Vynikajúca výbava za zodpovedajúcu cenu.

MSI MAG 274UPF je 27-palcový 4K monitor (3840 × 2160 pixelov) s plochým RAPID IPS panelom a obnovovacou frekvenciou až 144 Hz. Hráčov určite zaujme aj prítomnosť funkcie G-SYNC alebo FreeSync Premium, ako aj odozva iba 1ms GTG. Vyznačuje sa živými farbami, maximálnym jasom 470 nitov a vynikajúcimi pozorovacími uhlami. Panel po stranách lemujú tri veľmi tenké rámiky, ktoré nechávajú vyniknúť modernému dizajnu. Počas testovania sa mi páčilo, že hoci ide o herný monitor, tak celkový dizajn je veľmi decentný, čiže sa hodí aj do pracovne alebo kancelárie.  

Od monitora môžete od prvej chvíle očakávať nekompromisný výkon a skvelé nastavenie farieb hneď po vybalení z krabice. Statický kontrastný pomer je 1000 : 1, avšak v režime DCR to je až 100 000 000. Nechýba podpora DisplayHDR 400. Pri pohľade spredu ide o takmer štandardný monitor, pričom jeho hráčske ambície prezrádza až pohľad na zadnú stranu s logom draka a 3D povrchom. 

Monitor MSI MAG 274UPFZdroj: TOUCHIT
Monitor MSI MAG 274UPF

Pri prvom spustení ma nadchla bohatá, ale prehľadná ponuka nastavení, v ktorej sa dá pohybovať programovateľným joystickom. Ten je umiestnený na zadnej strane, avšak jeho nahmatanie je veľmi intuitívne. Rovnako jednoduchý je aj pohyb naprieč celou logicky usporiadanou ponukou nastavení v štyroch smeroch. Pre potvrdenie nastavení stačí joystick iba stlačiť. 

Kladne hodnotím aj pozorovacie uhly, ako aj celkovú kvalitu panela. Ani pri detailnom skúmaní som si nevšimol žiadne presvitanie podsvietenia alebo ďalšie nedostatky.

Monitor MSI MAG 274UPFZdroj: TOUCHIT
Monitor MSI MAG 274UPF

Stojan a možnosti nastavenia

Štvorcová základňa má lichobežníkový tvar. Okrem toho, že je otočná v rozsahu 45° na každú stranu, pokračovaním je stojan, ktorý takisto ponúka bohaté možnosti nastavenia. Aj vďaka nim je možné monitor spravovať v rozsahu -5° – 20°, avšak nechýba ani pivot, čo ešte viac rozširuje možnosti využitia, buď ako hlavného, alebo prídavného monitora. Nastavenie výšky je v rozsahu 3 – 16 cm. Akákoľvek zmena sa vykonáva veľmi jednoducho a rýchlo. 

Chcem vyzdvihnúť tuhosť stojana a podstavca. Ak raz niečo nastavíte, tak to jednoducho drží na svojom mieste. Stojan má v spodnej časti aj výrez na káble. Ide o veľmi efektívne riešenie ich organizácie, ktoré je nielen praktické, ale aj dizajnovo pekné. Zároveň nehrozí, že by sa mohlo niečo zlomiť. Nechýba ani možnosť zavesenia na stenu VESA 75×75 mm.  

Monitor MSI MAG 274UPFZdroj: TOUCHIT
Monitor MSI MAG 274UPF

Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom kontraste 70 % nameral minimálny jas 108,24 nitov a maximálny jas až 470,59 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 99,1 % pre sRGB, 94,1 % pre Adobe RGB a 94,4 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,09, resp. maximálnu na úrovni 2,98. 

Po kalibrácii boli opätovne namerané hodnoty takmer identické s tými z výroby, a skôr ich považujem iba za “odchýlku merania”. To znamená, že monitor je nakalibrovaný, a je ho možné okamžite používať. 

MSI MAG 274UPF disponuje technológiou aj NVIDIA GeForce v režime G-SYNC Compatible a AMD FreeSync Premium. AMD FreeSync Premium je vylepšená verzia technológie FreeSync, ktorá zahŕňa aj podporu minimálnej obnovovacej frekvencie 120 Hz pri rozlíšení vyššom ako Full HD, ako aj funkciu Low Frame Compensation (LFC), čo znamená, že aj keď hra klesne pod minimálnu obnovovaciu frekvenciu, obrazovka bude stále synchronizovaná a bez trhania. To je ideálne pre náročné hry, ktoré vyžadujú vysokú kvalitu a plynulosť obrazu.

Ukážková výbava portov

V portovej výbave sa nachádza 2× HDMI (podporuje UHD@144Hz podľa špecifikácie HDMI 2.1), 1× DisplayPort (podporuje UHD@144Hz podľa špecifikácie DisplayPort 1.4a), 1× USB Type-C (DP alt. s PD nabíjaním 65 W), 2 × USB 2.0 typ A, 1 × USB 2.0 typ B a 1 × 3,5 mm výstup na slúchadlá alebo externé reproduktory, keďže vo výbave sa tie zabudované nenachádzajú. Za zmienku stojí aj pomerne veľký 19 V (6.32A) napájací adaptér, ktorý si na stole rozhodne všimnete, pokiaľ ho dômyselne neskryjete.

Monitor MSI MAG 274UPFZdroj: TOUCHIT
Monitor MSI MAG 274UPF

Kladne hodnotím aj matnú povrchovú úpravu displeja, ktorá neodráža žiadne neželané odlesky alebo odtlačky prstov. V nastaveniach monitora sa okrem bežných nastavení nachádzajú aj 4 herné profily vrátane jedného používateľského. Pre pohodlnú prácu aj v noci nechýba filter na potláčanie modrého svetla alebo nočný režim. Okrem toho je možné nastaviť aj množstvo ďalších parametrov, ktorými používateľ dosiahne čo najlepšie herné alebo pracovné prostredie. 

Spotreba monitora v pohotovostnom režime je 0,3 W. Pri nastavení štandardného režimu som sa dostal na úroveň 21,4 W, avšak maximálna spotreba sa pohybovala na úrovni až 41,5 W.

Monitor MSI MAG 274UPFZdroj: TOUCHIT
Monitor MSI MAG 274UPF

Hrajte sa inteligentne

Nastavenie herných, ale aj bežných režimov, je skutočne veľmi detailné, avšak tieto možnosti môžu byť veľkým sústom aj pre intuitívne nastavenie pomocou joysticku. Práve v tomto bode nastupuje Gaming Intelligence. Je to softvér od MSI, ktorý umožňuje rýchle nastavenie obrazovky pomocou myši a nahradiť tak zdĺhavé nastavovanie cez ponuku monitora. Tento softvér integroval mnoho funkcií vrátane monitorovania hier, popisov v hrách, súborov s nastaveniami hier, systémových nastavení, klávesových skratiek, ovládania joystickov a ďalších doplnkových funkcií, ako je realizácia obrazu v obraze na monitoroch MSI atď.

Pokiaľ však chcete začať softvér Gaming Intelligence využívať naplno, tak je potrebné monitor s počítačom prepojiť pribaleným USB-A – USB-B káblom.

MSI softvér Gaming IntelligenceZdroj: TOUCHIT
MSI softvér Gaming Intelligence

Verdikt

MSI MAG 274UPF ponúka vynikajúce možnosti nastavenie, bohatú konektivitu, a čo je hlavné, veľmi dobré parametre aj pre náročných hráčov. Za všetko hovorí 4K Rapid IPS panel s odozvou iba 1 ms a obnovovacia frekvencia 144 Hz. Okrem moderného dizajnu kladne hodnotím aj bohaté možnosti nastavenia za pomoci otočného stojana a pivota.

MSI si dalo záležať aj na bohatej portovej výbave vrátane USB-C s podporou 65 E nabíjania, pričom celkový potenciál monitora umocňuje aj sprievodný softvér Gaming Intelligence, a podpora herných konzol PlayStation 5 a Xbox Series X.

Monitor MSI MAG 274UPFZdroj: TOUCHIT
Monitor MSI MAG 274UPF

Technické špecifikácie:

MSI MAG 274UPF
Veľkosť a typ panela27″, Rapid IPS, 4K UHD 3840 × 2160 px, 48 – 144 Hz, 8 bit + FRC
Minimálny a maximálny jas, odozva108 až 471 cd/m2, 1 ms GTG
Pokrytie farebného priestoru99,1 % sRGB, 94,1 % Adobe RGB, 94,4 % DCI-P3 (štandardný režim – 70 % jas, 70 % kontrast
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, Áno, Free Sync, G-Sync, Flickr Free, pivot, HDMI 2.1 podporuje konzoly PS5 a Xbox Series X s rozlíšením 4K UHD@120Hz (4:2:0), KVM
Konektivita2× HDMI (podporuje UHD@144Hz podľa špecifikácie HDMI 2.1)
1× DisplayPort (Podporuje UHD@144Hz podľa špecifikácie DisplayPort 1.4a)
1× USB Type-C (DP alt. s PD nabíjaním 65 W)
2 × USB 2.0 typ A
1 × USB 2.0 typ B
1 × 3,5 mm výstup na slúchadlá

Cena: 669 eur

Zapožičal: MSI

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.