Reproduktory tohto typu sú v poslednom čase veľmi vyhľadávaným príslušenstvom. Najmä kvôli tomu, že doma máme čoraz viac zariadení s Bluetooth. Mať tak univerzálny reproduktor k telefónu, tabletu alebo notebooku je viac ako žiadané. Chcú to mladí, aby si ich mohli zobrať na chatu alebo na dovolenku. Prinášame novinky na trhu, pričom každý z reproduktorov je niečím zaujímavý a cielený na inú vzorku používateľov.

Creative Sound Blaster Free

Tento reproduktor sa nám zapáčil pre svoju univerzálnosť použitia, no bez dobrého zvuku by nás nezaujal. Má veľmi efektne spracované telo, ktoré je síce valcovitého charakteru, no je predelené záhybmi na kovovej mriežke v prednej časti. Tá chráni dva meniče a jeden basový radiátor, ktorý je zároveň aj vzadu.

tip_creative_soundblaster_free_nowat

Reproduktor sa dá použiť aj bez telefónu, keďže má v zadnej časti slot na microSD kartu do kapacity 32 GB. Tam sú aj tlačidlá na ovládanie hudby. Nechýba ani tlačidlo na stíšenie mikrofónu. Tento reproduktor je totiž vhodný aj na telefonovanie v režime handsfree. Je to detail, no práve toto tlačidlo sa nám páčilo, nepotrebujete to robiť na telefóne ak na ňom nemáte zapnutú aplikáciu pre hovor.

Reproduktor sa dá postaviť aj na výšku, vtedy získate lepšie šírenie zvuku priamo k používateľovi. Takto sme si ho zvykli používať na pracovnom stole. Dokonca je stabilnejší ako pri režime na ležato. Tam stačí do neho len mierne ťuknúť a prevalí sa vám na mriežku chrániacu reproduktory. Ovládanie hlasitosti je na boku, teda v režime na výšku budete mať tlačidlá na prijatie hovoru, ovládanie hlasitosti a hovoru na hornej strane.

vePhH68KP0QNpmui2z0gLE1yPZHSmz1PvaCOfq6yTqkKFnOmRavx0Vc53rVhgHz1z0TdfHtRk10g_vyd2015_6_nowat

Konektory aj slot na pamäťovú kartu sú chránené gumovým krytom. Ľahko sa odníma a zároveň slúži ako izolácia od vody. Reproduktor má totiž krytie IPX4. Plávať vo vode s ním nemôžete, no tvarom sa hodí do držiaka na bicykli, a tak sa netreba obávať keď naň bude pršať alebo ho postriekate vodou. Ocenili sme spárovanie s dvomi zariadeniami, takže reproduktor bude prehrávať hudbu z posledného zdroja, ktorý do neho pustí signál.

Takto sme ho využívali s hudobným prehrávačom Sony Walkman a telefónom. Špecialitou je napojenie na SBX Pro Studio, čo je softvér od výrobcu pre počítače s Windows a OS X. Vtedy ale potrebujete prepojiť reproduktor cez microUSB kábel. Nastavenia sme si prispôsobili špeciálne pre náš žáner hudby a pozeranie filmov. Silnejšie basy sme si nechali pri hudbe, pri filmoch sme uprednostnili výšky, aby nám hlasy zbytočne neduneli.

Reproduktor zreteľne prehráva výšky a stredy. No nezabúda na nízke tóny, preto sa nám aj páčil. Je ale pravda, že najlepšie výsledky sme dosiahli s napojením na SBX softvér. A to aj napriek tomu, že výrobca deklaruje automatický ekvalizér priamo v reproduktore. Spomenúť chceme aj režim Loud, ktorý sa aktivuje stlačením tlačidla na zadnej strane. Ten mierne potlačí basy a vytvorí efekt priestorového zvuku.

Je to takmer univerzálny režim, no jeho vypnutím sme zase vytiahli basy na vyššiu intenzitu. Prepnutie vypne hudbu na pol sekundy a ide teda o praktický doplnok, ktorý si pokojne nastavíte pri konkrétnej skladbe.

Hodnotenie:
+ dizajn, kvalita spracovania, slot na microSD kartu, priestorový režim Loud, kvalita zvuku a celkový výkon
– stredy a výšky treba občas skorigovať cez ekvalizér

Cena: 99 EUR
Zapožičal: Creative

Harman/Kardon Esquire 2

Reproduktor z dielne H/K je dizajnová lahôdka. Je dostupný v troch farebných variantoch a spracovanie je na jednotku. Telo je kombinované z hliníkového rámu, prednej plastovej časti a vzadu je mierne zaoblená časť potiahnutá koženkou. Predná strana totiž vyzerá ako by bola krytá kovom. Vďaka ostrému výbrusu mriežkovania pôsobí predné krytie meničov ako kovové. Ilúzia je dokonalá.

Esquire2_vyd2015_6_nowat

V jednom z miniatúrnych otvorov je LED dióda, ktorá mení farbu podľa pripojenia. Okrem 3,5 mm vstupu na boku zariadenia môžete použiť Bluetooth. Na boku je okrem microUSB konektora na nabíjanie aj USB konektor na nabíjanie iných zariadení. Horná hrana má veľké ovládacie tlačidlo hlasitosti na jednej strane a na druhej súpravu ovládacích tlačidiel na zapnutie, Bluetooth, hovory a vypnutie mikrofónu.

Výrobca totiž okrem štyroch meničov integroval aj štvoritý mikrofón na pokrytie všetkých smerov. Ideálne na použití v konferenčnej miestnosti. No v každom prípade získate pokrytie aj na bežnom stole pri vlastnom telefonovaní. Reproduktor má vzadu po vzore menšej verzie Mini výklopnú nožičku. Tým výrobca zaistil vhodné smerovanie k ušiam používateľa. K reproduktoru si môžete spárovať tri zariadenia a prehrávanie sa začne vždy z toho, ktoré začne ako posledné do reproduktora vysielať zvuk. Funguje to veľmi dobre, rovnako tak aj párovací režim.

Poďme ku kvalite reprodukcie. Tá zaostáva za kvalitou spracovania. Vyskúšali sme niekoľko žánrov, no vždy bol zvuk príliš exponovaný v stredoch a výškach. Basy sme museli dosť razantne vytiahnuť cez ekvalizér, no potom začal reproduktor veľmi silno rezonovať a počúvanie bolo rušivé. Navyše basy boli veľmi tuhé – žiadna dynamika. A tak sme mali počas veľkej časti reprodukcie pocit, že reproduktor iba šuští a prehráva len opakujúci sa „podmaz“ pesničiek.

Pri počúvaní filmov sme dokonale počuli rozhovory postáv, tu nemáme výhrady. Reproduktor sa však nehodí na hry. Po úpravy zvuku sme si vychutnali čistý zvuk, no ako sme uviedli vyššie, možno až príliš čistý. Určite by pomohlo, keby výrobca do rozmernejšieho tela pridal subwoofer. Po hodine počúvania sme si na zvuk zvykli. No pravda je taká, že pri cene 199 eur nechceme hodinu na to, aby sme si na niečo museli zvykať.

Na záver ešte dodávame, že toto je reproduktor určený ako luxusný doplnok práve na konferenčné hovory. Uplatnenie teda nájde v zasadačkách a tiež aj ako ozvučenie pri prezentáciách.

Hodnotenie:
+ detaily výšok a stredov, dizajn a kvalita spracovania, profesionálny konferenčný systém
– minimálne basy bez dynamiky

Cena: 199 EUR
Zapožičal: www.harmankardon.sk

JBL Pulse 2

Je veľmi príjemné, keď výrobca okrem farebných efektov pridá aj kvalitný zvuk. Reproduktor Pulse 2 teda nie je len dizajnová záležitosť. V cene sa príjemne premietla aj kvalita zvuku a nespotrebovali ju LED diódy po obvode reproduktora.

tip_jbl_pulse_2_nowat

 

Reproduktor je dostatočne masívny a pevný. Aj tu je použitá kombinácia plastu a kovu. Ten chráni meniče a súpravu LED svetiel na vytvorenie rôznych efektov. Reproduktor má dva 45 mm meniče a dva pasívne radiátory na bokoch. Používa sa v režime na výšku, jeden z nich teda bude využívať princíp basového reproduktora namiereného o podložku, na ktorej bude reproduktor postavený. Tento model je vodeodolný.

Priame ponorenie do vody by mu mohlo uškodiť, no môžete ho pod tečúcou vodou umývať. Preto sa hodí aj na použitie vo vonkajšom prostredí. Telo je dostatočne pevné a pogumovanie na podstavách ho chráni proti obitiu. V zadnej časti sú pozdĺžne pogumované tlačidlá na párovanie cez Bluetooth, pozastavenie hudby, prepínanie svetelných efektov a je tu aj tlačidlo JBL Connect. Vďaka tomu môžete spojiť s reproduktorom ďalší a vytvoriť tak rozšírené stereo alebo duplikovať obsah do dvoch reproduktorov.

Na zadnej strane pribudol aj fotoaparát, ktorý si stlačením tlačidla na prednej strane nasníma aktuálnu scénu a farby použije na LED efekty. Nefungovalo nám to vždy tak, ako by sme si želali a je lepšie mať paletu farieb pred objektívom. Inak sa vo veľkej časti zachytí biela a tá sa potom použije na blikanie v LED sústave. Pri ovládaní hlasitosti tlačidlami vzadu alebo na prehrávači sa jej stupeň zobrazuje cez biele podsvietenie na reproduktore.

Podľa toho, či hlasitosť pridávate alebo uberáte, sa bude meniť aj stupeň (výška stĺpca) podsvietenia. Celkovo sa nám tieto efekty páčili a hodia sa na podfarbenie nálady pri tlmenom osvetlení pri odpočinku. Pri sledovaní filmov na počítači alebo pracovaní popri hudbe môžu tieto svetlá skôr rušiť. Ideálne je to napríklad na nejakú opekačku večer na von. Cez mobilnú aplikáciu JBL Connect si môžete nastaviť rôzne efekty a prostredníctvom displeja mobilného telefónu do nich zasahovať. Najviac sa nám páčil efekt padajúcich hviezd a ťuknutím na displej ich môžete pridávať aj vy sami.

Poďme na zvukovú stránku. Tu sme boli prekvapení silou nízkych tónov a chválime ich intenzitu aj dynamiku. Pulse 2 nie je žiadne „chrastítko“. Nízke tóny sú jasné a zvuk už nebude treba v mnohých prípadoch nijako upravovať. S kvalitou zvuku sme boli nadmieru spokojní. Povedzme, že výšky a stredy nie sú také priezračné, ako pri iných modeloch, no zároveň nepotláčajú basy. Vyváženosť zvuku a celkový výkon sa nám veľmi páčili a toto sme na modeli Pulse 2 ocenili najviac. A stále sa dá reproduktor využiť aj na telefonovanie, keďže má vlastný mikrofón.

Hodnotenie:
+ odolné telo, ochranné pogumovanie bočných meničov, celkový výkon, vyvážený zvuk, svetelné efekty
– stredy a výšky len veľmi mierne ustupujúce do pozadia

Cena: 179 EUR
Zapožičal: www.jbl.sk

reproduktory_tabulka7_nowat

Verdikt touchIT

Creative SB Free je dizajnovo veľmi pekný reproduktor, ktorý má vyvážený zvuk a veľmi dobre prehráva rôzne žánre. Hodí sa na hudbu aj filmy a podporuje prepojenie na špeciálnu zvukové aplikáciu SBX Pro Studio. Harman/Kardon Esquire 2 je prenosný reproduktor vhodný aj na telefonické konferencie a vyzerá naozaj luxusne.

Má isté rezervy vo zvukovom prejave, no ako koncept reproduktora sa nám páčil. JBL Pulse 2 je veľmi efektný reproduktor s LED panelom, ktorý vytvára unikátne svetelné efekty počas prehrávania. Má výborný zvuk a vysoký výkon. Tento reproduktor rozhodne odporúčame.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.