Po dlhom čakaní prichádza projekt Ara do reálneho využitia.

Ide o projekt modulárneho telefónu, ktorý by sa mal objaviť v komerčnej prevádzke na budúci rok. Vývojový kit sa objaví už v tomto roku a spoločnosť Google oznámila, že je to podľa nej budúcnosť smartfónov a už teraz tvorí samostatnú divíziu.

Predstavené moduly sú veľmi tenké a minimálny priestor zaberajú aj prepojovacie konektory. Vloženie modulu do budúceho smartfónu je jednoduché a rýchle. Napr. hneď po vložení modulu s kamerou do smartfónu môže  používateľ fotografovať. Nie je potrebný reštart telefónu. Modul môžete vybrať hlasovým povelom: “Ok, Google. Eject the camera” alebo tak môžete urobiť cez aplikáciu.

Moduly obsahujú napr. reproduktory, kamery v vysokým rozlíšením alebo rozširovacie pamäťové bloky. Moduly môžu byť vo viacerých farbách a vyhotovené z rôznych materiálov. Ďalšími pripravovanými modulmi sú sekundárne displeje alebo snímače glukózy v krvi, čo je vhodné pre diabetikov. Partnermi tohto projektu sú Samsung, Sony Pictures Home Entertainment, E-Ink, Toshiba, Harmon, iHealth a ďalší.

Tip: Modulárny telefón LG G5

LG G5 sa dostane na trh 1. apríla, fotomodul by mal stáť 69 dolárov. Poznáme ceny a dostupnosť na Slovensku

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.