Sony Xperia XZ2 prišla na trh s motom Zábava na maximum.

Tohtoročná vlajková loď spoločnosti Sony púta pozornosť najmä úplne novým dizajnom. Telefón je vďaka zaoblenému chrbtu v najhrubšom bode o niečo hrubší ako konkurencia, tento dizajnový prvok však umožňuje oveľa lepšiu ergonómiu a aj v našej recenzii sme písali, že Xperia XZ2 sa nám drží v ruke veľmi dobre.

Ignorujúc nový dizajn, v jadre ide stále o starú dobrú Xperiu, ktorú máme radi. Sony kladie v prípade novinky veľký dôraz na multimediálne funkcie telefónu a to bola vždy výsada vlajkových lodí tohto výrobcu. Xperiu XZ2 používame už viac ako tri mesiace a preto sme pripravili seriál článkov, v ktorom vám jednotlivé multimediálne funkcie podrobne vysvetlíme.

V prvej časti začíname s displejom, v ďalších článkoch sa budeme venovať zvukovej stránke Xperie XZ2, novej unikátnej funkcii dynamických vibrácií a v poslednej časti sa pozrieme, ako tieto funkcie fungujú ako jeden celok.

Vyhrajte staršiu sestru novej Sony Xperia XZ2 – Xperiu XZ1 Compact v našej súťaži tu.

Sony Xperia XZ2 umožňuje sledovať HDR video v mnohých službách

Displej s technológiami z televízorov a bezkonkurenčnou podporou HDR

Sony Xperia XZ2 ponúka 5,7-palcový IPS displej s pomerom strán 18:9 a rozlíšením 1080 × 2160 px. Pre niekoho prínosom bude aj podpora zobrazovania HDR obsahu a v tomto smere si Sony zaslúži pochvalu – máloktorý výrobca má tak dobre podchytenú softvérovú kompatibilitu s HDR displejom. V prípade Xperie XZ2 si ho naplno užijete pri sledovaní videí v službách YouTube, Netflix, Amazon Prime Video a tiež aj na prehrávanie lokálnych HDR videí cez aplikáciu Album.

Podpora prehrávania HDR videí je v prípade Xperie XZ2 o to praktickejšia, že fotoaparát tohto telefónu dokáže zhotovovať záznamy videa vo Full HD a 4K rozlíšení s podporou HDR. A aby ste si tieto videá plnohodnotne vychutnali pri pozeraní, potrebujete práve HDR displej.

Displej v Sony Xperii XZ2 patrí k aktuálnej špičke aj vďaka tomu, že tento výrobca využíva v telefóne rovnaké technológie ako vo svojich televízoroch Bravia. Faktom je, že z hľadiska LCD panelov patrí displej Xperie XZ2 k tomu najlepšiemu, čo je dostupné na trhu.

Vľavo video z Netflixu v HDR. Vpravo video z YouTube, ktoré Xperia XZ2 prepočítala do HDR zobrazenia. Fotografiu si môžete zväčšiť kliknutím na ňu

Nastavenie farieb aj konverzia SDR obsahu do HDR

Z používateľského hľadiska dávame do pozornosti možnosti nastavenia farebnej škály a kontrastu. K dispozícii je profesionálny režim, ktorý je optimalizovaný pre farebný priestor sRGB a ponúka hodnoverné vykreslenie farieb. Štandardný režim prináša trochu jasnejšie a živšie farebné efekty a pokiaľ preferujete „farbičkové“ farby, potom oceníte režim superjasných obrázkov, v ktorom sú živé a jasné farby naozaj viditeľne zvýraznené. Má to však svoje čaro. Nastavenie farieb sa týka všetkého obsahu, čo sa zobrazuje na obrazovke, teda aj rozhrania systému Android, webových stránok a hier.

Xperia XZ2 tiež ponúka praktickú funkciu skvalitnenie videosnímok. Tá je špeciálne prispôsobená na zlepšenie vizuálnej kvality videí a môžete si ju zapnúť alebo nie. So zapnutým skvalitnením videosnímok je obraz jasnejší a ostrejší, pôsobí prirodzenejšie. Táto funkcia bola vo výbave Xperií aj v minulosti, Xperia XZ2 však dokáže v rámci skvalitnenia videosnímok automaticky prepočítať SDR video do HDR. Pre plnohodnotný zážitok odporúčame nastaviť maximálny jas displeja, ktorý pomáha k tomu, aby vyzerali niektoré scény obyčajného videa takmer tak dobre, ako keby bolo natočené v HDR. Faktom je, že so zapnutou touto funkciou sa nám niektoré videá páčili viac na displeji Xperie XZ2 ako na niektorých smartfónoch s AMOLED displejmi.

Sledovať videá na Xperii XZ2 je zábava a tento fakt sme spomenuli aj v našej pôvodnej recenzii. Možnože by to chcelo väčšiu uhlopriečku displeja, na druhej strane, ťažko by ste našli ideálnejší pomer medzi veľkosťou zariadenia a veľkosťou samotnej obrazovky. Xperia XZ2 sa výborne drží v jednej ruke a má ideálnu šírku. Niekto by určite ocenil tenšie rámiky nad a pod displejom, tie však obsahujú stereo reproduktory, ktoré smerujú priamo na používateľa. Dnes už ide o pomerne unikátnu funkciu, viac si o nej povieme v ďalšej časti nášho seriálu.

Možnosti nastavenia displeja a režim skvalitnenia videosnímkov. Fotografiu si môžete zväčšiť kliknutím na ňu

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony Xperia XZ2: Ide si svojou cestou

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit