Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zdieľané elektrokolobežky sa stávajú bežnou súčasťou veľkých miest.

Tento šikovný dopravný prostriedok sa teší obľube pre nenáročnosť používania a možnosť rýchlo a pohodlne doraziť do cieľa. Stačí si požičať kdekoľvek zaparkovanú elektrokolobežku a pomocou aplikácie ju zapnúť a jazdiť. Pre tých, ktorí dôverujú, ale preverujú a aj vo svete zdieľanej dopravy vyhľadávajú odpovede na všetky svoje otázky, sme požiadali špecialistu o odpovede na túto tému. Ako využívať tento spôsob dopravy v meste čo najefektívnejšie a čo od kolobežiek očakávať?

Na otázky odpovedal Mike Cesnak, manažér pre Bratislavu zo spoločnosti TIER, ktorá má sídlo v Berlíne. Do Bratislavy priniesla ekologické e-kolobežky, ktoré nájdete v centre, ale aj širšom centre Bratislavy.

Sú e-kolobežky dostatočne bezpečné?

Zdieľané elektrokolobežky sú veľmi využívané ako dopravný prostriedok slúžiaci na cestu do mesta, prípadne na presúvanie sa na kratšie vzdialenosti. Veľkou výhodou je, že sú udržiavané a kontrolované službou, ktorá sa o kolobežky stará. Okrem toho má každý užívateľ istotu, že jeho kolobežka bude nabitá a v dobrom stave.

Zdroj: TIER

Čo sa týka bezpečnosti, e-kolobežky sú konštruované tak, aby zvládli časté používanie. Treba si všímať stav požičiavanej kolobežky (či vyzerá dobre, nie je poškodená a podobne) ale aj to, či ide o typ, ktorý má bezpečnostné prvky ako kvalitné svetlá, odrazky na bočných stranách, veľké kolesá a kvalitné brzdy, či dostatočne širokú nášľapnú plochu ale aj príjemný doplnok v podobe držiaka na telefón s nabíjačkou. Ak je možné porovnať konkurenčné typy e-kolobežiek, odporúčame voliť také, ktoré spomínané bezpečnostné prvky obsahujú. V centre Bratislavy je rýchlosť e-kolobežiek TIER obmedzovaná. Jednoducho nedovolí jazdiť príliš rýchlo z dôvodu, aby vodič neohrozil seba ani chodcov, ktorým sa bude musieť vyhýbať.

Ďalším pravidlom pre zvýšenie bezpečnosti je odporúčané nosenie prilby.

Budem vedieť narábať s aplikáciou?

Zdieľané elektrokolobežky fungujú cez aplikáciu, ktorú je možné pohodlne stiahnuť do každého mobilného telefónu. Zadaním svojich údajov sa aplikácia stáva aktívnou a môžete ju začať používať. Pri jej zapnutí vás bude navigovať k najbližším voľným kolobežkám. Prostredníctvom aplikácie je viditeľná celá sieť stanovíšť, na ktorých sú voľné e-kolobežky pripravené na používanie.

Vybranú kolobežku ľahko pomocou aplikácie aktivujete a môžete začať jazdiť. Ak chcete na jazde ušetriť, je vhodné všímať si kampane sprostredkovateľov. Do konca septembra aktuálne platí kód NESTOJ, s ktorým na jazde ušetríte. Stačí ho pri odblokovaní e-kolobežky na jazdu zadať.

Zdroj: TIER

Ukončenie jazdy a zaparkovanie je taktiež veľmi jednoduché. Aplikácia vás navedie na miesto, kde budete môcť kolobežku bezpečne zaparkovať. Parkovacie miesta pre e-kolobežky TIER sú situované tak, aby kolobežky nezavadzali chodcom, cyklistom ani autám a ich sieť bola vopred dohodnutá a naplánovaná.

Sú jazdy na zdieľaných e-kolobežkách drahé?

Tarify a spoplatnenie služieb si každý sprostredkovateľ nastavuje sám. V zásade však ide o nízke sumy, ktoré sa skladajú z poplatku za aktivovanie e-kolobežky a následne z najazdených minút. TIER má aktivačný poplatok jedno euro a ďalej potom pätnásť centov za každú minútu jazdy. Dostupné sú aj kódy na zľavy počas trvania kampaní. Vtedy si s e-kolobežkou zajazdíte ešte lacnejšie.

Nájdem e-kolobežku keď ju budem potrebovať?

Sieť elektrokolobežiek je optimalizovaná tak, aby ich zákazník vždy pohodlne našiel. V miestach so zvýšeným dopytom sa zriaďovatelia snažia umiestňovať viac kusov kolobežiek a stav celej siete je monitorovaný. Zákazník by tak mal pohodlne kolobežku nájsť prostredníctvom aplikácie v mobile ak sa nachádza v zóne, kde službu sprostredkovateľ prevádzkuje.

Sú zdieľané e-kolobežky ekologické?

Elektrokolobežky je potrebné nabíjať a starať sa o to, aby boli v dobrom stave. Nabíjanie riešia prevádzkovatelia zdieľaných e-kolobežiek dvoma spôsobmi. Náročnejší a menej ekologický prístup je zvážať vybité e-kolobežky do servisu na nabíjanie prostredníctvom nákladných áut a druhá, ekologickejšia možnosť je vymieňať vybité batérie za nabité rovno v meste bez nutnosti odvážať celé kolobežky a dovážať ich opäť na stanovisko. TIER e-kolobežky fungujú na báze výmeny batérií rovno na mieste bez nutnosti odvážať kolobežky do servisu a naspäť, čím sú bezkonkurenčne najekologickejšou formou zdieľaných dopravných prostriedkov v Bratislave. Tento prevádzkový model je unikátny vďaka ekologickému fungovaniu a spoločnosť TIER ním dosiahla v januári 2020 hodnoty, vďaka ktorým sa môže zaradiť medzi klimaticky neutrálnu spoločnosť.

Zaujímavý ekologický krok je aj druhá šanca pre vyradené batérie. TIER spolupracuje s indickou spoločnosťou Nunam, ktorá recykluje vyradené batérie z e-kolobežiek a dáva im tak nové možnosti. Týmto spôsobom sa ďalej využíva ich kapacita v iných zariadeniach.