naďalej rásť,“ hovorí Michal Čarný, generálny riaditeľ spoločnosti Mastercard pre Slovensko a  Českú republiku.

Platobná karta ako istota a záloha

Aj keď trendy smerujú k virtuálnym platobným kartám a k plateniu pomocou mobilných telefónov alebo hodiniek, bežné fyzické karty zákazníci stále vnímajú ako najväčšiu istotu. Dve tretiny zákazníkov (74 percent) tvrdia, že fyzickú kartu stále rozhodne potrebujú. A aj tí, ktorí využívajú na platenie hlavne nositeľné zariadenia, väčšinou chcú mať plastovú platobnú kartu k dispozícii ako záložné riešenie (18 percent ľudí). Ako hlavný dôvod pritom najčastejšie uvádzajú to, že karta sa nikdy nevybije a využívajú ju tiež na výbery z bankomatov, hoci sieť bezkontaktných bankomatov je už značne rozšírená. Pre niektorých môže byť dôvodom pre fyzickú kartu tiež cestovanie do zahraničia.

Podiel bezhotovostných platieb u nás neustále rastie. Podľa najnovších dát spoločnosti Mastercard Slováci platia kartou v 57 percentách prípadov. A mohli by to byť až ¾, keby ľudia nenarážali na obchodníkov, ktorí bezhotovostné platby neprijímajú. Slováci patria vo využívaní bezkontaktných platieb k najlepším na svete. Obľúbenosť platieb jednoduchým priložením karty, mobilu alebo hodiniek pritom výrazne umocnila pandémia. Z najnovších dát Mastercard vyplýva, že 43 percent ľudí začalo v dobe pandémie častejšie využívať platenie kartou, mobilom alebo hodinkami. Rozvoj bezkontaktného platenia je na Slovensku umožnený hustou sieťou platobných terminálov, z ktorých prakticky všetky podporujú bezkontaktné platby jednoduchým priložením.  

Hodinky, náramky alebo prstene

Vďaka technológii tokenizácie je dnes možné vytvoriť unikátnu a bezpečnú digitálnu kópiu platobnej karty prakticky v akomkoľvek nositeľnom zariadení s NFC čipom. Popri mobiloch sa tešia stále vzrastajúcej obľube najmä chytré hodinky. Tie má podľa dát spoločnosti Mastercard 21 percent Slovákov a 11 percent ľudí ich aktívne využíva pri platení. Obe skupiny technologických nadšencov sa pritom značne prekrývajú. 9 z 10 ľudí, ktorí používajú na platenie smart hodinky, používa na platenie aj mobilný telefón.

Možností, ako platiť bez nutnosti hľadať v peňaženke platobnú kartu, je ale oveľa viac. Spoločnosť Mastercard spolu s firmou Xiaomi vlani predstavila platobný fitness náramok Mi Smart Band 6 NFC, ktorý predstavuje lacnejšiu alternatívu k smart hodinkám. A na Slovensko už mieria aj platobné prstene, ktoré môžete mať doslova po ruke a navyše sa oproti mobilom, hodinkám a fitness náramkom nemusia vôbec nabíjať.


[1] Prieskum Mastercard.

Značky: