Nokia je späť!

Na výstave MWC predstavila dlho očakávané telefóny so systémom Android, ktoré budú dostupné na celom svete, vrátane Slovenska. Tieto smartfóny chcú zaujať najmä pomerom cena/výkon a prémiovú vlajkovú loď zatiaľ Nokia nemá. Hitom výstavy však bola jednoznačne vynovená Nokia 3310, ktorá pútala pozornosť všetkých – či už s pozitívnym alebo negatívnym ohlasom.

Nokia 6 je aktuálne najlepšie vybavený smartfón tejto značky so systémom Android. Má 5,5-palcový FHD displej, 16 Mpx fotoaparát s dvojtónovým bleskom a Dolby Atmos reproduktory. Okrem toho má aj 3 GB RAM, snímač odtlačkov prstov, 32 GB pamäte, podporu microSD kariet a procesor Snapdragon 430. Bude sa predávať vo variantoch pre jednu aj dve SIM karty za cenu od 229 eur.

Nokia je podarený telefón, keby výrobca s konceptom Nokia+Android prišiel pred 5 rokmi, dnes by boli pomery na trhu úplne iné

Nokia 5 je menší, s 5,2-palcovou uhlopriečkou displeja a rozlíšením 720 px. Výbava je o niečo slabšia – Snapdragon 430, 2 GB RAM a 16 GB úložisko. Nechýba podpora micro SD kariet, vzadu je 13 Mpx fotoaparát a telefón sa bude predávať aj ako Dual-SIM. Cena začína od 189 eur.

Najlacnejší model, Nokia 3, ponúkne 5-palcový displej, 8 Mpx fotoaparát, 16 GB pamäť, podporu microSD kariet a pre dve SIM karty. Cena bude začínať na úrovni 139 eur. Všetky modely majú čistý Android Nougat.

Toto málokto čakal – keby Nokia priviezla na MWC kamión nových 3310, boli by sa predali za prvých 5 minút. Nokia však na MWC nepriviezla nič na predaj

Hlavným ťahákom Nokie však bola už spomenutá vynovená Nokia 3310. Je o trochu viac zaoblená ako originál a ponúkne 2,4-palcový farebný displej, 2 Mpx fotoaparát, 16 MB pamäť a podporu pre microSD karty do 32 GB. Základom je systém označený ako Nokia Series 30+. Nová Nokia 3310 chce zaujať výdržou v pohotovosti počas celého mesiaca, resp. 22-hodinovou výdržou počas telefonovania. Nemá Wi-Fi a do internetu sa pripojíte len cez 2G sieť, avšak vo výbave nájdete aj kultovú hru Had a klasické Nokia zvonenie. Telefón bude aj v Dual SIM verzii dostupný v štyroch farbách, od 49 eur. Do pozornosti dávame najmä pôvodné čierne farebné prevedenie.

Takto vyzerajú rôzne farebné vyhotovenia Nokie 3310

V čom vidíme potenciál

Nokia je späť a sila značky je stále silná. Nokia 3310 má veľký potenciál stať sa bestsellerom. Android telefóny od Nokie ponúkajú dobrý pomer cena/výkon a môžu osloviť ľudí, ktorí ešte stále čakajú s prechodom na inteligentný telefón. Teraz si budú môcť kúpiť Nokiu, ktorú poznajú aj zo sveta hlúpych telefónov.

Čoho sa obávame

Sila značky niekedy nestačí a najmä mladší používatelia sú pri výbere telefónu už prezieravejší. Jasné, Nokia 3310 bude predajný hit, ale bude sa rovnako dobre dariť aj Android telefónom? Na trhu je v segmente do 300 eur veľa hráčov a je otázne, či bude Nokii stačiť iba sila značky. Nokia 6 sa síce v Číne vypredala za 26 sekúnd, ale uvidíme, nakoľko sa európsky trh odlišuje.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: Lenovo

Značky: