CES 2021 bol aj v znamení rolovateľných displejov. Už pred rokom sme videli televízory LG, ktoré mali takéto displeje, LG rovnako ukázalo teraz aj smartfón s takouto vlastnosťou. Ale niečo podobné sme videli aj na virtuálnom stánku TCL.

Ako prvý to bol 17-palcový rolovateľný displej OLED a druhým je 6,7-palcový rolovateľný displej AMOLED. Na CESe ich prezentovala spoločnosť TCL CSOT, čo je dcéra TCL Technology s orientáciou na inovácie na poli polovodičových displejov.

Ohybný 17-palcový tlačený rolovateľný displej typu OLED má hrúbku len 0,18 mm a je vzorom pre pre veľké ohybné displeje. Je plne rolovateľný, podobne ako maliarske plátno a takto „zmotaný“ displej sa vojde doslova kamkoľvek. Displej tak môžete nosiť v aktovke.

17-palcový tlačený rolovateľný displej od TCL

17-palcový tlačený rolovateľný OLED displej od TCL

Displej využíva vlastnú ink-jet technológiu tlačenia a prináša 100% farebný gamut s dobrou kvalitou obrazu. Displej nájde široké využitie pri ohybných televízoroch, zahnutých a skladateľných monitoroch a priehľadných reklamných displejoch. Tieto OLED RGB zariadenia sú vyrábané s vysokou presnosťou s využitím technológie ink jet printing a bez použitia kovovej masky. Jeho odhadovaná predajná cena je o 20 % nižšia než u ohybných displejoch vyrábaných tradičnou technológiou. Nová technológia je prioritne určená pre veľkoformátové displeje a pre hromadnú výrobu.

Rolovateľný displej v zloženom stave

Rolovateľný displej v zloženom stave

Rolovateľný 6,7-palcový AMOLED displej predstavuje štandardný formát inteligentných telefónov. Ak je ním telefón vybavený, jednoduchým dotykom prstov sa dá zväčšiť z formátu 6,7 palcov na 7,8 palcov. Znamená to, že  sa smartfón premení na tablet. Na to musí byť prirodzene prispôsobené aj používateľské prostredie.

Rolovateľný displej v smartfóne TCL

Rolovateľný displej v smartfóne TCL

Vďaka vylepšenému riešeniu flexibilného displeja je polomer navíjania iba 3 mm a je doplnený špeciálnym zasúvacím mechanizmom. Jednoduchým stlačením tlačidla sa pôvodne zvinutý displej vysunie a rozloží. Odolnosť vysúvacieho mechanizmu je až 100 000 opakovaní. Softvérové rozhranie môže byť nastavené aj na ovládanie len jednou rukou.

Viac o produktoch TCL na CESe

TCL predstavuje na CES 2021 najnovšie produkty v niekoľkých kategóriách TV, audio, mobilné zariadenia a inteligentné domáce spotrebiče

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.