Vo virtuálnom priestore sa dva krát ročna konajú „Olympijské hry vniknutia do systému“. Ide o medzinárodnú súťaž Pwn2Own, ktorá špičkovým lovcom kybernetických chýb z celého sveta umožňuje, aby predviedli svoje zručnosti. Ak ste výraz pwn zatiaľ nepočuli, znamená to v žargóne hackerov „own“, po slovensky vlastný, pretože ide o „vlastnenie“ cudzieho počítača a s ním aj dát, ktoré sú na ňom uložené. A to bez vedomia skutočného vlastníka.

Vzhľadom k celej trade kontroverzných prípadov obnovy dát pre telefón iPhone si na poslednom hackatone získala pozornosť správa, že hackerské duo @fluoroacetate (Richard Zhu a Amati Cama) prišlo na spôsob, ako získať prístup k jednému ale aj viacerým zmazaným súborom na iPhone, ktorý je pritom vybavený najnovšou verziou operačného systému iOS.  Súbor, ku ktorému sa takto dostali počas živej ukážky sa nachádzal v priečinku „Nedávno zmazané“. Je to priestor, kde sa ukladá fotografia na pár týždňov, ak by si to jej majiteľ medzitým rozmyslel a chcel ju znovu obnoviť.

Patrick Müller za spoločnosť Sophos poukazujte na fakt, že „zmazané“, ale doteraz neprepísané súbory predstavujú už dávnejšie kybernetické riziko. Otvára sa tak cesta k foréznej obnove dát, prípadne časti dát. Zhu a Cama získali zmazané fotky vďaka chybe v prehliadači Safari.

Ako sa chrániť?

Čo teda robiť, ak chceme mať istotu, aby sa k „zmazaným“ fotografiám nedostal niekto iný? Základná rada je nepanikáriť. V aplikácii Fotografie na iPhone je ešte ďalší stupeň zmazania. V zozname albumov nájdite album „Nedávno zmazané“ a jeho obsah jednoducho zmažte. Tým sa fotografie definitívne stratia a nedajú sa objaviť a to ani za pomoci hackerov z @fluoroacetate.

Značky: