Zatiaľ najväčšia batéria, akú Motorola do svojho smartfónu dala.

Kedysi 5000 mAh, teraz je tu 6000 mAh, a to už je výdrž na takmer tri dni. Telefón v sebe kombinuje predovšetkým fotoaparát s vysokým rozlíšením a veľkú kapacitu batérie. Moto g9 power prináša to, čo mnohí na smartfónoch hľadajú. Výdrž a použiteľný výkon.

Ako to teda je?

Cena 200 eur je priaznivá a telefón svojou výbavou presne ladí s nastavenou cenovkou. Výrobca použil úsporný Snapdragon 662. Ten poskytne výkon na bežné používanie.

Telefón má 4 GB RAM a 128 GB úložisko. To sa dá ešte rozšíriť o microSDXC kartu, no je hybridné. Teda opäť rozhodovanie dve Nano SIM alebo SIM + pamäťová karta.

V balení je nabíjačka s výkonom 20 W. Nabitie batérie teda nie je také rýchle ako pri iných smartfónoch. Tu si ale treba uvedomiť fakt, že nabíjate 6000 mAh batériu.

V praxi to vyzerá tak, že telefón je naozaj ťažké len tak vybiť. Kombináciu tohto procesora naozaj oceníte. Vyslovene pomalý nie je, to sa nedá tvrdiť. Na všetky bežné veci s prehľadom postačí. Pomalšie reakcie sú pri fotení. Keď teda stlačíte spúšť, je tu pol sekundová odozva. Dá sa s tým počítať a naučíte sa takto fotiť. Nakoniec ale získate ostrú fotku. K tomuto bez výhrad.

Podstatné pri kombinácii CPU a batérie je, že sa telefón takmer nevybíja ani v stave, kedy ho nepoužívate. Je tu čistý Android s nadstavbou My UX. Tá síce rozšírila možnosti prispôsobenia telefónu, no neprináša drastické pretkanie do Androidu a to až tak, že by to malo vplyv na výkon alebo výdrž batérie.

Záver je jasný, toto je smartfón, ktorý vám vydrží dva dni určite a tri plné dni v závislosti od toho, ako ho používate. A to sa len tak nevidí. V tejto súvislosti je ale treba dodať, že tu máte displej s rozlíšením HD+. Aj ten sa podieľa na úspore energie.

Za mňa je to displej, ktorý tu postačuje. Môžeme sa baviť o tom, že 2K je viac. Áno je, ale bez priameho porovnania na špeciálnych obrazoch zmeny takmer nepostrehnete. Aj na takto veľkej uhlopriečke je rozlíšenie postačujúce a v slepom teste by som nepoznal či je tu rozlíšenie Full HD+ alebo HD+.

Čo okrem batérie?

Výrobca použil pomer strán 20,5:9 a vy tak pred sebou máte dlhý displej. Veľmi dobrý na multimediálny obsah ako aj na čítanie webu alebo prezeranie obsahu celkovo. So 6,8“ displejom je to síce veľký kus zariadenia, ale dobre sa drží v ruke. A jedna zo super vecí je, že sa dá ovládať aj položený na stole. Fotoaparáty na zadnej strane sú síce na kraji a vystúpené, no tvar ich orámovania nespôsobuje nežiaduce knísanie.

Reproduktor je len jeden a tak dostanete bežný zvuk. Žiadny prepadák no ani nič výnimočné. Ten sa dá vylepšiť cez audio nastavenia a vytvoriť si vlastné nastavenie ekvalizéru ako si prispôsobiť reprodukciu zvuku. Výrobca tu stále ponechal audio konektor.

Systémová nadstavba

Je tá istá, ako ju má firma v mnohých svojich novších smartfónoch. Je taká ľahšia forma vylepšenia toho, ako systém vyzerá. Meniť sa dajú fonty, veľkosť mriežky na hlavnom displeji, forma tvaru či inak povedané orámovania ikon atď.

Výrobca nešiel príliš do hĺbky a tak máte po ruke stále rýchly systém, no nie je to úplne základný Android. Stále tu sú Moto funkcie, ktorými sa dajú niektoré funkcie ovládať gestami. Oceníte napríklad funkciu vnímavá obrazovka , ktorá ponechá zapnutý displej, dokým sa naň budete pozerať.

Odpudzuje vodu

Telefón nie je vyslovene vodoodolný tak, ako to poznáme z iných smartfónov. Už tradične má na sebe špeciálnu odpudivú vrstvu, ktorá zamedzuje nadmernému premočeniu. Odolá dažďu a vďaka tejto vrstve sa kvapôčky zlejú do seba a z telefónu stečú.

Fotoaparát

Telefón zameraný na výdrž má v sebe aj fotoaparát s vyšším rozlíšením. Hlavný má 64 Mpx. Výrobca pridal makro objektív a meranie hĺbky scény. Na výber je niekoľko režimov, napríklad digitálne priblíženie s jednoduchším ovládaním alebo nočný režim. Motorola výrazne aktualizovala svoju aplikáciu na fotenie a tak Camera 3.0 zmenila svoju podobu k lepšiemu. Všetko je na dosah ruky.

Zloženie fotoaparátov:

  • 64 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát
  • Makro 2 Mpx f/1.4, 2,5 cm
  • Snímač hĺbky

Testovacie fotografie

Nočné

Makro

Portrét

thumbs-up-icon

Výhody

  • Veľký displej
  • Skutočná výdrž 3 dni na jedno nabitie
  • Stále takmer čistý Android
  • Vylepšenie zvuku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba mono reproduktor

Verdikt

Motorola moto g9 power opäť zaujme cenou. Verzia power však špeciálne ešte aj výdržou na jedno nabitie. Reálne tri dni. Sami budete vidieť, ako pomaly sa telefón vybíja. Robí veľmi dobré denné fotky. Nočné sú odpovedajúce v tejto kategórii. Vyššiu kvalitu dosiahnete použitím nočného režimu.

Cena: 199,99 eur

Zapožičal: motorola

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónumotorola moto G9 power
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 5. 10. 2020
Podpora 5Gnie
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 662 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet farieb, HDRLCD IPS, 16 miliónov, 60 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,8 / 720 × 1640
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, do 512 GB, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet64 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx16 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 6000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]172 × 77 × 10 / 221
Vodeodolnosťvodoodpudivý dizajn
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 20 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score176726
PCMark for Android – Performance6130
3DMark Wild Life374

Prečítajte si aj:

motorola moto g9 plus: 3 najlepšie vlastnosti, prečo si tento telefón kúpiť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.