Bezpečnejšie prehliadanie internetu prostredníctvom VPN je dostupné už aj na Slovensku, a to za prijateľné ceny.

Táto služba nie je úplnou novinkou a Mozilla ju má v ponuke už dlhšie, avšak v našej krajine nebola oficiálne dostupná. Virtuálna privátna sieť sa dá kúpiť s 12-mesačným predplatným. To stojí 59,88 eur, teda 4,99 eur mesačne. Je to najvýhodnejší spôsob, ako mať bezpečné pripojenie do internetu. Kto si chce službu vyskúšať alebo použiť jednorazovo, má možnosť vybrať aj mesačný plán s cenou 9,99 eur.

Služba sa pýši tým, že uchováva len minimum informácií, ktoré sú nevyhnutné na prevádzku služby a chce byť konkurencieschopnou voči iným zavedeným službám tohto typu. Samotná Mozilla, ktorá vytvára bezpečný prehliadač Firefox má byť garantom férovosti a bezpečnosti tejto služby. Je dostupná pre operačné systémy Windows, macOS, Android, iOS a Linux. Využívať sa dá až na 5 zariadeniach naraz.

Mozilla má k dispozícii viac ako 500 serverov vo viac ako 30 krajinách sveta a používa protokol WireGuard. Deklaruje, že nebude obmedzovať rýchlosti na základe toho, aké aplikácie budete používať a okrem toho sa pýši aj 30-dňovou zárukou vrátenia peňazí. Toto je v prípade amerických služieb častým javom. Naozaj to ale funguje a tak máte možnosť si službu skutočne vyskúšať bez rizika, že by vám pri nespokojnosti neboli vrátené vaše peniaze.

Príchod VPN od Mozilly aj na Slovenský trh hodnotíme pozitívne. Prehliadač Firefox je aj v odbornej komunite považovaný ako jeden z najbezpečnejších prehliadačov, ktorý chráni vaše súkromie. Je teda logické, že si organizácia nebude chcieť pokaziť reputáciu a tejto službe sa bude dať primárne veriť. Najlepšie je, ak si na službu urobíte vlastný názor a férovo dodávame, že zatiaľ sme ju netestovali a nemáme vlastné informácie o bezproblémovosti pripojenia a rýchlosti konektivity.

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.