Koniec tohto programu znamená začiatok pre tie nové.

Možno to vyznieva až príliš básnicky, no faktom je, že Publisher už má alternatívu v podobe existujúcich programov. Výrobca síce ohlásil jeho koniec, ktorý naplánoval na október v roku 2026, no už teraz môžete a zrejme ste používali alternatívy. Firmy niekedy ukončujú životný cyklus produktov, podobne ako je to v prípade operačných systémov. Ukončeným projektom zo strany Microsoftu a Googlu sme sa venovali v samostatných článkoch.

Tvorba propagačných materiálov bola hlavná úloha tejto aplikácie. Publisher už ďalej nebude súčasťou kancelárskeho balíka Microsoft 365. Do ohláseného termínu ukončenia podpory ho však môžete stále používať. Aplikácia bude aj naďalej súčasťou balíka. Výrobca argumentuje tým, že je na výber množstvo prispôsobiteľných šablón. Ide o šablóny kalendárov, vizitiek alebo propagačných materiálov dostupných v programoch ako sú Word alebo PowerPoint.

Minulý rok sa do popredia dostala aplikácia Designer. Je zameraná na tvorbu propagačných materiálov za pomoci umelej inteligencie. Aj keby firma neodpísala jednu zo svojich dlhoročných aplikácií, zrejme by tak urobili používatelia. Máte totiž prístup k webovej službe, ktorá vám za pomoci AI navrhne grafiku a upraví texty. Potom je len minimálna pravdepodobnosť, že sa budete držať rokmi zavedených postupov. Napríklad vo forme používania pôvodnej aplikácie Publisher.

Ukončenie podpory bude platiť aj pre takzvanú trvalú verziu, ktorá sa skončí v rovnakom termíne. V ňom sa totiž skončí aj podpora balíka Office LTSC 2021. Firma sa sľubuje pripomenúť používateľom v čase, keď sa bude blížiť finálny termín konca podpory.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.