Nové modely vo svete Androidu a ďalšia reinkarnovaná Nokia.

26. 2. 2018 – Článok sme rozšírili o fotografie reálnych kusov predstavených zariadení

Nokia o sebe dala vedieť pred rokom. Takisto najmä na MWC 2017 v Barcelone. Ukázala svoje smartfóny s Androidom, no o rozruch sa postarala reinkarnovaná Nokia 3310. Teraz prichádza s ďalším modelom a to Nokia 8810 4G. Telefón z Matrixu, no trošku krikľavej farbe. Jej názov je banánová žltá, možno aj podľa tvaru tohto telefónu.

Nokia hovorí, že 2/3 zákazníkov majú pod 35 rokov. Znamená to, že aj mladšia generácia si našla cestu k obnovenej značke.

Poďme však na predstavenie nových modelov, ktoré boli ohlásené v Barcelone na Mobilnom kongrese 2018.

Nokia 8110 4G

Telefón, ktorý by mal byť vhodný ako oddychový alebo ako víkendový telefón. Prichádza s vlastným operačným systémom. Je to feature phone ale má v sebe Facebook, Twitter a dokonca aj služby Google asistenta. Zároveň podporu vo forme obchodu s aplikáciami vhodnými pre tento model. Doinštalovať si môžete ďalšie.

Bude mať procesor Snapdragon 205, 2,4″ QVGA displej, 4 GB internej pamäte a 2 Mpx fotoaparát. Batéria s kapacitou 1500 mAh by mala vydržať na 9 hodín hovoru alebo 48 hodín ako hudobný prehrávač. Ďalšia Nokia, ktorú nebudete musieť v rámci pohotovostného režimu nabíjať viac ako 2 týždne. Zatiaľ boli ohlásené dve farby. Banana yellow a Traditional black.

Dostupná bude v máji 2018 za cenu 79 EUR.

Nokia 1

Dopĺňa číslovanie smartfónov predstavených minulý rok a konečne tu máme „pôvodcu“ všetkých Nokií – Jednotku. Prichádza s operačným systémom Android Oreo Go Edition. Je teda jasné a to nielen podľa číslovania, že jej výbava bude základná. V tomto prípade procesor s frekvenciou 1 GHz, 1 GB RAM a 8 GB úložisko.

Predstavitelia firmy o nej hovoria ako o ideálnom smartfóne pre všetkých, ktorí doteraz používali feature phones, teda úplne najzákladnejšie modely s vlastným operačným systémom. Takých by podľa vyhlásení firmy malo byť 1,3 mld. používateľov.

Dostupná bude začiatkom apríla za 95 USD (približne 77 EUR) )na kľúčových trhoch.

New Nokia 6

Zaujímavá voľba názvu, popravde bežné číslovanie by asi čoskoro prestalo stačiť. Takže je tu Nokia 6 s prívlastkom „nová“. Má hliníkové telo spracované dvojtónovým anodyzačným procesom na vytvorenie efektného prelínania medzi odtieňmi jednej farby. Nie je to síce najlepší model, ktorý bol predstavený, mal by byť ale prvotriedne spracovaný.

To inak bola aj „stará“ Nokia 6. Novinkou je použitie optiky Zeiss. Poháňať ju bude Snapdragon 630 a mala by byť o 60 % rýchlejšia ako pôvodná šestka. Na batériu by mala vydržať 24 hodín, uvidíme ako to výrobca myslel, keď ju budeme v redakcii testovať.

Bude dostupná v troch farbách a to začiatkom apríla 2018 za 269 EUR.

Nokia 7 Plus

O tomto modeli sme priniesli informácie v článku z polovice tohto mesiaca. Výrobca sa sústredil na pevné a kvalitné spracovanie. Pevnosť má zaručiť unibody telo s jedným kusom hliníku.

Na fotografovanie využijete dva fotoaparáty na zadnej stane s rozlíšením 12 a 13 Mpx a možnosťou 2-násobného optického priblíženia. To znamená, žiadne softvérové orezávanie ale skutočné priblíženie bez straty kvality na fotografii. Predný fotoaparát bude takisto od Zeiss a na selfie využijete až 16 Mpx rozlíšenie snímača.

Displej s uhlopriečkou 6“ a FHD+ rozlíšením má pomer strán 18:9. Znamená to, že sa bude dobre držať v ruke aj napriek väčšiemu displeju. Výkon bude zabezpečovať procesor Snapdragon 660, 4 GB RAM a na dáta bude 64 GB úložisko. Bude sa dať rozšíriť o 256 GB pamäťovú kartu.

Dostupnosť takisto v apríli a s cenovkou 399 EUR.

Nokia 8 Sirocco

Chceli ste znamenitú vlajkovú loď od Nokie? Tu ju máte. Jeden blok nehrdzavejúcej ocele doplnený o hliníkové plátovanie robí z toho modelu nielen dizajnový ale zároveň odolný kúsok. Bonusom navyše je odolnosť IP67.

Predná strana je pokrytá zahnutým sklom Gorilla Glass 5. Chráni 5,5“ displej typu pOLED. Podporuje bezdrôtové nabíjanie. Výkonovo nenechal výrobca nič na náhodu a je tu Snapdragon 835, 6 GB RAM a 128 GB úložisko. Batériu s kapacitou 3260 mAh nabijete za pol hodiny na 50 %.

Takisto bude dostupná v apríli. Cenovka bola stanovená na 749 EUR.

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš.

Prečítajte si aj:

MWC 2018: 7 veľkých oznámení, o ktorých vás budeme počas najbližších dní informovať priamo z Barcelony

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.