Nasledujúci týždeň bude patriť mobilným zariadeniam. Začína veľtrh MWC 2018.

26. februára 2018 odštartuje mobilný svetový kongres MWC, ktorý sa každoročne koná v Barcelone. Ide o svetový sviatok pre všetkých milovníkov mobilných technológií, bez ohľadu na to, či s nimi priamo prichádzate do styku, alebo vás iba zaujímajú a sledujete informácie o každej novinke. A hoci samotný kongres začína v pondelok 26. februára, kolotoč tlačových konferencií štartuje už v sobotu 24. februára 2018.

Do Barcelony sa chystáme v zložení Ondrej, Roman, Xénia a Miro a našim cieľom bude prinášať vám aktuálne a detailné informácie. Náš program na MWC 2018 sme práve sfinalizovali a tento článok má slúžiť ako predkrm – povieme vám, čo všetko jednotliví výrobcovia v Barcelone predstavia. V článku spomenuté informácie sú zväčša špekulácie a hoci sme si istí, že sa väčšina z nich potvrdí, odporúčame vám sledovať náš web aj počas najbližších dní. Zo všetkých tlačových konferencií prinesieme oficiálne informácie, ktoré špekulácie potvrdia alebo vyvrátia, určite ich však doplnia.

Výstavisko Fira de Barcelona, kde sa koná výstava MWC

Samsung Galaxy S9

Je verejným tajomstvom, že hlavnou hviezdou tohtoročného MWC bude nová vlajková loď spoločnosti Samsung. Výrobca ju oficiálne predstaví 25. februára vo večerných hodinách a sami sme zvedaví, či nás niečím prekvapí. Internetom totiž kolujú špecifikácie aj fotografie samotného zariadenia a nedávno unikli aj detaily o tzv. duálnej clone fotoaparátu. Tá vám umožní prepínať sa medzi clonou f/1,5 a f/2,4 podľa toho, čo práve fotíte. Je zrejmé, že pôjde o jednu z najatraktívnejších noviniek modelu Galaxy S9. Spomína sa aj superspomalené video, ktoré sa bude dať zaznamenať pri 960 fps.

Galaxy S9 sa dostane na trh v štandardnej aj pluskovej verzii S9+. Druhá menovaná ponúkne duálny fotoaparát. Ďalšie informácie o očakávaných špecifikáciách telefónu nájdete v tomto článku.

Samsung Galaxy S9 a Galaxy S9+

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact

Vlajková loď od Samsungu bude pravdepodobne hlavnou hviezdou kongresu, avšak pozornosť budú pútať aj konkurenčné zariadenia. A je možné, že Xperia XZ2 strhne na svoju stranu ešte väčšiu pozornosť ako model S9. Dôvod je ten, že Sony pripravuje veľkú zmenu dizajnu a pokiaľ sa potvrdia uniknuté informácie a neoficiálne koncepty… no, uvidíme, ako budú reagovať fanúšikovia značky. Xperia XZ2 by totiž mala ponúknuť okrem očakávaných tenších rámikov aj zaoblený chrbát, snímač odtlačkov prstov na zadnej strane a absenciu 3,5 mm jacku.

Nové Xperie by mali byť dostupné v štandardnej a kompaktnej veľkosti s uhlopriečkami 5,7 a 5 palcov. Rozmery telefónov však budú veľmi podobné ako v prípade Xperie XZ1 a XZ1 Comapct. Novinky Sony Xperia oficiálne spoznáme 26. februára v ranných hodinách. Uniknuté špecifikácie a rendery nájdete v tomto článku.

Sony Xperia XZ2. Zdroj: @evleaks

ASUS ZenFone 5

ASUS nás trochu prekvapil. Rodinu telefónov ZenFone 4 predstavil koncom septembra a novinky ZenFone 5 ukáže už na MWC v Barcelone. Predpokladáme, že aj tento výrobca ponúkne smartfóny s tenkými rámikmi okolo displeja a pomerom strán 18:9. V súvislosti so ZenFone 5 sa špekuluje, že ponúkne výrez, ako má iPhone X. Uvidíme. Spomína sa aj Lite verzia telefónu so štvoricou fotoaparátov. Nové smartfóny ZenFone 5 oficiálne spoznáme 27. februára vo večerných hodinách.

Huawei MediaPad 5

Vieme, že Huawei v Barcelone nepredstaví svoju vlajkovú loď Huawei P20. Tá sa dočká samostatnej tlačovej konferencie v Paríži koncom marca. 25. februára v poobedňajších hodinách by sme však mali vidieť nové tablety radu MediaPad 5. Špekuluje sa, že budú dostupné v troch prevedeniach a že Huawei okrem nich predstaví aj vlastný Bluetooth reproduktor. Ďalšie špekulácie hovorili o hodinkách Huawei Watch 3 – ak sa objavia na MWC, tak potešia, ale nespoliehame sa na to, že budú v Barcelone predstavené. Očakávané špecifikácie tabletov MediaPad 5 nájdete v tomto článku.

Takto by mala vyzerať Pro verzia nového MediaPadu 5 aj s klávesnicou. Zdroj: winfuture.de

Nokia 7 Plus

Nokia má tlačovú konferenciu 25. februára v poobedňajších hodinách, my sa pôjdeme pozrieť na predstavené novinky na novinárske raňajky v pondelok 26. februára ráno. V súvislosti s Nokiou a MWC sa spomína najmä smartfón Nokia 7 Plus, ktorý ponúkne tenké rámiky, pomer strán 18:9, procesor Snapdragon 660, duálny fotoaparát a prekvapujúco aj operačný systém Android One. Nokia by mala predstaviť aj cenovo najdostupnejší smartfón Nokia 1. Ďalšie informácie o Nokii 7 Plus nájdete v tomto článku.

Nokia 7 Plus

Alcatel 5

Alcatel odštartuje kolotoč tlačových konferencií 24. februára vo večerných hodinách. Spoločnosť by mala predstaviť tri novinky – Alcatel 5, 3V a 1X. Model Alcatel 5 bude novou vlajkovou loďou a zaujme najmä dizajnom. Má ponúknuť USB-C port a odomykanie tvárou. Zvyšné novinky chcú osloviť najmä cenou, ponúknu tradičnejší dizajn a displeje s pomerom strán 18:9.

Očakávané novinky od Alcatelu na MWC

Noa N10

Tlačovú konferenciu na 27. februára v poobedňajších hodinách oznámila aj chorvátska značka Noa. Tá však na rozdiel od konkurencie nerobí žiadne tajnosti a rovno oznámila, že predstaví telefóny Noa N1, Noa N7 a Noa N10 a ich parametre. Vlajková loď Noa N10 bude mať výrez ako iPhone X a 6,2-palcový FHD+ displej s pomerom strán 18:9. Výkon zabezpečí procesor MediaTek MT6763. Telefón ďalej ponúkne 4 GB RAM, 64 GB úložisko, duálny fotoaparát a odomykanie tvárou. Batéria bude mať kapacitu 3600 mAh, Android je vo verzii 8.0.

Noa N10

Ďalší výrobcovia

Na MWC sa objaví aj spoločnosť Xiaomi, avšak zatiaľ nie je jasné, čo v Barcelone predstaví alebo bude vystavovať. V prípade LG vieme, že LG G7 na MWC neuvidíme. Výrobca však ukáže vylepšenú verziu LG V30 s umelou inteligenciou a novinky radu LG K8 a LG K10. Technické špecifikácie oboch noviniek nájdete na webe LG.

LG K8 a LG K10

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit