Mark Zuckerberg sa okrem komerčnej činnosti v podobe Facebooku venuje aj charitatívnym činnostiam a tiež vymýšľa projekty, ako pomôcť ľuďom. Najnovším a zároveň odvážnym projektom je biomedicínsky výskum pod záštitou iniciatívy Chan Zuckerberg.

Mark predal takmer 30 miliónov akcií Facebooku v hodnote 5 miliard dolárov na financovanie tohto ambiciózneho projektu, ktorý si kladie za cieľ vyliečiť všetky choroby v rámci celej generácie. Jedným z posledných projektov je vývoj mozgového implantátu, ktorý by dokázal meniť myšlienky na konkrétne príkazy. Na testovacie účely implantát umiestnili do mozgu opice a vďaka tomu zistili, že takto dokážu mozgovú aktivitu upravovať bez oneskorenia v reálnom čase. Implantát zaznamenával pohyb opice, stimuloval ho a vedel aj pohyb prerušiť. Tieto zistenia boli publikované aj v renomovanom časopise Nature, kde o tom písal jeden z vedcov, ktorý je súčasťou tímu neziskovej organizácie.

Čo je najzaujímavejšie, tak údajne prerušenie mozgovej aktivity by mohlo pomôcť ľuďom, ktorí trpia Parkinsonovou chorobou, alebo sa liečia na epilepsiu a tak odstrániť sprievodné príznaky. Napríklad zastaviť náhly záchvat, či prerušiť nekoordinované pohyby v prípade „Parkinsona“. Ide v podstate o prvé zariadenie, pracujúce na princípe mozog – stroj, ktoré dokáže pomôcť človeku a je blízko aj k reálnemu testovaniu na ľuďoch.

Naše zariadenie je schopné monitorovať mozog, zatiaľ čo poskytuje terapiu, takže viete presne, čo sa deje“ povedal Rikky Muller, spoluautor novej štúdie.

Samozrejme nie všetkým ide o dobro ľudí a pracuje sa na zariadeniach, ktoré budú môcť byť prepojené s mozgom pre komerčné účely. Samotný Facebook má vývojové stredisko Building 8, kde pracujú na rôznych projektoch budúcnosti (údajne by mal byť tento projekt aktuálne zastavený).

Samozrejme pozadu nie je ani Elon Musk, ktorý založil projekt Neuralink. Ten aktuálne pracuje na prepojení dvoch mozgov. Ako to môže vyzerať a vyzerá v reáli prepojenia dvoch mozgov, si môžete pozrieť na tomto videu:

Zdroj: Business Insider

Prečítajte si aj:

Facebook testuje tmavý motív v aplikácii Messenger. Pozrite si screenshoty