S rastúcou popularitou kryptomien sa objavuje čoraz viac podvodov súvisiacich s touto formou digitálnych aktív.

Dôvodom je kombinácia nedostatočnej znalosti investičných pravidiel, vidiny rýchleho zisku aj zložitosti nového trhu. Riziká investovania do kryptomien sa ešte viac zvýraznili s nástupom umelej inteligencie. Rozpoznať legitímnu investičnú príležitosť od podvodu je dnes ťažšie ako kedykoľvek predtým. Na čo si teda dať v tejto súvislosti pozor?

Navštíviť projekt Crypto All-Stars

Kryptomenové podvody ohrozujú dôchodcov aj skúsených kryptoinvestorov

Jedným z najrozšírenejších podvodov je tzv. Phishing. Podvodníci vytvárajú falošné webové stránky alebo e-maily, ktoré napodobňujú legitímne kryptomenové platformy. Cieľom je získať od obete prihlasovacie údaje alebo prístup ku kryptopeňaženke. Ak sa podvodník dostane k týmto údajom, vaše kryptomeny sú v ohrození. Nikdy preto neklikajte na odkazy v nevyžiadaných e-mailoch alebo správach a vždy si overte autenticitu webovej stránky. Používajte dvojfaktorovú autentifikáciu a uistite sa, že komunikujete len prostredníctvom oficiálnych a overených kanálov.

Druhým typom podvodu sú Ponziho schémy. Tie sa na začiatku často prezentujú ako atraktívna investičná príležitosť s vysokými garantovanými výnosmi. Vo svete investícií je garancia vysokého zisku okamžite podozrivá, preto s najväčšou pravdepodobnosťou ide o podvod.

Legitímne kryptomenové projekty totiž nikdy nesľubujú garantované vysoké výnosy bez rizika, sú transparentné o svojom podnikateľskom modeli, tíme aj technológii. Často tiež poskytujú verejne dostupné audity alebo recenzie. Vždy si preto dôkladne overte dôveryhodnosť projektu skôr než sa rozhodnete doň investovať.

Kryptomenové podvody sa čoraz viac zameriavajú na starších ľudí. Práve tí často nerozumejú, ako tieto technológie fungujú a stávajú sa tak ľahkým terčom. Podvodníci sa vydávajú za investičných expertov alebo dokonca za zástupcov vládnych inštitúcií a sľubujú im nereálne zisky. V niektorých prípadoch sa vydávajú za políciu a žiadajú, aby obete vybrali peniaze z banky a poslali ich na kryptomenovú adresu. Výstražným signálom môže byť tiež psychický nátlak a emočné vydieranie.

Podvodné praktiky poháňané umelou inteligenciou 

So sprístupnením nástrojov umelej inteligencie širokej verejnosti sa objavili ešte sofistikovanejšie formy podvodov. Pokročilé technológie zvyšujú ich efektivitu a schopnosť oklamať aj skúsených investorov. Príkladom je tzv. Deepfake technológia, ktorá umožňuje umelo vytvárať realistické videá alebo zvukové nahrávky známej osobnosti. Tá napríklad propaguje falošnú kryptomenu alebo inú príležitosť rýchleho zbohatnutia.

Deepfake nahrávky môžu byť veľmi presvedčivé a ťažko odlíšiteľné od skutočných. Aby ste ich dokázali rozoznať, zamerajte sa na neprirodzený tón hlasu alebo opakujúcu sa mimiku. Aj tu však platí zlaté pravidlo – ak to znie pridobre na to, aby to bola pravda, ide pravdepodobne o podvod.

AI sa dnes už bežne využíva na vytváranie falošných profilov a automatizovaných správ. V dobe, keď sa umelá inteligencia stáva čoraz dostupnejšou je dôležité, aby sa držitelia kryptomien naučili rozpoznávať varovné signály a overovali si všetky zdroje informácií.

Hoci je investovanie do kryptomien spojené s rizikom, treba si uvedomiť, že v kryptosfére existuje tiež mnoho legitímnych projektov s jasným pozadím a nezávislým auditom. Príkladom je projekt Crypto All-Stars.

Crypto All-Stars ponúka bezpečný staking prostredníctvom ekosystému MemeVault

Crypto All-StarsZdroj: cryptoallstars.io/sk
Crypto All-Stars

Ak patríte medzi investorov, ktorí kladú dôraz na diverzifikáciu portfólia a radi využijete výhody pasívneho príjmu vo forme stakingu, projekt Crypto All-Stars stojí za pozornosť. 

Skúsený vývojársky tím projektu sa rozhodol držiteľom meme coinov zefektívniť spôsob ako jednoducho a výhodne spravovať niekoľko stakingov naraz. Doteraz si držitelia viacerých tokenov museli spravovať stakingy individuálne v rámci oddelených protokolov. Crypto All-Stars však ponúka riešenie v podobe unifikovaného ekosystému MemeVault.

Vďaka nemu môžu držitelia najpopulárnejších meme coinov združiť svoje stakingy pod jednu unifikovanú platformu. Za každý uzamknutný meme coin navyše získajú odmeny v podobe natívnych tokenov STARS. MemeVault využíva štandard ERC-1155, čím zároveň podporuje flexibilitu a škálovateľnosť platformy. 

Projekt sa momentálne nachádza v štádiu predpredaja. Podľa whitepaperu je na túto fázu v rámci tokenomiky vyčlenených 20 % kapitálu. Štvrtina zásoby tokenov pripadá na staking a ďalších 25 % na odmeny v rámci MemeVaultu.

Aktuálna cena tokenov STARS je 0,0014135 dolára, pričom ročné percentuálne výnosy z ich uzamknutia sú podľa oficiálnych zdrojov momentálne 1 690 % APY. Projekt prešiel nezávislým auditom, pričom kladie dôraz na transparentnosť, technické zabezpečenie a inkluzivitu. Výsledkom je, že na projekt Crypto All-Stars sa za dva týždne od spustenia predpredaja vyzbieralo viac ako 845 tisíc dolárov.

Viac o projekte Crypto All-Stars

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Clickout Media.

Prečítajte si aj:

Značky: