A je to vôbec potrebné? No, ťažko povedať, avšak jednoznačne ide o zaujímavú novinku, ktorý by stála za vyskúšanie, ale vyslovene potrebná asi nebude.

Podobne ako e-bicykle využívajú asistenciu elektromotora, tak aj tieto „e-topánky“ alebo skôr násady na obuv v sebe majú implementované elektromotory a špeciálne riadiace jednotky s podporou umelej inteligencie, teda AI. Topánky Moonwalkers vyvinula spoločnosť, resp. startup – Shift Robotics. Vývojári ich považujú za absolútne inovatívne a hovoria, že aj toto môže byť budúcnosť chôdze.

Tieto sebavedomé výroky treba brať trošku s rezervou, no osobne z nich nemám úplne dobré pocity, nakoľko je zrejmé a jasné, že ľudstvo si čoraz viac uľahčuje aj to, čo netreba, teda bežné fyzické aktivity, ktoré sú pre telo veľmi dôležité, pričom chôdza je tým úplne najprirodzenejším a najbezpečnejším pohybom, aký môžeme vykonávať. Zároveň však treba uznať, že ak má niekto s chôdzou kvôli rôznym zdravotným ťažkostiam a ľahkým hendikepom problém, tak táto inovácia by mohla teoreticky fungovať.

Moonwalkers od Shift Robotics nie sú klasickými topánkami na šnurovanie, ale skôr návlekmi s kolieskami, ktoré sa pevne uchytia na vaše štandardné topánky. Pripomínajú nejakú hračku s čínskych e-shopov, no v praxi ide o úplne iný produkt. Tvorcovia týchto topánok tvrdia, že ich používanie je veľmi intuitívne a nič extra sa nemusíte učiť – stačí ich nasadiť a vyraziť. Topánky majú viacero kĺbových spojov, aby bola chôdza prirodzená a zároveň špeciálny softvér s podporou umelej inteligencie, ktorá sa stará o to, aby sa topánky prispôsobili vášmu štýlu chôdze. Každý človek má iné pohyby a štýl chôdze, takže tento aspekt je veľmi dôležitý. Ťažko povedať, ako to funguje, no myslíme si, že to až také jednoznačne jednoduché nebude.

Elementárnou funkciou týchto topánok je zrýchlenie vašej chôdze, a to až o 2,5 násobok, pričom viete dosiahnuť asistovanú rýchlosť približne 11 km/h bez zvýšenej námahy. Používateľ si však bude musieť zvyknúť na hmotnosť topánok, ktoré vážia približne 3,8 kilogramu (1 topánka = 1,9 kilogramu). Integrovaná batéria dokáže poskytnúť asistenciu na vzdialenosť približne 9,5 kilometra, čo nie je veľa, no pre ľudí, ktorí to potrebujú, to môže byť dostačujúce. Dodajme, že napr. bežný Američan neprejde v priemere za deň ani 2 kilometre, čo je dosť smutné a hrozivé zároveň.

Rovnako tak zostáva otázkou, či je toto produkt, ktorý má šancu sa stať celosvetovo úspešným alebo pôjde opäť o jednu z milióna vychytávok, ktorou sa majetnejší ľudia pochvália svojim priateľom :). Prečo majetnejší? Lebo bežný človek so zdravými nohami asi nevyhodí 1325 eur za takýto produkt. Aký máte názor na tieto inovatívne „e-topánky“, zaujali vás?

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE