V strednej triede ide rozhodne o počin, ktorý si zaslúži svoju pozornosť. Do rúk sa nám dostala motorola moto g30.

Slovné spojenie „rýchly telefón“ je pri tomto telefóne skutočne na mieste. Telefón má všetko podstatné. Výrobca sa rozhodol priostriť súboj v cenovej kategórii do 200 eur. Toto je desiata generácia moto g, avšak tu konkrétne v označení g30.  Bolo len otázkou času, kedy motorola poruší svoje „číslovanie“ a príde s iným systémom označovania.

Poďme teda nahliadnuť do toho, čo tento kúsok, ktorý svojou výbavou dobieha modely aj vo vyššej cene skutočne ponúka.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  • Vynikajúca cena
  • Veľmi dobré fotografie cez deň aj v noci
  • Spracovanie a držanie v ruke
  • 5000 mAh batéria

Prečo si ho všimnúť?

Všetko je podriadené cene a vy dostávate najlepšiu hodnotu za peniaze.

Je tu rýchle nabíjanie na úrovni 15 W (minulá generácia, teda moto G9 plus mala 30 W nabíjanie) a v balení máte 20 W nabíjačku. Možno zvyšných 5 W využijete inde. Je to trochu škoda a nabíjanie 15 W nabíjačkou batérie s kapacitou až 5000 mAh je na hrane. Dá sa s tým bežne fungovať, takúto rýchlosť používa viac výrobcov, napríklad aj niektoré Samsungy. V súvislosti s aktuálnymi trendami oceňujeme, že nabíjačka je súčasťou štandardnej dodávky.

Procesor Snapdragon 662 je dostatočne výkonný na to, aby bol telefón dobre použiteľný. Skutočne náročné aplikácie sa spúšťajú o niečo pomalšie v porovnaní s oveľa drahšími vlajkovými loďami  s výkonnejšími procesormi, no je tu jeden dôležitý faktor. A tým je práve pri tomto modeli dostupná kapacita RAM a tu výrobca rozhodne nešetril.

Veľkosť až 6 GB je na behu celého telefónu poznať a oplatí sa ju v telefóne mať. Zbadáte to hneď napr. pri prepínaní aplikácií. Facebook je miestami pomalší, no iba keď sa do neho prepnete z inej aplikácie. Nie je to nič zásadné. Telefón testujem takmer dva týždne a pokojne by som ho mohol používať ako primárny telefón aj dlhodobo.

Ďalšou pridanou hodnotou je 90 Hz displej. Nie 60/90, nie adaptívny ale rovno obnovovacia frekvencia 90 Hz. To je veľmi výhodné, reálne nemáte dôvod prepínať jeho obnovovaciu frekvenciu na nižšiu, a teda v systéme takéto nastavenie ani nenájdete. Dokonca chválim aj rozlíšenie HD+. Z praktického pohľadu na 6,5-palcovom displeji naozaj vyššie rozlíšenie nie je nevyhnutné. S vyšším rozlíšením by obraz možno vyzeral o máličko lepšie, no prejavilo by sa to na nižšej výdrži na batériu.

Vodoodolnosť výrobca už klasicky rieši vodu odpudzujúcou vrstvou. Je to pridaná hodnota a tak sa netreba obávať, keď telefón zmokne. Výrobca toto označuje ako stupeň odolnosti IP52.

Avšak nie všetky tradície pokračujú, ako ich kedysi motorola pevne razila. Slot na dve Nano SIM karty už nie je hybridný. Telefón však ponúka dostatočne silný základ v podobe 128 GB úložiska.

Je tu aj snímač NFC, takže môžete s týmto telefónom platiť v obchodoch. Séria g sa všeobecne vyznačuje, že obsahuje všetko, čo naozaj v praxi potrebujete. Práve NFC považuje motorola za jednu z takýchto súčastí. A s tým aj súhlasíme.

Konštrukcia

Farebné spracovanie g30 je v štýle chameleóna a v závislosti od dopadu svetla sa na zadnej strane mení farba na zelenú alebo fialovú. Farba sa volá Dark pearl a obrázky telefónu v tomto teste sú práve z tejto farby. Stále tu zostal 3,5 mm jack audio konektor, ten je na hornej hrane.

Na nabíjanie sa stabilne dostáva aj do lacnejších smartfónov USB-C, takisto je to aj v tomto prípade. To ale výrobca podchytil včas a len pokračuje v nastolenej tradícii z minulosti.

Na telefóne je tlačidlo digitálneho asistenta, čo potvrdzuje nadštandardnú spoluprácu s Google. Podstatné je, že toto tlačidlo nijako nezavadzia a aj keď ho omylom stlačíte, asistent sa nespustí ihneď. Toto chválim a rozumiem, že americký trh nájde viac využitia pre toto tlačidlo. Je to tým, že s asistentom od Googlu sa po slovensky ešte stále neporozprávate. To sa však môže časom zmeniť.

Systém a rozšírenia

Systémové rozšírenie vám navrhuje najpoužívanejšie aplikácie, ktoré umiestňuje do spodného riadku ikon. Je to voliteľná funkcia, ktorú si môžete nastaviť. Používatelia, ktorí majú radi pevné rozmiestnenie ikon aplikácií funkciu nemusia používať.

Rozšírenie systému je rovnaké ako pri iných telefónoch tejto značky. Je tu nadstavba Moto a rozhranie My UX. Stále je zachovaná „čistota“ Androidu, s niekoľkými vylepšeniami navyše.

Napríklad sa rozsvieti obrazovka, keď príde notifikácia, LED svetlo zapnete zatrasením telefónu a tiež je tu nastavenie, aby sa obrazovka nevypla, keď sa na ňu pozeráte. Tí, čo máte telefón tejto značky, viete, o čo ide. Detailnejšie informácie o rozhraní smartfónov motorola, sa dozviete v článku Čo všetko dokáže nadstavba motorola My UX.

Fotoaparát

Telefón disponuje klasickým fotoaparátom strednej triedy s dobre spracovaným nočným režimom. Fotenie v tomto režime by mohlo byť o niečo rýchlejšie a môže sa stať, že na fotku v nočnom režime si počkáte tri sekundy. Denné fotky ale aj fotky s použitím filtrov, ako je napr. zvýraznená farba či iné sú podstatne rýchlejšie.

S ultraširokouhlým fotoaparátom spravíte efektné zábery. Netrpia prílišnou súdkovitosťou a ako si môžete všimnúť na našich testovacích fotkách, okraje nepadajú do fotografie.

K tomu sa dá veľmi dobre použiť makro objektív. Rýchlo zaostruje, no je potrebné mať naň dostatok svetla a tiež si treba dať pozor, pod akým uhlom fotíte. Potom získate najlepší záber vami požadovaného detailu.

Nakoniec štvoricu objektívov uzatvára snímač hĺbky, ktorý pomáha pri zaostrovaní na objekt a jeho rozpoznanie v prostredí. Ideálne na portrétové fotografie. Avšak zo skúseností konštatujeme, že plne postačí automatický režim. Na pekné rozmazané pozadie nie je treba nutne použiť portrétový mód v aplikácii fotoaparátu.

Zloženie fotoaparátov:

  • 64 Mpx f/1.7, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.2, ultraširoký 118°
  • 2 Mpx f/2.4, makro od 4 cm
  • 2 Mpx f/2.4, snímač hĺbky

Testovacie fotografie

Denné

Hlavný

Nočné

thumbs-up-icon

Výhody

  • Výnimočná výbava za cenu pod 200 eur
  • až 6 GB pamäte RAM a 128 GB pre používateľa
  • Kvalita fotografií
  • Vysoký výkon aj vďaka takmer čistému Androidu
  • NFC na platenie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Mono reproduktor
  • Iba 15 W nabíjanie

Verdikt

Motorola moto g30 stojí menej ako 200 eur, no výbavou sa tvári akoby patril do kategórie telefónov za 300 eur. Nie úplne vo všetkom, to je pochopiteľné. Nabíjanie mohlo byť o ničo rýchlejšie a možno by sa tu našiel priestor na dva reproduktory.

Avšak, máte tu NFC, batériu so skutočne veľkou kapacitou a naozaj vysoký výkon v tejto triede aj vďaka použitému procesoru a takmer čistému operačnému systému Android. Konštatujeme, že za túto cenu si niečo lepšie možno ani nekúpite.

Cena: 189 eur za 6 / 128 GB verziu

Zapožičal: motorola

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónumotorola moto g30
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 1. 2021
Podpora 5Gnie
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 662 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet farieb, HDRLCD IPS, 16 miliónov, 90 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 720 × 1600
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet64 Mpx, f/1.7, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx13 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]165 × 76 × 9 / 200
VodeodolnosťIP52
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 15 W (v balení 20 W)

Benchmarky

Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score176278
PCMark for Android – Performance6094
3DMark Wild Life383

Pozrite si aj predstavovacie video

Prečítajte si aj:

Realme 7 Pro: 65 W a AMOLED displej za 299 eur (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.